近來心情都唔係幾好,
本身已經好鬼黑仔,返公司俾野介親手、無啦啦電腦到做好哂既野就全部還原哂,
跟住返到屋企,星期一個晚放左工唔想返屋企,去左整頭髮,間SLAON唔錯,尖沙咀黎講都好抵。
返到屋企,兔爸就講,一返到屋企就俾人插,我問乜事,佢話兔爺講無人係屋企唔好開風扇,話D毛會搞到把風扇著火,
跟住又話做咩放包糧係個電腦台底,(其實個包只係以前俾龍蝦樂園呃左買既木粒仔),
話D毛搞到風扇著火都算,連廳既電腦台底個包仔木粒仔,都要話
(其實O個個位俾兔妹放左勁多野,我只係偷個位黎放下野,加上O個個位係十年都無人掂一次)。

見到咁黑仔,想請幾日假去旅行散下心,
同兔爸講,佢話無假,我問佢D年假去哂邊,
跟住兔爸話,俾個D唔知咩野紅日子拎走哂。

事緣係咁,兔爸係倉務員,放假係放勞工假,唔係放公眾假期,
但係公司既倉係由一位文員黎 KEEP 鑰匙,
換句說話講,公眾假期文員放假,唔返工開倉既話,倉務員都無得返工做野。
就變成被逼放假,D假就係年假到扣。
跟住而家仲話,請一日病假,就算有醫生紙,都唔算病假,
請4日以上有醫生紙先算係病假,咁等於同你講,你要病到入醫院先算係病。
聽完之後我真係覺得,有無搞錯,有得苛刻得咁離譜,
傷風感冒呢D野,一開始發就會周身骨痛、成身都無力,文員都仲話坐係到,
做做得抖一陣都仲可以撐一日,但係搬貨既,無力就無力 ...
連請一日醫生紙既假休息都唔得。
用得醫生紙請假,都預你扣個日人工,點解會變成請一日病假都唔得 = =||

究竟年假係乜野,
勞工條例係唔係可以容許到公司咁苛刻。

要搵工既真係要留意下呢D細節,
雖然見工個時,D人都話唔好問人工、放假個D,會令到老闆對你印象唔好,
但係呢D真係影響到自己福利 ....
迷路小貓咪 2008-7-17 10:00:47 PM
原帖由 lingyan 於 2008-7-17 02:04 PM 發表
單身公屋,計埋分,至少6-8年。

以家庭身份就2-3年,
但係二個人入息又OVER左  /_\
都唔知房署點計數 ...

有個BB既話,3個人又無OVER,
但係有個BB支出又會大好多 .... 又要請個人睇住BB,
二個人搵錢又唔 ...

根本就想人買私家樓=-=
新加坡 汶來 都唔見政府咁P 仲好好對市民添(政府樓)
唉~同人唔同命
wong906 2008-7-18 09:14:46 AM
u know.. if u study hard. and pass all your exam. Then you won't have any of those problem.
I'm still a Student, but if I stop study now. I will have a 23K GBP job waiting for me.

But since we can;t look back, less typeing, more working la. Play with your rabbit, and enjoy life to the full^^

After all... HK people are desgin to work work and work .
mim0510 2008-7-18 09:44:19 AM
我有個fd都係分開申請單人公屋,攞左樓先結婚,之後拿拿聲生仔,轉間大少少的公屋

不過,見佢多左個BB真係用多好多錢
lingyan 2008-7-18 11:22:50 AM
係ga,多個b真係要用好多錢,
奶粉尿片樣樣都係錢  ~"~

私家樓真係買唔起,
雖然話供樓好過租樓,
反正差唔多價錢,
前個排兔婆都係咁講,
不過都係無咁多首期 ~"~

香港政府,錢就識收,
話強積金俾多6千,聽落真係好聽,政府俾6千你,
但係 .... 唔知幾耐先拎得返。
難聽d講,咪即係政府間接俾多d錢去投資 = =|||

如果細個跟慣阿媽去超級市場既話,就好知道而家超級市場乜都貴到死,
最記得以前回鍋肉都係幾蚊,而家已經係十幾蚊 ....
花無缺 2008-7-22 03:17:37 PM
合約點寫都好...都唔可以凌駕法例(勞工例)之上
zipzip 2008-7-22 04:14:34 PM
原帖由 花無缺 於 2008-7-22 03:17 PM 發表
合約點寫都好...都唔可以凌駕法例(勞工例)之上

理論上係.... 不過如果你簽左 公司比左你之後, 有權從民事追討返
花無缺 2008-7-22 04:19:39 PM
咁要睇下同勞工例有無衝突, 如果二點係相反既, 合約(或某d 部份)會作費
當然好多時做野....多一事不如少一事, 保住個飯碗

快速發帖