http://www.petexpo.hk/lang-tc/info.html

展會資料

展覽名稱第三屆 香港國際寵物水族用品展 (PETEXPO2008)
展覽地點亞洲國際博覽館(毗連香港國際機場)
展覽時間2008年7月25日 (星期五)11:30 至 19:30(專業商家、公眾人仕、寵物)
2008年7月26-27日 (星期六至日)11:30 至 19:30(公眾人仕、寵物)
入場費每位 HK$20.00  大小同價*(購票或預先登記方法,請參考 "觀眾中心" 內之說明)
規模8,000 平方米,約 300 個攤位
大會網址http://www.petexpo.hk
備註*寵物免費入場
根據《危險狗隻規例》,凡體重二十公斤或以上的狗隻,在公眾地方須以長度不超過兩米的狗帶牽引。另外,格鬥狗隻在公眾地方任何時候均須以長度不超過一點五米的狗帶牽引和戴上口套。格鬥狗隻包括比特鬥牛㹴、日本土佐犬、巴西非拉狗及阿根庭杜告狗及這些狗隻品種的任何混種狗隻。 法例規定所有年滿五個月或以上之犬隻必須接受防狂犬症注射及植入晶片。注意:所有禽鳥均不准進場。
展覽範圍
衣 食 住 行 • 生 老 病 死
• 寵物 / 水族食品、用品之批發商
• 寵物美容護理公司
• 寵物酒店 / 寄養中心
• 寵物運輸公司
• 寵物訓練學校
• 寵物攝影公司
• 寵物餐廳
• 大型寵物 / 水族連鎖店
• 寵物出入口移民公司
• 專業寵物 / 水族刊物
• 非牟利寵物協會
• 寵物保險公司
• 寵物善後服務公司
吸引來自香港、台灣、日本、澳洲、加拿大及美國公司參展!

相關活動
• 即場抽獎,送出超過 HK$500,000 獎金獎品給現場觀眾
• 寵物與主人免費合照
• 狗狗競技比賽
• 寵物表演
• 動物護理、營養研討會
• 明星演出
• 貓狗遊戲攤位
• 美容比賽

新增寵物家居設計專區
香港越來越多家庭飼養寵物,而牠們在家庭中停了很重要的地位,故此很多家居的設計都圍繞著寵物。是次寵物家居設計專區,為主人提供照顧到寵物的家居設計概念。
• 家居設計公司
• 家具擺設
• 寵物飾物
參觀人仕
• 國際買家
• 公眾人仕
冽! 2008-6-9 02:49:59 PM
岩岩去睇呢個網
發覺有兔兔護理示範(兔友協會)
搞到我心郁郁想去
wesky 2008-6-9 02:52:15 PM
搭一架巴士就可以去到~~
幾方便~
冽! 2008-6-9 02:52:47 PM
原帖由 wesky 於 2008-6-9 02:52 PM 發表
搭一架巴士就可以去到~~
幾方便~

我住東涌好近 :053:
lingyan 2008-6-9 05:25:11 PM
我覺得,唔好抱太大期望 = =....

上次我去九龍灣個寵物展,都失望而回,本來諗住帶兔兔去,好彩無帶去。
人多到暈,而且都無乜野好睇 ....

坐機場巴士去好貴WOR ............

casey 2008-6-9 06:03:06 PM
我都想去0家
不過又遠又要同要同埋個女去
自己個肚又籮咁大
:054: 唔洗諗
連第一次兔聚都冇得去:008:
williamaaaa 2008-6-10 01:04:10 AM
我一定會去:002:
nievedith 2008-6-10 01:48:48 AM
太遠LA, 我八成以上不會去~
nievedith 2008-6-10 01:50:24 AM
原帖由 casey 於 9-6-2008 18:03 發表
我都想去0家
不過又遠又要同要同埋個女去
自己個肚又籮咁大
:054: 唔洗諗
連第一次兔聚都冇得去:008:

下次你可以同埋女女+兔兔參加下一次的兔聚啊, 唔好咁DOWN LA :048:
mim0510 2008-6-10 01:15:21 PM
往年佢地有免費車接送,唔知今年有無呢~~~~

我地年年都有去ga,不過無咩兔仔野買:035:
wesky 2008-6-10 01:21:41 PM
今期有兔協義賣~~
hh0 2008-6-10 02:19:20 PM
適合貓狗多D,兔兔真係好少,一定失望的
唔會去la...
coinss 2008-6-10 02:21:20 PM
原帖由 nievedith 於 2008-6-10 01:48 AM 發表
太遠LA, 我八成以上不會去~

我100%唔去~
mim0510 2008-6-10 03:38:59 PM
唔洗錢坐免費車就無所謂
lunguide 2008-6-10 10:36:25 PM
雖然有兔協義賣,但太遠了,東涌都話要考慮,何況機場。

快速發帖