雞翼

阿度 發表於 2008-09-29 20:49|只看該作者|倒序瀏覽|打印
今日突然想整下野食
咁就無無聊聊咁整喇,都有一段時間冇煮過野食了:070:

驚唔夠飽煮多左個拉麵

kkyan01 2008-9-30 09:52:55 AM
個雞翼好似好好食甘喎
加多個拉麵好似多個d,

我之前睇電視節目話,
識煮野食的男仔對女仔黎講, 好性感and好吸引 :055:
大家有冇甘覺得啊 ?
pinwheelfish 2008-9-30 12:54:50 PM
識整野食嘅男仔係可以加d分ga~~ 但係人地都話識整野食嘅女仔都可以留住男人嘅心woo~~可能而家太容易搵野食啦, 落街放低幾十又一餐, 又唔駛洗碗, 二來, 而家d媽咪/工人都take care晒3餐, 個個都變大少, 大小姐啦~:059:
kkyan01 2008-9-30 01:00:50 PM
原帖由 pinwheelfish 於 2008-9-30 12:54 PM 發表
識整野食嘅男仔係可以加d分ga~~ 但係人地都話識整野食嘅女仔都可以留住男人嘅心woo~~可能而家太容易搵野食啦, 落街放低幾十又一餐, 又唔駛洗碗, 二來, 而家d媽咪/工人都take care晒3餐, 個個都變大 ...

我有個fd水都唔煲, 都唔知有冇搞錯:028:
BB囡 2008-9-30 01:01:47 PM
估唔到咁多人都鐘意食wings呀..
我都係雞翼王黎嫁...可惜我唔識自己製野食,,
次次都失敗嫁..
kkyan01 2008-9-30 01:10:00 PM
原帖由 BB囡 於 2008-9-30 01:01 PM 發表
估唔到咁多人都鐘意食wings呀..
我都係雞翼王黎嫁...可惜我唔識自己製野食,,
次次都失敗嫁..

雞翼王:060:
我識炆or煎雞翼
好好味, 話時話我今晚晚餐好似係煎雞翼:037:
pinwheelfish 2008-9-30 01:33:41 PM
原帖由 kkyan01 於 2008-9-30 01:10 PM 發表

我識炆or煎雞翼

你覺得點整雞翼最好食?? 我通常都係落生粉, 糖, 鹽, 糊椒粉, 生抽, 味道偏甜(跟阿媽整), 我自己覺得好好食,但老公話食唔慣, 佢想食d偏咸ge, 可唔可以教教我??? thanks~
kkyan01 2008-9-30 02:09:34 PM
我個隻都係啊媽教,
有d似你個種, but 唔落生粉, 糊椒粉, 改加嫲油 or 玫瑰露, 煎就ok
另外有一種超簡單 鹽 + 嫲油 , 煎就ok
阿度 2008-9-30 02:17:55 PM
原帖由 kkyan01 於 2008-9-30 09:52 AM 發表
個雞翼好似好好食甘喎
加多個拉麵好似多個d,

我之前睇電視節目話,
識煮野食的男仔對女仔黎講, 好性感and好吸引 :055:
大家有冇甘覺得啊 ?

食個陣先覺多過頭,最後剩左成半個麵呀:056:
吸引d....我又未聽過:046: 係咪架
阿度 2008-9-30 02:19:18 PM
原帖由 kkyan01 於 2008-9-30 01:10 PM 發表

我識炆or煎雞翼

雞翼都算係最易整既一種喇
不過好小炆
kkyan01 2008-9-30 02:32:15 PM
原帖由 阿度 於 2008-9-30 02:17 PM 發表

食個陣先覺多過頭,最後剩左成半個麵呀:056:
吸引d....我又未聽過:046: 係咪架

個日睇有有線的一煮成名, 佢地講嫁
kkyan01 2008-9-30 02:34:59 PM
原帖由 阿度 於 2008-9-30 02:19 PM 發表

雞翼都算係最易整既一種喇
不過好小炆

沒錯, 易整and 好好味
豉油炆 or 鮑魚汁炆 都好味嫁
hh0 2008-9-30 02:36:24 PM
最最最簡單又好味既煎雞翼:
鹽淹一陣, 煎就ok
懶既就用焗爐
隻隻金黃香脆, 上碟再洒d 淮鹽
阿度 2008-9-30 02:38:15 PM
原帖由 kkyan01 於 2008-9-30 02:32 PM 發表

個日睇有有線的一煮成名, 佢地講嫁

哈哈~一煮成名,個名好得
阿度 2008-9-30 02:39:10 PM
原帖由 hh0 於 2008-9-30 02:36 PM 發表
最最最簡單又好味既煎雞翼:
鹽淹一陣, 煎就ok
懶既就用焗爐
隻隻金黃香脆, 上碟再洒d 淮鹽

果然係煮開野食既人呀:010:
除左雞翼仲有咩好介紹
pinwheelfish 2008-9-30 02:44:37 PM
好似大家對煮雞翼都有d心得woo~~ thanks ah~
我之前食過姑姐整嘅沙薑雞翼都超正, 但自己整過一次,好咸....:046:

快速發帖