以下圖文均為本人自己打的-3-"只供mini-house會員參考喔~請勿轉載!謝謝^^

材料(12隻中杯份量):

牛油 200克
黑朱古力 180克
雞蛋 6隻
砂糖 120克
麵粉 80克
軟心朱古力 數粒

裝飾:
雪糕, 糖霜和水果

製作過程(跟圖):

1. 預備好所有材料
2. 將牛油煮溶
3. 加入黑朱古力攪拌至溶解, 備用
4. 雞蛋和砂糖以打蛋器打至企身, 加入剛剛煮溶的牛酒和黑朱古力
5. 將以上材料攪勻
6. 加入麵粉混合
7. 在焗杯內先塗上牛油, 將朱古力漿倒入焗杯中, 約一半滿即可
8. 然後放一粒軟心朱古力要中間, 再將朱古力漿倒上至8分滿
9. 放入焗爐, 以160度約焗15分鐘, 焗熱後反轉焗杯取出!加以裝飾, 即成!

小瑩溫馨提示:
第一次整既朋友可以焗10分鐘試試先..搵針試下個外皮硬身未,,
同埋要自己調較合適既溫度~因為部部焗爐都唔同:039:

已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky + 5 原創內容

總評分: P 點 + 5   查看全部評分

chrisyan 2008-9-4 11:58:16 PM
哇~原來我地呢度有好多美食大廚~~
nievedith 2008-9-4 11:59:39 PM
呢款係我喜愛甜品之一~
不過家無焗爐, 都係要比錢出去食 :024:
SheR_bb 2008-9-5 12:51:52 AM
想整好耐喇~不過我冇電動打蛋器, 所以冇整過~
其實用手動打蛋得唔得呢
‵小瑩 :])) 2008-9-5 12:53:51 AM
原帖由 SheR_bb 於 2008-9-5 12:51 AM 發表
想整好耐喇~不過我冇電動打蛋器, 所以冇整過~
其實用手動打蛋得唔得呢

um..雞蛋同砂糖要電動先打到去企身~
人手打會手都斷~.~
Colleen 2008-9-5 01:40:52 AM
用人手打egg 6 隻?! 打到手斷都未打得起丫:037:  2-3隻就得........

我唔知點解好唔like 心太軟.......可能個心太軟la!
karen195 2008-9-5 02:04:41 AM
這個做法同我看過的書同學過的不一樣。
不過可以100%做到流心既

給一d建議,因為心太軟已經好甜,如果再配雪糕的話,會很膩
可以改以雪芭會好d

jennytyy 2008-9-5 11:37:59 AM
軟心朱古力同黑朱古力有無話邊隻好同埋係邊度買?
nievedith 2008-9-5 01:44:15 PM
原帖由 karen195 於 5-9-2008 02:04 發表
這個做法同我看過的書同學過的不一樣。
不過可以100%做到流心既

給一d建議,因為心太軟已經好甜,如果再配雪糕的話,會很膩
可以改以雪芭會好d

如果配酸酸地的雪芭會更好呢
karen195 2008-9-5 05:34:45 PM
其實雪芭本身係清清地,唔太甜ga~~
係正統西餐入面,雪芭可能會係一餐入面中間食既
目的係清一清舌頭既味道,令你可以食到食物本身既味
e.g青檸雪芭或者橙味的
小晴兒 2009-7-26 03:42:46 PM
一定好好味姐~睇見到溜口水牙~
小晴兒 2009-7-26 06:28:50 PM