你會點樣去揀一隻兔仔呢???

美麗????活潑??夠細??顏色???年齡??男??女???
多謝大家意見:054:
shura 2008-10-18 09:38:04 AM

回復 15# 的帖子

你較為理性..我覺得是對的
夾唔得黎, 大家勉強.....
kkyan01 2008-10-18 09:45:12 AM
你係買返or領養返黎個陣, 好難知道夾唔夾,
如果真係唔夾, 甘你有咩打算 ?

如果係真心鍾意佢地, 就會包容佢地的缺點,
人都冇完美啦, 何況係兔兔呢 ?

何況養得佢地, 就係一生一世的承諾,
D人成日好似好多理由甘唔要佢地, D人根本就唔負責任

shura 2008-10-18 10:00:40 AM

回復 17# 的帖子

去兔協領養果時係會上堂GA MA, 俾你同你想領養既兔仔大家認識大家, 上堂目的不只是教你養兔的知識的...
例如你想要一隻咩既兔仔,
你未上兔協時心想要活潑既, 可以想想陪你玩既,
你O係兔協一眼就睇上某兔, 但原來係好文靜既
又例如你一心想成日抱兔兔, 可以成日攬住佢既,
但你LIKE果隻係唔LIKE俾人抱既呢?
對, 養兔仔係要用好多時間和精神, 不單養既時候, 而且選擇兔仔時也需要耐性和時間. 就算兔協話你領養E隻兔仔成功, 如上堂時不夾, 也可再抽時間再和其他兔仔再上堂...
就如你買一樣電器, 想要什麼FUNTION, 但買番黎冇GA WOR,,,你估你用幾耐??
如果個個好似你咁唔夾就包容到, 心想要既野, 得到手, 唔係果樣野,
街邊, 兔協就唔會咁多俾遺棄既兔兔了...
pinwheelfish 2008-10-18 10:11:47 AM
如果兔協係可以俾你擇當然冇問題, 但我諗katy嘅意思係如果你擇咗隻兔仔之後, 拎咗返屋企養之後發現唔夾, 你當然要接受佢, 你話"如果個個好似你咁唔夾就包容到, 心想要既野, 得到手, 唔係果樣野,街邊, 兔協就唔會咁多俾遺棄既兔兔了..." 都好啱, 所以你都唔應該係佢地一份子, 响MINI-HOUSE嘅都係愛兔之人, 我諗大家都係咁諗, 另一方面, 兔兔唔可以用死物比較, 你可以唔要唔夠FUNCTION嘅電器, 但你唔可以唔要or唔愛你唔夠鍾意同唔夠FIT你嘅兔兔, 等於將來你有仔女,佢地唔夠乖, 讀書唔夠叻你就可以唔當佢係你生GA咩? 我覺得你對KATY語氣過重啦~~
shura 2008-10-18 10:17:03 AM

回復 19# 的帖子

我當然唔會係佢地一份子
如果唔係我都唔會咁激動,
或許你地真的有心養這樣說當然是對
可是有另一班人不是, 就是在兔協,  街邊的兔仔主人們

我相信買回來前,也應該去多幾次SHOP睇下你心意的兔兔
pinwheelfish 2008-10-18 10:28:05 AM
都好難GA, 我自己之前去買兔兔都响間SHOP同隻兔兔玩&留意兔兔有冇唔健康, 各樣都OK我先買,可惜而家D商人唔好, 我好愛嘅兔兔受感染, 先後死晒啦, 所以都唔讚成買兔兔, 因為就算佢係你好LIKE嘅兔兔, 都冇緣同佢生活啦~~而家實在太多人唔要兔兔, 總有啱眼緣嘅, 不如俾D愛心更需要我地嘅兔兔啦, 大家努力啦~
shura 2008-10-18 10:37:04 AM

回復 21# 的帖子

其實我咁激動是因為很多人對兔仔不好了:052:
debbie1222 2008-10-18 11:27:31 AM
成日都話養籠物好大責任的意思是:
除了生老病死都要負責任
就是由帶回家一刻開始
佢頑皮 四圍柯 咬欄嘢 唔痴人 大左唔靚及體形大...等等
都要接受啊
((停一停 諗一諗 ))就是這個意思:048:
Colleen 2008-10-21 04:30:41 AM
其實做兔奴係好難ga,唔係個個做得到,兔奴要包容,要忍耐............. = =

兔兔唔比你抱,作為兔奴,唯有放棄抱佢la,以兔兔為上,所以果d 以唔夾丫,唔乖丫既藉口放棄兔兔既人,係做兔奴都冇資格
sheepman 2008-12-8 02:34:15 PM
雖然d人話艇仔係家兔
又大隻又唔靚
但佢好乖女: )
我成日摸佢,摸完佢就會勁黏我架..
所以最緊要都係自己鐘意姐#^5_002^#
hamster1013 2008-12-8 03:02:31 PM
我信眼緣同一見鍾情~
katatata 2008-12-8 03:17:46 PM
1: 先揀d自己唔會抗拒既外表~
(因我個人比較鍾意完美化~鍾意d相稱花紋~或純色)
2: 睇眼緣~
(所謂眼緣~純粹只係隻兔仔有冇d特別性格/動作/感覺吸引你~令你想擁有佢)
3: 個人喜愛
(我比較鍾意d嗲人活潑的~我叫佢會俾反應我~唔怕我摸/同佢玩~會撩返我玩的)

p.s 如果可以~我都會先揀去兔協領養
自私一句:
1: 佢會先幫兔兔絕育~無後顧之憂~唔駛自己再花錢~
2: 保證兔兔身體健康~唔怕兔兔養1,2日~就死/花錢睇醫生~
3: 可以清楚知道兔兔慣性/胃口~唔怕花錢買完~佢唔食~
4: 唔怕俾d無良商人/呃錢黨當魚腩~呃錢及教壞哂~

良心一句:
1: 香港1日遺棄數量甚多~但係入口/繁殖~甚至買賣數量唔會減少
咁遺棄動物既命運會點丫!?無人領養~更加唔會再次當貨物售賣~
1隻2隻3隻...愈來愈多~有幾多機構可以養到佢地一生嗎!?
1日1隻都好~一年365隻~如果無人肯收養佢地~1年2年3年~
只怕機構都無能為力...可以照顧或再收容更多遺棄動物~

人就是這樣~如沒十分的愛心~就想擁有一隻完美的動物~
性格樣貌年齡等~都要千挑細算過的~就好似買心愛玩具一樣~
不是批評他們~仲有人從不想接收別人曾所愛的(遺棄動物)~
喜歡由細就培育起來~當然至細就照顧到大的感覺~沒法可以比美~
但有幾多個的決心/愛心~100%保證可以照顧終老~
先不理其中意外/病死的傷亡(有時天意難為)~又有幾多動物~
真的年老安祥而逝~又有幾多動物~中途被趕出車外~
被遺棄在街/機構門外/山邊~或所謂回歸大自然~殘忍一句...
又有幾多隻~被虐待至死...............................................................

P.S 最後一句~如果真的可以~請不要怕麻煩~
當然從收養機構~收養一隻小動物~手續是很麻煩很煩複~
但為了1個跟人類一樣~都是1個平等的生命~請別怕麻煩~

除非個人理由...自己有100%決心~但因家人/致愛都不接受收養~
沒辦法收養的話~就跟我一起加油~好好照顧兔兔的一生~
及勸更多~可以從收養途徑~收養動物的朋友~先選擇收養~

-W-因自己都有個不能收養的理由而要選擇買動物餵養~
唯有就是~更加俾心機~擁有101%決心~好好照顧他們終老~
sheepman 2008-12-8 04:50:20 PM
原帖由 katatata 於 2008-12-8 03:17 PM 發表
1: 先揀d自己唔會抗拒既外表~
(因我個人比較鍾意完美化~鍾意d相稱花紋~或純色)
2: 睇眼緣~
(所謂眼緣~純粹只係隻兔仔有冇d特別性格/動作/感覺吸引你~令你想擁有佢)
3: 個人喜愛
(我比較鍾意d嗲人活潑的~我叫佢會 ...

哇~詳細但精簡,講得好!!我同意~

快速發帖