今日兔爸突然抱起muffin,咁我就趁咁好機會幫佢抹腳......

我見到muffin 有腳瘡丫!! 再睇真d,佢腳瘡對上有腳枕(應該),好大撻粉紅色,冇毛ga! 兩隻腳都有!!!!!!!

我一路上網check真d d 腳瘡資料一路喊,喊到兔爸都唔耐煩丫

我好驚係我搞到muffin有腳瘡,但muffin 番黎咁耐個籠一定有毛巾鋪住(上個月開始冇),toilet 又冇網面,踩既地方都係'林治治'gei,照計應該冇咁容易有腳瘡ga ma.......

如果要有腳瘡反而包包會易有d,包包活動範圍有地氊,磨擦力會整損腳板.....

所以當我冷靜落黎我就即刻去check 包包d腳板la,好彩冇事ja!!!!!!!!

其實我每個week 幫muffin 洗腳腳我已經有摸佢腳板睇下有冇腳瘡,我都摸唔到,每個月剪指甲我都有摸,但係都摸唔到.....

但睇佢隻腳板,好似已經有左好耐咁 (我d眼淚又黎la!),我竟然都冇發現到!!!

我上網check,話兔兔有腳瘡係因為:
1. 種類 rex 兔遺傳上容易有腳瘡 (都唔鬼知muffin 係咪rex,不過有dd似)
2. 長期困係一個細範圍到 (3月換籠之前佢都係住個超細籠)
3. 長期住係污穢既環境 (muffin 黎之前係蟑螂做鄰居gei)
4. 少活動 (muffin 23小時都係唔郁ga)
5. 過重 (muffin 勁瘦)

除左過重呢樣之外,muffin 樣樣中!!

我唔知佢係黎之前已經有+我發現唔到,定係我整到佢有腳瘡,我見到佢隻腳咁好心痛丫........

我而家keep 住幫佢'查'凡士林,book 左庸醫星期一睇,我好唔開心丫!

好就好在muffin d 腳瘡一d想流血既蹟象都冇,又冇'農',但腳枕真係超硬lor.......

一定係我搞到佢咁,如果佢黎果時已經有,bodycheck 果d 個庸醫應該會check 到丫....

腳瘡可以嚴重到要切肢ga!! :011: :011: :011: :011:
casey 2008-6-13 06:35:31 PM
今日同黑蚊蚊睇醫生時
個NURSE話腳瘡係冇得醫番好0家
不過你唔好唔開心啦
因為我覺得係佢未來你家時已經有0家喇
seefun 2008-6-13 06:44:28 PM
muffin 的腳瘡可能仲有一個原因係腳甲過長,
腳甲長隻腳弓起的力就會落在腳跟到.
仲有的膠籠底冇放墊就同腳跟摩擦,
你那裡草平,用多d草鋪籠底la.
其實muffin以前生活環境咁差,可能已經有腳瘡la
不過有毛唔覺,e家用膠底籠,摩擦令到冇毛先見到.
唔好怪自已羅,你已經照顧得佢好好la.
冇傷口,可能仲未好嚴重,搽藥會好的.
佢唔再企硬地會好d,多d令佢走動下血循環好d都有幫助架.
Colleen 2008-6-13 06:58:38 PM
多謝咁多位既安慰...............我今日已經冷靜番好多,同埋觀察左muffin 成朝,佢同平時冇乜分別,唔通佢已經痛慣左?!

mim0510: 係丫,暫未搵到識醫兔既醫生,所以咪叫住庸醫先lor,我點都帶muffin 去睇ga la,不過睇完有冇用就真係未知......

seefun: 係丫,muffin 不嬲都係弓起d腳甲黎行ga....佢以前係兔爸家姐度係用膠底籠+報紙雜誌,番左黎我就用木槺+一大陣草同佢鋪籠,摸左大籠之後,就變左木槺+毛巾-->淨大毛巾-->上個月開始冇毛巾.....-->一個week 之前+左張'林治治'既床

我前果幾日仲帶muffin 去草地玩丫:011: :011:

coinss 2008-6-13 08:02:11 PM
muffin加油~快d好番唔好令兔媽擔心啊
hh0 2008-6-13 09:22:18 PM
muffin一直以來都可能因為腳痛而不太願意郁動
Colleen 2008-6-14 01:10:52 AM
我啱啱一手一腳幫muffin查凡士林,發覺佢腳瘡中間好似結左蕉咁,硬gei,綿花棒high落去果時佢一d痛既跡象都冇......唔通唔係腳瘡?!
hh0 2008-6-14 01:17:35 AM
會唔會係已經爆左膿既腳瘡, 我無經驗幫唔倒你tim~
大富翁 2008-6-14 02:41:01 AM
你唔好咁擔心啦!
我之前上兔協都有聽到個姑娘同個小姐講..:你隻兔兔D腳瘡好似有改善WO!!
所以係會有改善咖.!!
muffin一定要好反呀!....CACA 支持你呀!!
P.S:Colleen你真係一個好主人.,,!:033:
百厭星_BB 2008-6-17 02:44:19 PM
:015:
你同我一樣都係緊張大師o既化身
有起咩事就亂哂龍..唔知點好..百感交雜
我同BB在此100%支持你..支持muffin
我相信係 " 碎料 " 黎架姐.................!!放心D吧

快速發帖