由於近日有獸醫發現於幼兔身上出現一種高度傳染性病毒的病症,
此病毒能導致兔子在短期內死亡,死亡率更達至90-100%,
而暫時沒有此病毒的詳細資料,亦不清楚有沒有藥物可醫治。
此病毒初期出現的病徵如同一般兔子的呼吸道感染徵狀,
其後更會出現眼睛、口部和鼻子紅腫。初步相信此病毒最先出現於寵物店內的幼兔,
由於它有可能會經衣物傳播,因此本會呼籲各寵物主人,如沒有必要,
請勿到寵物店流連,以免將病毒帶回家中,影響家中的兔子,此外,
兔主人如曾經到過寵物店,亦必須緊記於外出回家後立即更換衣服及洗手,
徹底消毒後才與兔子接觸。

同時,本會的福利及資源中心亦會採取相應的預防措施,凡到本會參觀的訪客,
必需在進入本會時噴上消毒藥水才可進入,同時在未經本會職員同意下嚴禁觸摸任何兔子;
此外,探訪寄養兔子的主人必需穿上隔離衣才可與兔子接觸,
離開前亦必須以消毒藥水洗手及回家後立即更換衣服。

以上轉載自 hkrs
http://hk.myblog.yahoo.com/hkrabbit_org/article?mid=1579
lingling 2008-8-12 07:17:24 PM
各位要小心睇住兔兔,避免受感染呀!
wong906 2008-8-12 08:29:36 PM
Sound like SARS... but rabbit type of SARS
vice0926 2008-8-12 08:30:44 PM
嘩...咁大獲!!
咁各位主人記得每次返屋企摸兔兔之前都要洗手啦..
小心照顧兔兔呀~~><
rock_his 2008-8-12 09:08:05 PM
係呀,要小心睇住兔兔先得
williamaaaa 2008-8-12 09:27:04 PM
咁住酒店咪好危險:056:
vice0926 2008-8-12 09:32:53 PM
其實帶兔兔去診所睇醫生係咪都會有風險..><!!
831555 2008-8-12 09:39:38 PM
i think my jaja rabbit same with this case , oh nooooooooooooooo
kwaikwai 2008-8-12 10:48:36 PM
仲打算帶didi 去覆診添....
都係過多一,二星期先...
冽! 2008-8-12 11:02:31 PM
好恐怖
真係要好好睇住d兔
死亡率90-100
karen195 2008-8-12 11:52:43 PM
其實我有個疑問,係幼兔先會感染到定,所有兔都會感染到?
成兔對這個病的抵抗力會唔會好D?
pinwheelfish 2008-8-12 11:56:41 PM
醫生話如果成兔佢會有把握d, 但bb兔就冇, 但佢強調現時冇藥可醫
lingling 2008-8-13 12:10:24 AM
開頭仲想星期日同佢地出去剪甲,都係遲下先!
lingyan 2008-8-13 12:27:31 AM
原帖由 karen195 於 2008-8-12 11:52 PM 發表
其實我有個疑問,係幼兔先會感染到定,所有兔都會感染到?
成兔對這個病的抵抗力會唔會好D?

呢個病未知係咩病,未有藥可以醫,
就等於沙士個時,一開始都唔知係咩病,唯有叫大家都小心。
so ... 呢個時候,我諗都未有人可以答到你 QQ

醫生話如果成兔佢會有把握d, 但bb兔就冇, 但佢強調現時冇藥可醫

因為成兔佢可以承受既藥可以比較重,
幼兔唔可以承受強既藥。

不過唔知幾時先知道係咩野病呢 ?
係唔係呼吸道感染變種呢 ?

jasmineyth)) 2008-8-13 12:33:42 AM
咁有冇話潛伏期幾耐個d?
幾時發病咁樣呀?

快速發帖