之前已經覺得coffee飲得水少
我就換過另一個水樽
點知佢直頭唔飲水:008:

我就用返之前個水樽
佢立即飲返水:027:
但飲水的份量都好似好少
平均一日飲唔到250ml:029:

但佢食量就無咩問題
有食T草(一日加3次),早上一次A草+萍果4~5片,晚上菜5片
糧一星期3次.每次一匙(外賣飯羹).

大家覺得佢算唔算飲得少水:036:

更新一下
coffee平均一日只飲100ml~120ml左右
多數晚上時間先飲水,
另外,如果天氣涼,是否水會飲少d
因為早排天氣熱,佢可以飲到半支水,大約係200ml左右

Colleen 2008-10-29 07:17:30 PM
有比菜都唔會大問題gei,至緊要有入有出ga jie....

我留意到一樣野,你話每日4-5片apple?! 唔好比咁多丫,我通常都係一week 一片,apple 甜丫,算係零食黎ga,生果通常都唔會比多ga,少食多滋味ma....
ping.tat 2008-10-29 07:21:58 PM
原帖由 cordero 於 2008-10-29 05:54 PM 發表

呢個係B女一隻兔一日既份量

cordero.你家B女飲好多水
我家只有奶茶仲多會飲500ML左右
飲得多去得多

ping.tat 2008-10-29 07:22:54 PM
原帖由 tiffany2003hk 於 2008-10-29 06:01 PM 發表
我呀女都係啦~同你差唔多咋100ml到啦~
但佢有食菜唔怕啦~
我個女一日都好多尿嫁~~
你可以留意下佢多唔多尿~~

可能佢唔熱,所以飲得少..唔好驚

hi~tiffany
請問你一日俾幾多次菜女女食
我家coffee唔係太多尿尿
同埋d尿尿都偏深色

ping.tat 2008-10-29 07:24:00 PM
[img][/img]
原帖由 Evan 於 2008-10-29 05:53 PM 發表
你係用邊隻水樽架??
我屋企用 MR 水樽
一日24小時至少飲三樽~~ 兩隻女~

hi~Evan
coffee兩個水樽係ab和Bunny
圖2是佢昨晚到現在飲水的份量,
不過佢今日早上食過菜同雪莉

ping.tat 2008-10-29 07:31:18 PM
原帖由 Colleen 於 2008-10-29 07:17 PM 發表
有比菜都唔會大問題gei,至緊要有入有出ga jie....

我留意到一樣野,你話每日4-5片apple?! 唔好比咁多丫,我通常都係一week 一片,apple 甜丫,算係零食黎ga,生果通常都唔會比多ga,少食多滋味ma....

Colleen多謝你提我,
其實兔爸已經話過我了:060:
不過我成日同佢講,coffee成日唔飲水,俾多D唔佢
當做補充水份<--其實係借口:037:
因為見coffee食得開心:023:我就日日俾佢食
我唔會再俾借口自己俾佢食太多,怕對佢身體唔好:014:
seefun 2008-10-29 07:35:38 PM
兔兔飲水量隻隻不同.
有食菜的,由於菜已經有水份,所以會飲少d.
食得乾草多就會飲多d.
有d悶又會玩水飲多d.
大隻d的兔兔又會比小型兔飲水多.
有養兔書俾左個標淮大約每天每kg體重飲50 - 150ml.
所以有食菜又飲約100ml水不算少呀.
如果想兔兔飲多d水可考慮用水兜和俾多少少菜.

ping.tat果個ab藍蓋水樽個出水口是大size,俾兔兔小動物用的水樽口是細size喎.
有d兔兔用大樽口會難頂粒珠或者口仔細接唔晒d水.
ping.tat 2008-10-29 07:45:23 PM
原帖由 seefun 於 2008-10-29 07:35 PM 發表
兔兔飲水量隻隻不同.
有食菜的,由於菜已經有水份,所以會飲少d.
食得乾草多就會飲多d.
有d悶又會玩水飲多d.
大隻d的兔兔又會比小型兔飲水多.
有養兔書俾左個標淮大約每天每kg體重飲50 - 150ml.
所以有食菜又飲約 ...

hi~seefun
係a,佢用ab個兩日,直頭唔飲水
之後我就轉返用bunny,佢就飲返水
不過,我同兔爸都發現coffee同奶茶開始食菜,就食少左T草
但A草佢地就一定食晒,因此我打算晚上唔俾糧佢地食
等佢地食返多d T草
seefun 2008-10-29 07:56:51 PM
兔兔飲食量是穩定的,
食得一樣多另一樣就會少d.
菜好味d,食得菜多就會食少左草.
係要慢慢調教個合適份量.
不過,兔兔運動多d胃口就會增大,會食番多d草啦.
tiffany2003hk 2008-10-30 12:17:13 AM
原帖由 ping.tat 於 2008-10-29 07:22 PM 發表

hi~tiffany
請問你一日俾幾多次菜女女食
我家coffee唔係太多尿尿
同埋d尿尿都偏深色

EEE....我女女都係用呢個ab水樽wor~~
會唔會佢地唔like呢~?????
我個個1日食15片菜,因為dr.betty叫我咁做,佢話冇問題呀~(包括大大條菜心)
佢食咩糧嫁,你平時係唔係俾好多零食佢呀???

快速發帖