大家好呀~我好鍾意兔兔ga~
而家搜集緊資料 想知多d先決定養吾養好~
我覺得未養之前要做好準備 先作決定啊~
否則就害左無辜既兔兔啦~~~

想睇下每月平均支出係幾多....
如果吾計兔兔大吉利是要睇醫生,
普遍來說每月要花幾多錢養一只呢?

我估花錢最多的是飲食吧....
根據你地既經驗 平均一個月要買幾多錢野食呢!?
大約幾耐食一包草&每包幾錢甘啦~
我見d兔兔成日食草 係咪好快食哂一包!?

對於考慮養兔兔的朋友 你的意見很重要!!
歡迎兔友分享~~~
單選投票, 共有 158 人參與投票
39.87% (63)
48.10% (76)
5.70% (9)
0.63% (1)
5.70% (9)
您所在的用戶組沒有投票權限
‵小瑩 :])) 2008-10-10 12:46:40 PM
我應該每個用係$301-$500啦-3-(得芝麻一隻o個陣)
不過可能係我買得多野俾佢-v-如果淨係買糧食應該$300以下都ok~

佔最多錢係食草草XD食得多係好事!所以佢食幾多都俾佢食啊~
一包包既草如果食得快..一個星期都食哂~每包$4x-5x不等..(10oz)
如果搵到兔兔鐘意食既草草,,可以買大包d~或者買一箱!
有d兔兔唔係太鐘意食草~但係都要食嫁!要迫佢地食多d-3-"
我屋企隻薯薯佢一日食3,4個草球嫁!!好大食XD

你可以去http://chima.mini-house.info
入面有介紹草草的!
(飼養兔兔知識>>食物和零食)
BB囡 2008-10-10 12:47:14 PM
其實兔兔食d野都唔係好貴 ..我個b囡咁大食都唔係用好多$
因為佢都係食草多..有時會比菜佢食..你都知菜唔會貴得去邊嫁啦
lingyan 2008-10-10 12:53:10 PM
除左睇醫生,
每個月一箱 apd 既草草 $250,
已經停左糧,所以唔駛買糧錢,
而家會 keep 住滴藥,一年就用二盒 re,total $440,除開佢就係 $37 一個月,
唔駛買玩具俾佢,佢已經有個識行、識走、識賺錢、會照顧佢既兔奴俾佢玩,免費 !

總共 : 一個月 $287 !!
kkyan01 2008-10-10 12:53:21 PM
我應該每個用係$301-$500啦,
得雪糕一個O個陣, 佢好大食嫁,
我成日都買好多野俾佢, 試個有個用左600幾700, (我呢D係個別例子):016:
SO 只係糧草的話, 300以下都差唔多,  :048:
只不過係我大花同 :016:
BB囡 2008-10-10 12:58:41 PM
下...食成600幾700..
我家b囡連小食都冇嫁...
因為怕佢會好為食
kkyan01 2008-10-10 01:05:03 PM
原帖由 BB囡 於 2008-10-10 12:58 PM 發表
下...食成600幾700..
我家b囡連小食都冇嫁...
因為怕佢會好為食

唔係食哂, 係我買好多野佢(小食都有GA)
又有玩具呢D唔食得GA野俾佢
好多好唔等駛野
珊迪小姐 2008-10-10 01:07:15 PM
係wo.....
有人話"pet shop賣的小食都係無益,最好只比新鮮蔬果佢地當零食"
係咪真ga呢!?

兔仔玩吾玩玩具ga?
佢會吾會覺得好悶ga?見佢地都好靜甘....
‵小瑩 :])) 2008-10-10 01:12:01 PM
原帖由 珊迪小姐 於 2008-10-10 01:07 PM 發表
係wo.....
有人話"pet shop賣的小食都係無益,最好只比新鮮蔬果佢地當零食"
係咪真ga呢!?

兔仔玩吾玩玩具ga?
佢會吾會覺得好悶ga?見佢地都好靜甘....

係真嫁!
兔兔應該食番d天然d既~天然既生果乾都ok既!最好就係新鮮蔬果啦!不過份量唔可以太多~
同埋兔兔最好6個月大先食蔬果~對腸胃好d!-3-
你就係兔兔既玩具喇XD有你陪佢玩都好夠!
同埋俾佢出黎通屋走已經好happy嫁喇!
kkyan01 2008-10-10 01:12:04 PM
小食好多都好甜, 糖分高, MAYBE有人造色素, 唔係太好囉 ~

我屋企兩隻係勁玩具, 唔知其他係咪
自己係個籠到都可以同個玩具玩到好嘈,
(有陣會俾佢地嘈左)
vice0926 2008-10-10 01:46:45 PM
真係開心你做晒資料搜查先決定養兔兔~~
欣賞你!!:012:

我自己養左兩隻兔..
其實睇下你多唔多買無聊野比佢地啦..
頭果個月唔計啦..因為太多林嬸野要準備..同埋body check睇醫生blablabla..
往後果d日子..都淨係需要買草買糧..
草就每個月$250..糧就$11x一大包食兩三個月..
零食果d其實買一樽木瓜丸百幾蚊都夠食好多個月ga la~
其他果d可免則免la~~
kenixester 2008-10-10 03:20:27 PM
頭一筆錢一定會用多d錢,
又要買呢樣,又要買個樣,不過之後一定可以固定,
除左兔兔病例外
波丸媽 2008-10-10 11:12:35 PM
買草,買糧,買墊料都過左3百
ping.tat 2008-10-11 12:15:28 AM
hi~我家兩個衰仔,:063:
一個月大約食一包5磅糧,一包15oz A草,一箱9磅T草,
大約三百幾,零食就好少買
墊料一包35L $155
一個月開支$550左右
如果要睇醫生就另計:062:
珊迪小姐 2008-10-11 10:58:24 PM
"墊料"<
請問係咪要另買一d類似"禾趕草"的墊係籠底?
我見兔協都只是用木康....
我見過 pet shop 有種應該不是兔兔平時食的草 約$50/包
吾知係咪用這種墊籠底比較好?:045:

快速發帖