本人沒有養鼠鼠經驗,已經買左新屋仔,

絕對唔係玩玩下,會比心機照顧佢,希望可以領養1隻小露寶BB,

如有,留低cm同MSN,,,

thx x10000

檸啡 2008-7-2 01:38:54 PM
你新手養小露寶..
佢係95%難上手咖~~~
小露寶係超神經質同細膽的~~
http://zizi-land.info/viewthread.php?tid=1058&page=1#pid8291
記得做定功課先好養丫~~~
因為小鼠都係生命~~唔可以話佢平就當佢係玩具!!!*
同埋你準備好哂所需既野嗎??
http://zizi-land.info/viewthread.php?tid=734&extra=page%3D2
你得到家人同意嗎??
你有足夠既經濟嗎??(e.g佢真係病左,睇e生唔平咖!!)
你有時間成日陪佢嗎??
仲有好多好多野~~~你養鼠前係要知道的!!*

做個有愛心~盡責既主人~你準備好了嗎??
sodmichelle 2008-7-2 01:49:52 PM
係呀, 好多新手唔知小露寶ge性格, 一味話得意就養
到頭來小露寶上唔到手就話唔要小露寶, 要過第二隻

所以養之前應該了解多d倉鼠ge野先, 包括要養邊一種 :010:
yiu_525 2008-7-2 02:38:36 PM
小露寶係超神經質同細膽的
走得又快
好難捉
wesky 2008-7-2 02:56:52 PM
小露寶只宜觀賞  ~~~
檸啡 2008-7-2 03:02:43 PM
哈哈~你睇過超音鼠就知小露寶走得有幾快~~:051:
stenphanie 2008-7-2 10:13:57 PM
我問過我屋企人,佢地都比我養的
我買左籠,沖涼粉,木槺,食物碗,食物,水樽,轉轉輪,波波了
果2個網我都睇過=]
冽魂 2008-7-2 11:06:44 PM
其實你想要咩倉鼠?
因為小露寶要上手真係好難
反而熊仔鼠就易,但佢大隻
一係你講多d你既要求,等我地幫你搵出最合適既倉鼠仲好?
snowtiff 2008-7-3 12:59:14 AM
我之前都有養過小露寶,養左2年幾~
其實我覺得唔太難上手~
一開始最緊要係識得同佢地建立關係~
同埋千祈唔好一開始就成日捉佢地同掂佢地~
要慢慢黎~
我果陣一開始用乳酪糖引佢~
最開頭就用手養比佢~
之後等佢慣左就將粒糖糖放係手板較出既位置~
再遲D就放埋D,等佢自己行上黎你手板度拎~
要多D同佢地傾計,你錫佢佢係會感受到既~ ^^
吃不到的蘋果 2008-7-3 04:01:26 AM