我新買左隻兔兔.唔知點解.頭一兩日都好好地.尋日開始唔知點解成日都"lum"對前腿自己洗面.整到鼻既附近既毛毛打晒結?
係唔係正常架??
係唔係佢有鼻水流先係咁?

另外其實如果兔兔病左(如感冒)...係唔係唔多 走動 同 食野飲水 架??
shade 2008-10-6 01:43:48 AM
原帖由 pinwheelfish 於 2008-10-5 09:17 發表

SHADE, 你養咗幾多隻?? 我見你話佢地, 因為呢隻病毒好勁, 如果有多一隻兔兔最好分開佢地, 有咁遠分咁遠, 如果可以放响朋友OR屋企人度先, 等你隻兔兔好返先俾佢地一齊玩, 嗰陣我隻兔兔得到呢個 ...

我養左兩隻..我都問過醫生要唔要分開養..佢又話唔駛住..
MusiczX 2008-10-6 06:30:52 AM

回復 46# 的帖子

個dr.可能想你會帶第2隻去睇佢...:057:
賓妮 2008-10-6 09:06:49 AM
加油,希望你的兔兔快D好返^^
龍X樂園,XX便利,X蘿蔔都係同一個集團,D兔兔都會係同一度出,所以係佢地度買都係小心D
我都有隻兔兔,表面檢查完全健康仲好精靈又跑又跳,勁食野又有飲水,但兩個星期後有個朝早突然跑左去天國!!超傷心加無奈!!
PS.喱個集團所講的兔兔年齡唔太可信,感覺上佢地未真係可以"介"奶,只係岩岩自己食到草同糧就俾人拎出黎賣!!
以上純係個人感受!!
shade 2008-10-6 10:50:05 AM
原帖由 賓妮 於 2008-10-6 09:06 發表
加油,希望你的兔兔快D好返^^
龍X樂園,XX便利,X蘿蔔都係同一個集團,D兔兔都會係同一度出,所以係佢地度買都係小心D
我都有隻兔兔,表面檢查完全健康仲好精靈又跑又跳,勁食野又有飲水,但兩個星期後有個朝早突然跑左去天 ...

呢個我真係唔知喎..
我仲以為紅x白會好d有信心d添...唔你係講我都唔知...
>_<

呀...我想問下..你地成日講既 "R 記" 即係乜?有冇網址可以比我..
lingyan 2008-10-6 11:28:17 AM
而家醫生話左係乜野事未 ?
shade 2008-10-6 11:50:33 AM
原帖由 lingyan 於 2008-10-6 11:28 發表
而家醫生話左係乜野事未 ?

醫生同我講佢好似係上呼吸道感染之類既野.
因為佢講英文呢..我聽到一d聽唔到一d..太多專有名詞我唔識呢..小弟英文水平超爛...請原諒小弟無知..
不過食左一次藥就生猛左好多...又食多左好多野同飲多左好多水...比之前真係差好遠..
佢都好叻架喇...肯食藥...不過係有支抗生素佢就唔食...但我都有喂佢食到..
lingyan 2008-10-6 12:01:39 PM
咁 MIFFY 仔叻  D LA,佢連抗生素都仆住食 XD
(人地唔知會覺得我唔俾飽草佢食 =3=)

醫生講英文,都應該有翻譯 GA WOR。

另外,如果係上呼吸道既病,都應該二隻兔兔分開住GA。
shade 2008-10-6 12:13:16 PM
原帖由 lingyan 於 2008-10-6 12:01 發表
咁 MIFFY 仔叻  D LA,佢連抗生素都仆住食 XD
(人地唔知會覺得我唔俾飽草佢食 =3=)

醫生講英文,都應該有翻譯 GA WOR。

另外,如果係上呼吸道既病,都應該二隻兔兔分開住GA。

係有個男仔係度既..不過佢唔係翻譯晒比我聽..都係一dd...跟住另一個護士入黎...我唸個男仔唔係跟佢既..
個女護士就翻譯晒比我聽..
我都有問過醫生要唔要分開佢地架...只係醫生話..因為都一齊左住過...現在分開同唔分開都冇關係了..
醫生話佢太細同太瘦..要食返多d野要增肥緊要..
佢呢兩日都真係生猛左好多既...食多左好多野...飲多左水..

係呢...我想問一下...好似現在佢地係幼兔..應該食邊隻草???咩牌子草好??係邊有得買??
你地成日講既 "R記"係乜?Q兔我知係邊..仲有一間係乜呢?

謝謝
‵小瑩 :])) 2008-10-6 12:17:38 PM
原帖由 shade 於 2008-10-6 12:13 PM 發表

係有個男仔係度既..不過佢唔係翻譯晒比我聽..都係一dd...跟住另一個護士入黎...我唸個男仔唔係跟佢既..
個女護士就翻譯晒比我聽..
我都有問過醫生要唔要分開佢地架...只係醫生話..因為都一齊左住過...現在分開 ...

幼兔應該食alfalfa, 即係簡稱A草~
牌子可以食oxbow/apd~呢兩隻係最多兔友買既!
Q兔係旺角既一間鋪頭,,R記o係荃灣, 仲有8號兔,荃灣,屯門,元朗都有!
如果想要地址可以pm我~
http://mini-house.info/thread-1681-1-1.html
上面呢個post有詳細講下飲食方面既資料~可以去睇睇..
shade 2008-10-6 12:20:11 PM
原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-10-6 12:17 發表

幼兔應該食alfalfa, 即係簡稱A草~
牌子可以食oxbow/apd~呢兩隻係最多兔友買既!
Q兔係旺角既一間鋪頭,,R記o係荃灣, 仲有8號兔,荃灣,屯門,元朗都有!
如果想要地址可以pm我~

真係唔該晒你呀...今晚放工即刻扑到去買先..
己經pm左你了...謝謝
seefun 2008-10-6 12:36:20 PM
原帖由 shade 於 2008-10-6 01:43 AM 發表

我養左兩隻..我都問過醫生要唔要分開養..佢又話唔駛住..

上呼吸道感染是細菌感染是有傳染性的,
但由於兩兔早已一齊住,如果要傳染就早已傳染左,
如果一隻有症狀一隻冇就可能是潛伏期不同或者一隻較壯健可抵禦.
所以e家先分開作用不大.而兩兔如果是一起養有感情,
一隻病就分開佢地就會做成壓力,冇左個伴依靠嗎.
所以vet叫唔洗分.
反之,如果兩兔是分開養就不要讓佢地接觸羅.
seefun 2008-10-6 12:54:33 PM
原帖由 shade 於 2008-10-6 12:13 PM 發表
係呢...我想問一下...好似現在佢地係幼兔..應該食邊隻草???咩牌子草好??係邊有得買??
你地成日講既 "R記"係乜?Q兔我知係邊..仲有一間係乜呢?

兔兔有病食緊藥,特別是食緊抗生素,腸胃會好弱架.
如果已餵緊草粉,又肯食糧食草,就俾多d糧草佢食.
小心d不要太急同佢轉糧轉草呀.
特別是alfalfa糧同草有較高蛋白質,就算是健康兔兔都要小心腸胃是否適應.
所以慢d等兔兔情況穩定d再慢慢少少俾d試下睇下適唔適應再轉喇.
debbie1222 2008-10-6 01:08:50 PM
原帖由 seefun 於 2008-10-6 12:36 PM 發表

上呼吸道感染是細菌感染是有傳染性的,
但由於兩兔早已一齊住,如果要傳染就早已傳染左,
如果一隻有症狀一隻冇就可能是潛伏期不同或者一隻較壯健可抵禦.
所以e家先分開作用不大.而兩兔如果是一起養有感情,
一隻 ...

又係喎0.0
兔兔病左,重要唔見左同伴,真是會對隻病兔+重壓力架喎Q.Q
shade 2008-10-6 01:49:18 PM
原帖由 seefun 於 2008-10-6 12:54 發表

兔兔有病食緊藥,特別是食緊抗生素,腸胃會好弱架.
如果已餵緊草粉,又肯食糧食草,就俾多d糧草佢食.
小心d不要太急同佢轉糧轉草呀.
特別是alfalfa糧同草有較高蛋白質,就算是健康兔兔都要小心腸胃是否適應.
所以 ...

我張d草粉開左少少水整成一舊舊比佢地食...佢好鍾意食...我比幾多佢食晒幾多...當然我唔係一味比佢食啦...通常早晚一舊..nurse都叫我買定d看門口用..
我比個sale又呃左...我現在果隻係 T 草來的..
咁我好唔好再比佢食???定係溝草食??

咁我明白解點唔好分開佢地了..
已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky -2 請注意用詞

總評分: P 點 -2   查看全部評分

lingyan 2008-10-6 02:40:39 PM
原帖由 debbie1222 於 2008-10-6 01:08 PM 發表

又係喎0.0
兔兔病左,重要唔見左同伴,真是會對隻病兔+重壓力架喎Q.Q

個次妹妹有事,佢地二隻一齊住,
BETTY 都堅決要我將佢地分開 ...
話怕傳黎傳去,唔停WOR ...

快速發帖