見大家post自家食物咁開心, 我都要post埋一份.

呢種muffin超好食, 一個字, 正!!!!
我個人比較貪心, 一次過會整好多, 所以下面個d係19個份量, 如果你要整, 你注意呢點.

材料: (19個份量)
無鹽牛油(軟)240g
細砂糖240g
鹽1/4茶匙
蛋2隻
牛奶1/2包, 約120ml
低筋麵粉360g
泡打粉2茶匙
梳打粉1茶匙
燕麥120g

蘋果餡料:
蘋果2個
細砂糖100g
肉桂粉1茶匙

做法:
1.蘋果去皮去芯, 切成小塊.
2.放入鍋, 加糖炒到出水且變軟身, 加入肉桂粉, 之後隔水待冷.
3.牛油+細砂糖+鹽, 用打蛋器打至變白.
4.蛋分3-4次加入, 並攪勻.
5.低筋麵粉+泡打粉+梳打粉 過篩, 將一半加入(4), 再加一半燕麥和一半牛奶, 攪勻. 之後加入餘下的, 再攪勻.
6.加入蘋果餡料, 混合攪勻.
7.均勻放入模具, 約七成滿. 放入焗爐焗30分鐘即可.

kwaikwai 2008-9-5 11:26:40 PM
呢個都好似好正咁喎~~~
我整過但失敗左..................... :077:
ivy﹍* 2008-9-6 12:18:28 AM
好似要買咁多野咁既...<===懶:039:
Colleen 2008-9-6 01:27:34 AM
哈哈! 我以為係小ying tim,呢個版係得佢出post ga ja :031: :031: :031:

我都整過apple muffin,冇落oat,但超好味,係我整過咁多個muffin 入面最好味既一款
‵小瑩 :])) 2008-9-6 01:45:04 AM
原帖由 Colleen 於 2008-9-6 01:27 AM 發表
哈哈! 我以為係小ying tim,呢個版係得佢出post ga ja :031: :031: :031:

我都整過apple muffin,冇落oat,但超好味,係我整過咁多個muffin 入面最好味既一款

我等緊你嫁colleen~~~~~~~~~~~~~~~~~~
點會淨係得我出post喎~
`Shusonbaby||' 2008-9-6 01:38:03 PM
wa!!!我又要正!!!    個樣好好味^^
kellyyip0203 2008-9-7 05:49:29 PM
正啊..不過我都係好lazy既人:054:
pinwheelfish 2008-9-7 06:00:08 PM
啱啱試整完, 真係好好味WOO~~ THANKS~~

IMG_1794 (Small).JPG (43.13 KB, 下載次數: 21)

IMG_1794 (Small).JPG

Colleen 2008-9-7 06:13:16 PM
哈哈! 個樣一樣gei:057:
pinwheelfish 2008-9-7 10:15:11 PM
唔係~~ 我整樣衰妥好多~~ 香港買呢d焗杯好平ga~~我覺得咋~

快速發帖