我的兔兔叫豆腐花,三個月大,是牠媽媽的遺腹囡,唔知牠係唔係知道牠的媽媽已經走了,整天只趴在廁所上面,我用返之前教牠媽媽的方法教牠去廁所,但唔work,豆腐花唔睬我,點先可以令到她肯去廁所,唔再四圍疴尿尿屎屎呢,現在最重要係點樣令到牠開心,我怕牠會跟住牠媽媽走
明月 2008-10-1 06:34:46 PM

回復 15# 的帖子

多謝你的指点,但係附件大小唔得
wesky 2008-10-1 06:37:16 PM
http://mini-house.info/thread-299-1-1.html
如你用 Win XP, 可以用這個軟件
明月 2008-10-1 11:49:58 PM
我已dowlond咗個程式,現在嘗試當中,点解都係唔得,我對电腦真係冇晒符,現在都幾廿歲人都冇唔掂個腦,慘呀
明月 2008-10-2 12:33:51 AM
今次唔知能否成功過關呢

IMG_0001 (480x640).jpg (194.07 KB, 下載次數: 0)

IMG_0001 (480x640).jpg

明月 2008-10-2 12:36:03 AM

回復 19# 的帖子

好開心,我成功了,這就是豆腐花了
hh0 2008-10-2 12:50:38 AM
豆腐花都好精靈丫
巨依家仲細, 伏係廁所係覺得有安全感
尤得巨啦, 教去廁所問題慢慢來吧
ivy﹍* 2008-10-2 03:47:26 AM
豆腐花幾得意:051:
kkyan01 2008-10-2 09:05:07 AM
豆腐花好精靈啊, 仲好細隻,
好似得手掌甘大咋, 實在實在太可愛啦

試下多D同佢講下野, 同佢玩下啦,
試下用手餵你佢食野, 都可以增進感情
如果你摸佢, 佢覺得舒服,就會唔郁甘俾你 (但要慢慢黎)

呢個時期, 要多D耐性AND愛心俾佢,
瞓廁所的問題, 佢大個D就應該冇嫁啦
(因為我個兩隻大個左, 就冇嫁啦)
hh0 2008-10-2 12:38:32 PM
大個左瞓唔落廁所就自然冇事嫁啦
debbie1222 2008-10-2 01:19:51 PM
我諗豆腐花係冇安全感先訓廁所,咪暫時有佢訓廁所先:066:
你要多些摸佢,部下佢,親自喂嘢食比佢:048:
努力...加油啊:051:
希望遲d有豆腐花開心嘅相片睇la:032:
seefun 2008-10-2 02:30:19 PM
豆腐花白雪雪好精靈可愛哦.
豆腐花咁細個冇左牠媽媽會冇安全感,所以佢訓廁所,
廁所細細窄窄又有佢的味道窩係裡面安全d嗎.
就由得佢喇,或者試下俾多個廁所佢.
另外可試下俾隻毛公仔佢等佢有個伴可以靠下,
可以遮暗佢訓果面都會今佢安心d架.
多d陪下佢,小心佢d飲食,等佢安安靜靜地慢慢適應,
豆腐花會活潑番的.
lingyan 2008-10-2 02:41:43 PM
你試下多 d 坐係地下同佢玩、放佢出籠行下,
親手餵佢食野、同佢按摩下都得 ga。

咁細個就無左媽咪,好可憐丫 ~~
你記得加油丫,佢而家就得返你一個 ga 咋。
明月 2008-10-2 10:36:11 PM

回復 27# 的帖子

其實佢現在咁細可唔可以放佢出籠,佢咁細我唔太識点樣抱佢,餵佢食嘢聞完一輪之後咬咗我一啖就走開咗,今日豆腐花冇訓廁所,訓冇喺廁所前面
明月 2008-10-3 12:18:33 AM

豆腐花最新的相

今日豆腐花冇平日咁呆,好似開心咗,響個籠度行來行去,擒上擒落

CIMG0485 (640x480).jpg (97.56 KB, 下載次數: 0)

CIMG0485 (640x480).jpg

CIMG0486 (640x480).jpg (86.14 KB, 下載次數: 0)

CIMG0486 (640x480).jpg

CIMG0487 (640x480).jpg (102.46 KB, 下載次數: 0)

CIMG0487 (640x480).jpg

CIMG0488 (640x480).jpg (103.26 KB, 下載次數: 0)

CIMG0488 (640x480).jpg

CIMG0489 (640x480) (640x480).jpg (102.88 KB, 下載次數: 0)

CIMG0489 (640x480) (640x480).jpg

CIMG0490 (640x480) (640x480).jpg (100.23 KB, 下載次數: 0)

CIMG0490 (640x480) (640x480).jpg

CIMG0491 (640x480) (640x480).jpg (107.87 KB, 下載次數: 0)

CIMG0491 (640x480) (640x480).jpg

快速發帖