大家一齊黎總結一下
一般養兔新手常犯的錯誤~~
christineo_o 2008-6-4 02:17:51 PM
好彩我上網查左資料 所以拿拿臨買左草先
bu bu即日就黎到喇
lingyan 2008-6-10 10:51:15 AM
** 兔兔到四個月大就有生育能力,當母兔同公兔交配完之後,母兔就會立即排卵,
所以幾乎是每次必中,所以沒有能力照顧到下一代兔兔的請分籠飼養或者絕育。**

** 如果不小心把水滴到兔兔耳朵內,請不要試圖用棉花棒為他清理,
因為兔兔耳朵內是平滑的,他們自己會用力 fing 頭來把水 fing 走。 **

vice0926 2008-6-16 12:52:16 AM
突然間諗到個!
就係以為兔兔飲生水都ok~
其實最好係經過煮沸或者過濾..
阿蚊 2009-5-14 03:02:13 PM
完全唔幫佢地剪手腳甲
唔同佢地梳毛
Miyako)) 2009-5-20 09:37:25 PM
原帖由 casey 於 2008-6-3 04:14 PM 發表
咩都聽d sales講
用木x做墊材

我淨係中左呢樣:073:木x做墊材
千千 2009-6-16 01:11:21 AM
甘  用 咩  墊  好 d 牙~~
trisin34)) 2009-6-23 02:41:41 PM
係 咪 木 粒 ????
CCYT1225 2010-2-9 07:36:59 PM
唉.....宜家有好多野真假都分唔清....
亂晒...搞唔掂...
我係用木粒+木糠做墊材
千秋王子 2010-4-25 02:25:41 AM
應該用木粒好d吸味同埋對兔兔個鼻好d:031:
kimm 2010-7-31 05:04:52 AM
誤信SALES 講...D bb連奶都未戒..就話佢地有3個月.....再唔係明明流哂鼻水都話係正常....#^62^#
兔霧草;)餅姬 2010-7-31 06:54:39 AM
會系個籠到加網低-.-
應該抽起網低吧=v=
orlando)) 2011-1-15 01:43:37 AM

回復 18# 的帖子

我睇書都話係要飲煮過既水, 
之後個寵物店老闆好似好專業噤講:
你知唔知點解d書係噤講呀?因為個個國家係食水都唔同, 好似我地澳門香港噤, d水係可以比兔兔宜接飲用, 噤樣兔兔既腸胃同免疫力會好好多架!!!
之後我就一直比水喉水佢飲了∼
jessiesze)) 2011-5-24 12:55:54 AM
我就好d,因為我決定買bb的時候係上黎呢道睇左好多資料先去買的,所以好多野佢叫我買我都無買~~:001: 真係要多謝晒大家的分享~~
aguiler 2011-5-24 01:24:12 AM
個SALES話要買洗耳仔藥水同排毛膏
其實係唔需要的,兔兔自己會清潔耳仔,食草亦都足夠排毛喇~~
但果時蠢左,比佢氹左買,好在退得番~
phoebe)) 2011-5-24 10:01:11 AM

回復 28# 的帖子

我都係找齊資料問埋養兔既人才決定希望自己養到兔仔健康比佀有好生活

快速發帖