之前有幾包嘅草個尾(都起碼有五分一包咖!!)因為太碎所以冇要掉咗, 真係覺得好嘥,同埋啲草碎好多都碎到好粉, 俾兔兔吸咗都唔好, 今日突然諗到個方法, 都覺得幾work, 雖然唔係可以百分百咁隔晒啲碎, 但都可以隔走九乘咖~!! 大家可以參考一下, 希望各兔媽兔爸可以唔駛嘥咁多草, 自然可以慳返啲錢啦~

只需去家品店or買倒家品嘅地方買一個隔西, 個人覺得鐵嘅會隔得比較好。

只需去家品店or買倒家品嘅地方買一個隔西, 個人覺得鐵嘅會隔得比較好。

隔草碎前俾大家睇睇啲草真係好碎。之後擺响個垃圾筒上面不斷輕拍隔西嘅旁邊。

隔草碎前俾大家睇睇啲草真係好碎。之後擺响個垃圾筒上面不斷輕拍隔西嘅旁邊。

直到你覺得啲草碎隔得七七八八咁就可以俾兔兔喇~!!

直到你覺得啲草碎隔得七七八八咁就可以俾兔兔喇~!!

俾個近鏡大家參照下同未隔之前嘅分別。

俾個近鏡大家參照下同未隔之前嘅分別。

呢個方法真係可以隔咗好多草碎出嚟咖~!!大家不妨試試啦~!!

呢個方法真係可以隔咗好多草碎出嚟咖~!!大家不妨試試啦~!!

已有 1 人評分P 點 收起 理由
cordero + 1 原創內容 THZ FOR SHARING

總評分: P 點 + 1   查看全部評分

elyse)) 2008-12-13 12:26:11 AM
平時d草碎我拿黎做墊材...而草粉就會撈埋d香蕉阿,,,apple阿比佢地食...
食得唔好洒阿嗎,,:032:

hho你整既草餅洗唔洗用焗爐阿個d...
我都想試下阿:029:
hh0 2008-12-13 12:34:16 AM
簡單0甘講:

基本材料: 將西出黎既草碎草粉, 加少少麵粉, 加D煮熟左既燕麥片, 適量水搞成一團
optional既材料: 可額外加入其他如紅蘿白茸, 蘋果茸等隨意
然後再壓成餅形, 放入焗爐大約焗10-15分鐘, 視乎多少份量及厚薄
攤涼後可以儲存最少兩星期

各材料份量係自己大約預, 但主材係草碎, 麵粉唔好太多, 有興趣既可以試下做
已有 1 人評分P 點 收起 理由
ADMINISTRATOR + 2 原創內容

總評分: P 點 + 2   查看全部評分

wesky 2008-12-13 12:37:56 AM
好似幾簡單
搵日試下先  #^70^# #^5_002^#
hh0 2008-12-13 12:40:03 AM
隻隻兔都搶住食架,
呢期箱草太多碎可以整好多草餅
真係唔好扔左甘浪費
hh0 2008-12-13 12:44:01 AM
原帖由 wesky 於 2008-12-13 12:37 AM 發表
好似幾簡單
搵日試下先  #^70^# #^5_002^#

哈哈....我人懶丫麻,呢個看似簡單既做法係自己改良左試過得先同大家分享
Vinkivan 2008-12-13 03:50:52 AM
原帖由 hh0 於 2008-12-13 00:06 發表
我都係用洗菜果d 膠隔西晒D草碎草粉出黎, 再用黎整草餅俾兔兔食, #^27^#

e.... 我都想試下, 連啲草碎都唔駛嘥, 合符經濟原則~!!!!! 兔兔仲可以有零食... 幾好!!
Vinkivan 2008-12-13 03:52:09 AM
原帖由 hh0 於 2008-12-13 00:34 發表
簡單0甘講:

基本材料: 將西出黎既草碎草粉, 加少少麵粉, 加D煮熟左既燕麥片, 適量水搞成一團
optional既材料: 可額外加入其他如紅蘿白茸, 蘋果茸等隨意
然後再壓成餅形, 放入焗爐大約焗10-15分鐘, 視乎多少份量 ...

但想問問, 係咪成兔先可以食呢?
tiffany2003hk 2008-12-13 10:59:13 AM
用微波燒烤爐得唔得呀???
hh0 2008-12-13 02:07:39 PM
波子:
最好成兔先食啦, 幼兔怕腸胃唔好

tiffany2003hk:
屋企無微波爐未試過, 理論上可以既, 但焗爐效果應該好D
logon 2008-12-13 08:45:51 PM
基於我好討厭浪費任何食得既野
所以等佢食完d糧就會分幾次放係個食物碗入面
甘佢餓起來就自然會走去食囉#^50^#
Vinkivan 2008-12-14 04:16:00 PM
[quote]原帖由 hh0 於 2008-12-13 14:07 發表
波子:
最好成兔先食啦, 幼兔怕腸胃唔好

OK... THANK~~ 咁等佢哋大個啲先整俾佢哋食啦~!!!!
光之天使)) 2008-12-14 04:50:41 PM
幾正wor~
等我搵日無聊就整下比total食啦~
katatata 2008-12-14 04:57:58 PM
o__o 平日d a草/t草~都可以整~
或者無草碎既話~壓碎/攪拌機~攪碎d糧都可以~
上網都搵到食譜~XD其他寵物網~都有教~

微波爐/焗爐都OK~XD星期6/日~手痕無聊都可以整~XD
hh0 2008-12-14 11:24:04 PM
嗯....不過如果要打碎D草或者糧黎整就花多D功夫
所以我只會係用箱底D草碎, 無謂浪費左又慳時間
#^11^#
katatata 2008-12-14 11:49:58 PM
i__i 我都有好多T草/A草既草碎~""
今日見開個POST~XD 我都手痕痕整左好多草粒粒~""
見到佢地好鍾意食~XD 好開心~XDD

快速發帖