材料:  
忌廉芝士  250g
淡忌廉    100g
砂糖       50g
全蛋       1隻
牛油       50g
^依這份量所製的蛋糕會有很濃烈的牛油味,食落會比較漏,我覺得可減少牛油的份量至30-40g。

餅底:  
消化餅  50g
溶牛油  30g

黑桑子果醬:
黑桑子  1250g
砂糖      40g
檸檬汁    半個  

黑桑子果醬製法:
1)    黑桑子洗淨, 用廚房紙抹乾, 一半切粒, 一半原粒
2)    加入砂糖拌勻, 置雪櫃內醃一晚, 讓汁液流出
3)    將黑桑子連糖和汁倒入易潔鍋中
4)    加入檸檬汁
5)    開小火煮滾, 須不停攪拌
6)    汁液會開始杰身
7)    煮至果醬夠濃稠, 便可熄火放涼, 裝瓶密封保存, 放雪櫃內約可保存2-3星期

蛋糕製法:
(1)    將黑桑子, 砂糖, 檸檬汁煮成藍莓果醬
(2)    餅底: 消化餅弄碎, 加入溶牛油拌勻, 倒入餅模內用匙羹壓實, 置雪櫃下格雪最少半小時備用
(3)    牛油隔水座溶
(4)    忌廉芝士置室溫攤軟至可以用手指壓凹
(5)    加入砂糖, 用電動攪拌器拌勻至軟滑狀
(6)    加入淡忌廉拌勻
(7)    加入蛋拌勻
(8)    加入40g黑桑子果醬拌勻
(9)    加入牛油溶液拌勻
(10)   倒入餅模內, 放入已預熱180度的焗爐焗約50-60分鐘至表面金黄
(11)   取出芝士餅放涼後放入雪糕雪至硬身
(12)   將剩餘的藍莓果醬淋上面即成

hh0 2009-3-31 04:25:09 PM
wa...好吸引ar....最好整埋俾我食#^67^#
[小懶] 2009-3-31 04:40:31 PM
原帖由 hh0 於 2009-3-31 04:25 PM 發表
wa...好吸引ar....最好整埋俾我食#^67^#

你都試下整啦~ 其實好簡單架咋,將所有材料一齊攪均,然後拎去焗,再放入雪櫃雪一陣就食得喇~
Goody09 2009-3-31 05:01:06 PM
正....好好味......同D餅店有得fight#^13^#
shanshan 2009-3-31 05:08:34 PM
你鍾意食黑桑子咩?一次黑桑子麫包布甸,一次黑桑子蛋糕……但兩樣都好似好好食咁~~#^5_002^#
[小懶] 2009-3-31 05:32:08 PM
原帖由 shanshan 於 2009-3-31 05:08 PM 發表
你鍾意食黑桑子咩?一次黑桑子麫包布甸,一次黑桑子蛋糕……但兩樣都好似好好食咁~~#^5_002^#

ha唔係呀~ 因為d黑桑子醬係自製既,唔可以擺太耐,所以一次過整左兩樣野~#^13^#
shanshan 2009-3-31 05:47:09 PM
原帖由 [小懶] 於 31-3-2009 05:32 PM 發表

ha唔係呀~ 因為d黑桑子醬係自製既,唔可以擺太耐,所以一次過整左兩樣野~#^13^#

你好勁呀!!!識整咁多好野食!!
Amberbee 2009-3-31 08:34:40 PM
you again?? you love to cook?
[小懶] 2009-3-31 11:20:10 PM
原帖由 Amberbee 於 2009-3-31 08:34 PM 發表
you again?? you love to cook?

我只係鍾意整甜品#^14^#
小晴兒 2009-7-26 12:59:16 PM
搞到我都好想食牙~~~好味

快速發帖