材料 (6"餅模):
忌廉芝士      250-280G
溶牛油        60G
砂糖          60G
蛋            1隻
藍莓醬(鋪面用) 40G OR 適量

做法:
1. 忌廉芝士放軟, 加入砂糖以打蛋器打匀
2. 分3-4次加入蛋液 (每次1-2分鍾)
3. 加入藍莓醬攪匀 (怕太甜可SKIP)
4. 加入溶牛油, 以膠刮攪匀
5. 倒入己掃上牛油加高筋麵粉之焗模內
6. 放進己預熱焗爐焗30分鐘(180度)
7. 放涼後,鋪上一層藍莓醬, 加些水果作裝飾, 再放入雪櫃便可

REMARKS: 蛋糕要雪凍D, 質感會較好, 好易成功, 大家試試啦

DSC00434 (Small).JPG (44.46 KB, 下載次數: 18)

DSC00434 (Small).JPG

pinwheelfish 2008-9-7 03:16:52 PM
呢個係第一個成品所以冇咁靚:054: , 你地一定會整得更好GA:053:
‵小瑩 :])) 2008-9-7 03:26:01 PM
嘩....好靚呀-3-
見到都好想一啖食左佢!XD
等我搵日試下整先...
pinwheelfish 2008-9-7 03:36:36 PM
THANKS~~ 我而家試緊整鑰匙POST嗰個蘋果燕麥MUFFIN呀~~ 試整一半份量先, 因為我成日整MUFFIN都哀:050: 希望今次得啦:062:
chrisyan 2008-9-7 03:52:39 PM
我麻麻地鍾意cream cheese個種味道...
雖然我整過好多cheese cake:042:
kellyyip0203 2008-9-7 05:44:32 PM
點解可以咁勁嫁你地,,,,,,,:050:
我都好想識整...........
無奈我家政.............:054:
Colleen 2008-9-7 06:05:21 PM
哈哈! 我今日啱啱仲係度諗整藍莓cheesecake好定曲奇餅好,見到你整左藍莓cheesecake 咁我就整曲奇la~
pinwheelfish 2008-9-7 10:18:22 PM
有冇好味曲奇食譜??? 我自己鍾意脆口d ge~~ 可唔可以將製成品post出嚟呀??
小晴兒 2009-7-26 01:05:16 PM
搞到我都好想食牙~~~好味

快速發帖