因為b囡好多尿尿
連用尿片都唔得
所以兔爸今日就用貓沙試試
但我驚有時有1,2粒跌出黎既話
如果b囡食左係咪好大件事
好擔心:077:
‵小瑩 :])) 2008-10-22 01:05:38 PM
原帖由 lingyan 於 2008-10-22 11:30 AM 發表
外間太多款墊料la,
有粟米砂、紙砂、豆腐砂、木粒、水晶砂 等等等等 ....

咁多種都係得紙砂、木粒、豆腐砂 先比較o岩兔兔用。

尿片 + 紙砂都唔得 ?
咁再加木粒 同 豆腐砂呢 ?

哈..其實我好想見識下b囡有幾多尿尿呢@@
正常用木粒+尿片..一日清都ok嫁..
BB囡 2008-10-22 01:13:50 PM
原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-10-22 01:05 PM 發表

佢li個多水怪..
之前你咪比過木粒同紙粒我既
我地都係用尿片再加個d,都係唔得
而家木櫠就黎用完真係好頭痕
lingyan 2008-10-22 01:33:45 PM
原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-10-22 01:05 PM 發表

我都好想見識 ...
妹妹以前都係水怪,水飲得勁多,尿都ALL得勁多。
只用紙砂唔夠用 ...
拎起個廁所都仲有一堆液體 ...
加上個陣用Q兔個廁所,好唔實淨,一邊行一邊幾驚林落自己個身到 ...
跟住買左D豆腐砂,個情況就改善左,
可以撐到一日囉。

你兔聚個日會唔會去 ...
如果去既我俾D豆腐砂你試下 ...
試下 木粒+紙砂+豆腐砂+尿片 會唔會好D ..

四樣都好吸水 .. 應該都夠一日呱 ...
BB囡 2008-10-22 01:39:09 PM
原帖由 lingyan 於 2008-10-22 01:33 PM 發表

我都好想見識 ...
妹妹以前都係水怪,水飲得勁多,尿都ALL得勁多。
只用紙砂唔夠用 ...
拎起個廁所都仲有一堆液體 ...
加上個陣用Q兔個廁所,好唔實淨,一邊行一邊幾驚林落自己個身到 ...
跟住買左D豆腐砂 ...

佢而家係一日飲2句水呀
佢唔止尿多..屎都多..爆出黎
我26號去呀..如果係..唔該晒你呀
用4樣每個月咪要好多$囉
‵小瑩 :])) 2008-10-22 02:42:06 PM
原帖由 BB囡 於 2008-10-22 01:39 PM 發表

佢而家係一日飲2句水呀

其實買一包都可以用個幾兩個月以上呀..(普通15L)
計番每日都係1蚊咋!haha~
lingyan 2008-10-22 03:22:50 PM
哈 ...
其實計返上黎都唔算貴既,
因為始終個廁所都唔會放得太多墊料,
只不過用幾種唔同墊料混埋一齊,
份量都係一樣 GA。

買多左幾種,但就每種用少少,
用既時間就會長左囉。

我8月尾買左包 貓仔 紙砂,
用到而家都未用完,$85蚊用2個半月,幾抵GA。

我屋企附近有間寵物店,只賣寵物用品既,
有一次我去個到諗住買墊料,
個女仔同我幾熟既,佢問我係咪俾狗狗用,
我話係俾兔仔,佢立即話佢呢到 D 貓砂 都唔O岩兔兔用,
食左就麻煩 ...

angelcrystal 2008-10-22 03:52:43 PM
我而家係用紙粒(Breeder Celect)..........
係紙粒來既.....
都幾好用呀.......
wesky 2008-10-22 05:18:34 PM
貓沙就唔好啦, 食左落肚會凝結成塊, 塞住腸道
廁所可以用紙粒或木粒
我自己用緊木粒, 好好用~~
花無缺 2008-10-22 08:36:55 PM
原帖由 BB囡 於 2008-10-22 01:39 PM 發表

佢而家係一日飲2句水呀

唔駛用到四樣咁多既....:056:
紙粒或者木粒己經夠用
加上秋天冬天乾燥D,
就算春夏天, 最多一日換二次
lingyan 2008-10-22 08:59:18 PM

佢而家係一日飲2句水呀

你試過用邊種+邊種丫 ?
或者你例出黎俾大家睇睇,
睇下有無可以改改佢 ?
BB囡 2008-10-22 09:59:56 PM
原帖由 lingyan 於 2008-10-22 08:59 PM 發表

你試過用邊種+邊種丫 ?
或者你例出黎俾大家睇睇,
睇下有無可以改改佢 ?

我試過用木粒or紙粒加尿片
但都係(不)既時候滴晒尿
尋日仲勁放工特登番去搞左佢d野先
因為驚d屎爆上黎,佢玥去就會patpat唔乾淨
之後出去食飯3個鐘番黎
又係濕晒
你地話啦..點算好
佢一日飲2支水,點會唔多尿呀
會唔會改用長方形既廁所會好d呢..
今日去睇過,但大好多
又驚阻佢活動空間:024: :024:
wesky 2008-10-22 10:05:53 PM
你用緊三角形???
我個三角形廁所, 佢地兩隻一晚就可以裝到滿晒
日頭都係放返長方形廁所
BB囡 2008-10-22 10:08:02 PM
原帖由 Evan 於 2008-10-22 10:05 PM 發表
你用緊三角形???
我個三角形廁所, 佢地兩隻一晚就可以裝到滿晒
日頭都係放返長方形廁所

即係可能用長方形會好d..??

快速發帖