今日帶小白(腳有事).小黑感冒

去愛護動物到,呢幾日我都睇住小白所以冇上唔好意思

打算去醫佢隻腳,個醫生話要人道毀滅對佢黎講係最好

個鬼妹醫生一講個die字我就忍唔住喊左出黎,之後有個男醫生講返中文我聽

佢仲咁細8月先6個月大,仲有十幾年架ma,仲咁活潑,仲想um小黑添

我覺得我自己好似送佢好死多過醫腳,我今天一直喊眼又痛又紅腫

我回到家更加收唔到聲.我真係冇辦法再面對比比.

雖然有次比比亂尿尿,我話完佢後衝黎咬我後腳.但我fd眼明手快stop左佢

但佢可以咁對小白.隻腳搞到咁,回到家後比比仲要冇咩野咁似平常一樣.

連小黑都發覺到小白以經..一回來坐係小白個位,好唔開心咁,

平時都坐係我腳下面.(小白咩個時 我係出面唔敢睇 小黑都係出面)

我問左醫生打針個時我會唔會係身邊陪佢好d,佢叫我唔好,驚我愛唔到掛

個時我都喊到7彩.我抱起小白仲係溫.我叫佢個時 佢其中一隻耳仔會轉 就好似岩岩發生

我到呢家都接受唔到佢既離去,一個月都唔洗識去廁所(大小2便).出到黎又乖

好鐘意叭係到.

小黑情況也是不樂觀,得50%領養個時就覺得佢吸氣有問題.但感冒係呢幾日既事

他藥也不喜歡吃 草也是(醫生開,小白好鐘意食)

呢家一看小白的相也是馬上喊出來停不到
迷路小貓咪 2008-7-10 12:58:18 AM
比比就當咩事都冇發生過咁

小黑岩岩領養個隻就唔開心~

一回來就坐係小白個位~坐左好耐~

小黑就煩d 好多野唔食但我都會試下~

因當初養佢連草都唔識食 又見小白食佢先開始食

仲要只食a草
nievedith 2008-7-10 01:19:10 AM
小白剛走, 所以都明你唔想面對比比. 我想比比都唔想既, 佢都估唔到引發咁大件事. 但點都好, 千萬別要因此而不想要比比, 因為你係佢惟一的主人啊.

小白係彩虹橋會有好多兔兔同佢玩, 放心啦 !
chrisyan 2008-7-10 01:39:55 AM
祝福2隻兔兔~
小動物咩都唔知...唔好怪佢了
casey 2008-7-10 01:42:09 AM
唔好難過喇
如果比佢見到你咁佢都會唔開心0家
ordinaryyung)) 2008-7-10 05:10:32 AM
我見到你放了比比上Uwant給人領養...
我明白你唔想對住比比.
但比比是你親手帶回來...你真的就咁唔要佢嘛...
‵小瑩 :])) 2008-7-10 09:21:26 AM
我都見到uwants個post...
你真係唔要比比嗎?
兔兔自己都唔知發生咩事..
有時有d野係佢地既天性黎...

唔可以怪哂比比..
我地做主人有責任睇實佢地
知道佢地唔夾,,唔可以一齊玩..
咁咪唔好放佢地一齊玩..
咁樣就一定唔會有意外發生..
佢地如果之前係無事..唔代表第時都無事..
每隻兔兔都有唔同既性格..
你唔可以去要佢做d咩..佢就做d咩..
佢地始終都唔係貓狗..兔兔既領悟能力無佢地咁高..

希望你唔好咁易就唔要比比..
佢都唔想嫁!

阿度 2008-7-10 09:54:15 AM
唔好唔要比比喇,佢都好慘
只係一次因本能上打架就比媽媽唔要
的確,呢件事對你黎講係好唔開心
但我覺得正正都係一個考驗黎,考驗你接唔接受到比比~做一個有責任既主人
真心希望你唔好唔要比比~
大富翁 2008-7-10 12:55:44 PM
唔好唔要比比!!~
佢唔係冇心!...佢一次ge 錯.!你就唔要佢
我都係個句!!!
養寵物..最重要係責任!!
我好希望你可以對任何寵物都有責任心!!
責任心係主人最基本ge 野!!!
designstevenyu 2008-7-10 12:55:58 PM
妳不要比比就等於送佢去死一樣, 我都明你心情,但你這樣做又送多隻兔去死:050:
wesky 2008-7-10 12:57:30 PM
送到一個唔識養既人手上, 只有死路一條....
冽! 2008-7-10 05:21:57 PM
唔好唔要比比啦
邊個未試過做錯事?
仲有,由你第1日帶佢返屋企,就要負責照顧到佢離開
將比比當成你親生仔,你會唔會因為你親生仔殺左人之類就話唔要佢?

你有冇試過睇其他診所?
即係多數兔友都會去睇果間
nievedith 2008-7-10 06:54:34 PM
點解要唔要佢, 做錯一件事便唔要, 咁你都唔係一個負責任的主人. 成件事真係比比錯曬? 做主人的你難道一點錯也無!? 如果你多點留心佢地的行為便可能不會有此事發生!
小白已經走了, 如果比比去了一個無責任的新主人手上, 你係咪都想聽得比比都走了先開心!? 你咁做未等同於比左死刑佢, 你當日要得佢的話便要TAKE CARE佢短短的一生!
你現在可能一時傷心所以先咁做, 你冷靜後可能都會後悔把比比俾左人!
coffee 2008-7-11 05:14:44 PM
:041: :041: :041:
我好明白你既心情,你覺得係比比害死小白架嘛,
如果你覺得送比人好過d咪送囉,不過,到時可能小黑又要掛咪比比...
一病不起...你問心你真係唔想要比比?
其實我勸你連鏡都唔好照,因為鏡中人都有份害死小白

快速發帖