如果帶兔兔出街, 唔知大家係用咩嚟戴兔兔架呢?

大家又覺得, 用寵物袋好d定手提籠好d呢?

寵物袋係咪一定要用有木板嗰種呢?
Step 2009-1-8 07:24:55 PM

回復 11# 的帖子

唔錯唔錯
下次試下
cordero 2009-1-8 10:44:10 PM
我本來用手提籠....但一定要搭的的,仲要加5蚊果隻....
而家用狗袋
hamster1013 2009-1-8 10:55:43 PM
原帖由 波子 於 8/1/2009 19:00 發表

如果你怕兔兔尿尿, 可以好似我咁加個膠兜喺入面, 咁就唔怕喇~!!! 你可以睇返上面我POST咗圖~!!

真係幾好喎~
wesky 2009-1-8 11:06:27 PM
AB 袋木板底下加塊尿墊 都 OK 架
木板上面再鋪草
好乾淨~
Vinkivan 2009-1-9 01:58:22 PM
原帖由 hamster1013 於 2009-1-8 22:55 發表

真係幾好喎~

係呀~~ 我開頭買波子返嚟嗰陣諗住要帶佢出街, 呢邊多數都係賣寵物袋, 所以我就諗, 如果佢尿尿咁點呢? 始終仲細未訓練過, 唔多唔少都會啦! 寵物袋尿咗清潔又麻煩, 初初諗住擺個兔廁入去, 但個型又唔啱, 諗諗下... 兔廁係膠兜, 咁買個長型嘅咪得囉~ 買完返嚟試咗第一日同波子出街, 佢真係尿尿呀~~ 好彩有兜咋!!!!! 同埋膠本身都唔重, 拎住佢出街都冇乜負荷。
hamster1013 2009-1-9 03:41:53 PM
原帖由 波子 於 9/1/2009 13:58 發表

係呀~~ 我開頭買波子返嚟嗰陣諗住要帶佢出街, 呢邊多數都係賣寵物袋, 所以我就諗, 如果佢尿尿咁點呢? 始終仲細未訓練過, 唔多唔少都會啦! 寵物袋尿咗清潔又麻煩, 初初諗住擺個兔廁入去, 但個型 ...

我想問你放咗d咩喺個盤到做墊料呀?
我突然間諗,如果兔兔真係尿尿,之後佢又攤返喺個盤到,咁會唔會整到個身dirty架??
Vinkivan 2009-1-9 04:42:22 PM
原帖由 hamster1013 於 2009-1-9 15:41 發表

我想問你放咗d咩喺個盤到做墊料呀?
我突然間諗,如果兔兔真係尿尿,之後佢又攤返喺個盤到,咁會唔會整到個身dirty架??

我都係放返平時用喺兔廁度嘅墊料, 我本身係用紙墊料加貓沙嘅, 所以即使佢哋瞓返喺度都冇問題, 唔會整濕佢哋, 況且如果唔用嘢墊, 尿起上嚟就仲大件事, 肯定成身都係尿尿~
hamster1013 2009-1-9 04:55:26 PM
原帖由 波子 於 9/1/2009 16:42 發表

我都係放返平時用喺兔廁度嘅墊料, 我本身係用紙墊料加貓沙嘅, 所以即使佢哋瞓返喺度都冇問題, 唔會整濕佢哋, 況且如果唔用嘢墊, 尿起上嚟就仲大件事, 肯 ...

因為我只用木粒,而且木粒吸水後會變成沙,所以如果兔兔尿完再攤返喺度,咁佢個身......
原來係係用紙墊料,唔怪得無問題啦!!!
Vinkivan 2009-1-9 05:10:21 PM
原帖由 hamster1013 於 2009-1-9 16:55 發表

因為我只用木粒,而且木粒吸水後會變成沙,所以如果兔兔尿完再攤返喺度,咁佢個身......
原來係係用紙墊料,唔怪得無問題啦!!!

或者你可以買一包細包嘅紙墊料係FOR出街用~
hamster1013 2009-1-9 05:14:09 PM
原帖由 波子 於 9/1/2009 17:10 發表

或者你可以買一包細包嘅紙墊料係FOR出街用~

我想問紙墊料係咪即係紙沙呀(灰色一粒粒)?
Vinkivan 2009-1-9 06:01:48 PM
原帖由 hamster1013 於 2009-1-9 17:14 發表

我想問紙墊料係咪即係紙沙呀(灰色一粒粒)?

係再造紙碎

Panda)) 2009-1-9 06:17:50 PM
原帖由 波子 於 2009-1-8 07:00 PM 發表

如果你怕兔兔尿尿, 可以好似我咁加個膠兜喺入面, 咁就唔怕喇~!!! 你可以睇返上面我POST咗圖~!!

唔知係邊度買ar~~size又好似好難買得岩...你係邊度買嫁呢??
Vinkivan 2009-1-9 06:28:24 PM
原帖由 Panda 於 2009-1-9 18:17 發表

唔知係邊度買ar~~size又好似好難買得岩...你係邊度買嫁呢??

我喺我呢邊啲一元店(即類似香港嘅10元店OR日本城)買咖~!! 因為會有好多唔同嘅膠兜買, 我就係攞埋個寵物袋去度SIZE嘅, 如果你唔想帶, 可以喺屋企度定SIZE, 買個差唔多SIZE嘅就OK, 其實都唔算太難買, 尤其喺香港一定容易過我呢邊買~!!!
hh0 2009-1-9 11:22:45 PM
原帖由 波子 於 2009-1-9 06:01 PM 發表

係再造紙碎

呢隻係唔係carefresh? 你果邊都有wor
nievedith 2009-1-11 04:47:09 AM
我用寵物袋, 感覺上無咁招搖, 方便搭車MA

快速發帖