我想問呢我隻兔兔一般都係飲開水侯水....會唔會有問題呢....
佢依家10果月大喇...可唔可以幫佢用濕毛巾幫佢沖下涼丫
平時我同開沖涼粉.....不過我覺得好似都係唔乾淨今''':050:
lingyan 2008-6-18 12:33:40 AM
帶佢去獸醫check一下,
唔好再俾佢飲生水、同沖涼粉同佢沖涼。
兔兔唔駛沖涼ga,最多係濕暖水幫兔兔抹下身就ok。
nievedith 2008-6-18 01:02:26 AM
原帖由 阿度 於 18-6-2008 00:02 發表
仲有地磚都得架~
其實散熱板我個人覺差唔多,但好用黎講mr個隻唔錯~即係你見到4個長條形個隻
兔兔好多都唔鍾意返屋企架,不過有得教
例如開飯一定要係籠啦,開飯前做d聲音出黎
日子耐左佢就知咩聲係食野~好自然會衝 ...

地磚 - 波子用緊, 最愛係磚上面攤長來hae
食飯 - 一聽到係兔糧開袋聲, 九秒九會反入籠等食~

其實呢d係習慣, 佢由細到大都係係籠入面食同便便, 所以開放籠後都唔會亂便便.
Colleen 2008-6-18 02:15:08 AM
包包一聽到膠袋聲就癲左咁圍住我跑

至於去toilet,個衰仔係唔會係出面all ga,佢點都忍到番籠去:053:
casey 2008-6-18 02:25:29 AM
黑白一聽到膠袋聲就知道有野食
一聽到糧盒既沙沙聲就自動飛番入籠0家喇

白雪雪成9個月先比我領養既
一來0個時一d都唔識去廁所0家
不過2,3日就識去喇
但係唔知佢點解有時會all 0係個籠既角位囉:054:
YANJING 2008-6-18 02:21:05 PM

回復 19# 的帖子

你隻黑白幾多碎丫??
佢對膠袋聲好敏感....有時我唔知佢去左邊..都係羅d膠袋出尼引佢出尼....:009: 有時俾我呃得多就唔彩我嫁喇=]
toilet依果問題好麻煩:029: 有人同我講教左佢成2年先識....唉
YANJING 2008-6-18 02:23:11 PM

回復 18# 的帖子

con屎好醒目嫁.....唔會係自己屋企去大大.....因為我成日放佢出尼...搞都依家佢慣左係平台都去大大...依家想係佢屋企整返果便便所...不過教佢去大大就麻煩喇:036: 佢都10果月大喇....
YANJING 2008-6-18 02:24:25 PM
原帖由 nievedith 於 2008-6-18 01:02 AM 發表

地磚 - 波子用緊, 最愛係磚上面攤長來hae
食飯 - 一聽到係兔糧開袋聲, 九秒九會反入籠等食~

其實呢d係習慣, 佢由細到大都係係籠入面食同便便, 所以開放籠後都唔會亂便便.

波子今乖既.....真係好丫=]
波子幾大喇??
YANJING 2008-6-18 02:27:52 PM
原帖由 lingyan 於 2008-6-18 12:33 AM 發表
帶佢去獸醫check一下,
唔好再俾佢飲生水、同沖涼粉同佢沖涼。
兔兔唔駛沖涼ga,最多係濕暖水幫兔兔抹下身就ok。

今同佢吹風筒佢驚唔驚嫁....
我想試下幫佢抺下身...你係幫佢全身抺定係靜係抺petpet同手手腳腳嫁??:032:
YANJING 2008-6-18 02:29:41 PM
原帖由 阿度 於 2008-6-18 12:32 AM 發表

係呀~你講岩左了
4條長條~~

我兩隻一聽到"開飯"有唔同反應的~哈哈

嘿嘿:037:
你果2隻叫咩名丫=]幾多碎
lingyan 2008-6-18 02:55:10 PM
原帖由 YANJING 於 2008-6-18 02:27 PM 發表

今同佢吹風筒佢驚唔驚嫁....
我想試下幫佢抺下身...你係幫佢全身抺定係靜係抺petpet同手手腳腳嫁??:032:

我好少同佢抹身,除非帶左佢出街或者佢自己尿錯左自己踩返哂落去。
係屋企就每日同佢梳毛毛。

風筒呢家野,我二隻兔都係驚既,就算我自己吹頭,都唔可以返房吹,實嚇死佢地。
死衰鬼 2008-6-18 03:10:32 PM
我果隻都係聽到開合GE聲(拎糧) 就走黎走去:043:
YANJING 2008-6-18 03:22:14 PM
原帖由 lingyan 於 2008-6-18 02:55 PM 發表

我好少同佢抹身,除非帶左佢出街或者佢自己尿錯左自己踩返哂落去。
係屋企就每日同佢梳毛毛。

風筒呢家野,我二隻兔都係驚既,就算我自己吹頭,都唔可以返房吹,實嚇死佢地。

龍貓村果都d人教我俾佢吹下d風筒聲一輛俾佢地識認下先羅
今平時你會唔會同佢沖涼嫁??今你同佢抺身有無幫佢吹返乾嫁??:055:
YANJING 2008-6-18 03:23:51 PM
原帖由 死衰鬼 於 2008-6-18 03:10 PM 發表
我果隻都係聽到開合GE聲(拎糧) 就走黎走去:043:

con屎都係靜係有野食先彩你...無野食就無得傾:046:
wesky 2008-6-18 03:24:20 PM
靜係同佢抹身架咋~~
抹完 再梳毛~ 梳梳下就乾晒~~
YANJING 2008-6-18 03:38:50 PM
原帖由 wesky 於 2008-6-18 03:24 PM 發表
靜係同佢抹身架咋~~
抹完 再梳毛~ 梳梳下就乾晒~~

今如果我抺腳仔點算丫....佢唔俾我梳腳毛嫁=[

快速發帖