因為我想出年轉工(文職),

想問問出來工作既兔友,

現時搵既人工帶約幾多呢?

做緊咩工作?
lingyan 2008-11-25 03:03:35 PM
而家畢業個d,都唔好太大期望起薪點高,
我朋友大學畢業,出到黎都係得9k .....

頭個幾年都係捱~
我而家都仲捱緊~
nievedith 2008-11-25 03:35:49 PM
乜個市真係咁差咩.... !?
你地不如THR. ANGENCY找工啦, 人工會高D架. 勞工處啲人工偏低, 夠膽死要2-3年EXP. 但出5-6K.......
nievedith 2008-11-25 03:36:57 PM
原帖由 lingyan 於 25-11-2008 15:03 發表
而家畢業個d,都唔好太大期望起薪點高,
我朋友大學畢業,出到黎都係得9k .....

頭個幾年都係捱~
我而家都仲捱緊~

你算好架LA, 人工加得都叫好快!
我慘D, 依家先LEI失業 :043:
lingyan 2008-11-25 04:12:39 PM
原帖由 nievedith 於 25-11-2008 03:36 PM 發表

你算好架LA, 人工加得都叫好快!
我慘D, 依家先LEI失業 :043:

我呢間公司都算係家庭式公司,
雖然係人少少,但係就幾有人情味既。

之前第一個女仔係到做,
做左3年,走個陣都成 9.5 k。

如果我公司咁不幸有事,
都唔會裁員,直接結業~
glendy 2008-11-25 04:30:14 PM
[quote]原帖由 nievedith 於 2008-11-25 03:35 PM 發表
乜個市真係咁差咩.... !?
你地不如THR. ANGENCY找工啦, 人工會高D架. 勞工處

都唔係好明點解勞工處人工會低o甘多...

agendy之前我搵工都有試過, 不過通常見完都冇工介紹比我, 其實搵工我都信要靠自己既運氣架

珊迪小姐 2008-11-25 04:48:03 PM
我諗真係要睇下見咩公司啦 我公司做普通clerk都有7K
reception好似有7.5K....
當然經驗,學歷,試面技巧都要睇....
如果經驗同學歷都有就可以好多選擇啦~
睇定d,搵到第二份先好轉工呀!!!:026:
Megarabbit 2008-11-26 07:50:59 AM

?

I dont know la!
i want to work too...:051: :051: :051:
glendy 2008-11-26 11:29:27 AM
其實見工o個時雖然係睇你之前既經驗,

如果o個間公司請左你, 實際做既工作未必同以前做既係一樣架...
lingyan 2008-11-26 12:12:59 PM
原帖由 glendy 於 26-11-2008 11:29 AM 發表
其實見工o個時雖然係睇你之前既經驗,

如果o個間公司請左你, 實際做既工作未必同以前做既係一樣架...

好同意咁講,
就好似係學校學到既野跟本都無乜野可以用係工作上面 ~

經驗,真係唔知點樣可以睇出黎,
就算經驗豐富,去到新工作環境,都變成一個生手 ....

cordero 2008-11-26 01:46:08 PM
我辭職之前係勞工處做文員,9k,無其他福利
glendy 2008-11-26 03:30:01 PM
其實真係架, 讀書學既野都用唔到係工作上面

有好多工請人都係睇學歷, 但有d人學歷幾高都好, 都未必能夠應付工作上既野

但相反學歷低, 但就應付到, 有時真係覺得好唔公平

學歷高就入到大公司, 學歷低既...唉

快速發帖