尋日係元朗吉之島見到有冰種賣, 終於買左三磚冰種返屋企啦
雪左一晚, 今日就拎出黎用啦~~

係籠入面整左個冷氣格
因為冷空氣會下沉, 所以設係籠既上面
為減少冷氣流失, 用布將籠圍住

我整緊果陣, 波波已經係側邊望, 整完就一直訓左係度

連上次買既冷藏劑都放埋入去

可以再買多幾磚冰種返黎, 哈哈~~
今個夏天不再熱啦

wesky 2009-5-6 04:25:36 PM

回復 14# 的帖子

夏天, 點都要買返塊鋁板或雲石, 等佢地訓得舒服D
wesky 2009-5-6 04:27:41 PM
原帖由 hamster1013 於 2009-5-6 04:17 PM 發表

木板下面有塊磚,
佢都成日走入去瞓,
我試過將塊木板較高咗,
但係佢唔係咁鍾意,
可能塊木板整高咗就遮唔到光啦!!
所以下層係比較矮,
整唔到落去架!!

你睇下籠頂邊度有空位, 睇下夠唔夠位整
冷空氣會下沉, 可以降低籠入面既環境溫度
jennytyy 2009-5-6 04:52:00 PM
我岩岩買左塊雲石板俾sabe呀, 不過佢地唔鍾意係個度訓,寧願縮係另一邊呢
你呢個setting真係好好, 等我都試下番屋企整下
wesky, 你可唔可睇影張全相睇到個籠點用布包起呀?
wesky 2009-5-6 05:08:24 PM
我係用買返黎既布,  縫成一個籠套, 前面留空
放左雪種之後, 再蓋住前面上半部份, 無咁易走失冷氣

Puffypuffy 2009-5-6 05:17:21 PM
佢好舒服呀! 但咁樣空氣會唔會唔流通呢?
wesky 2009-5-6 05:25:04 PM
前面既面積都幾大
想再流通d, 可以將左右兩邊既布拉高
光之天使)) 2009-5-6 06:14:28 PM
嘩~
小丸訓到成隻手攝出黎...真係舒服成咁!?
我買果隻冷種厚好多~
你呢個design真係唔錯....不過我果隻冷種一定滴水...

我試過就咁放係籠頂等d冷空氣落去,
唔知係個籠太橫定係唔夠多冷種啦~我伸手入去始終feel唔到
最後索性成個冰種扔入去比total訓~
或者試下買塊簿簿地既布圍下個籠先~
比你講一講....快d去買塊鋁/雲石板先....雲石板去邊度有得買呀?有冇好介紹?
兔仔怡v3v 2009-5-6 06:16:59 PM
原帖由 光之天使 於 2009-5-6 06:14 PM 發表
嘩~
小丸訓到成隻手攝出黎...真係舒服成咁!?
我買果隻冷種厚好多~
你呢個design真係唔錯....不過我果隻冷種一定滴水...

我試過就咁放係籠頂等d冷空氣落去,
唔知係個籠太橫定係唔夠多冷種啦~我伸手入去始終fee ...

雲石板我見到q兔有得買, 110一塊
wesky 2009-5-6 06:22:38 PM

回復 22# 的帖子

張相係以前影既
不過小丸成日都係咁訓, bi 晒d 毛出黎 #^51^#

我放隻手係冰種下面,  都 feel 到涼氣陣陣
lingyan 2009-5-6 06:41:26 PM
原帖由 Goody09 於 6-5-2009 03:43 PM 發表
我都係用呢個冰種..會滴水架...要用毛巾墊住
以前賣$10,現在要$12蚊...因而轉左去食物頪..所有零食,,食物, 荼包都係$12..我都唔明點解要係食物都唔食得既

我都學下你咁整先得

唔係BOR,我上星期去完屋企附近間吉之島,都係十蚊咋~
Be_Be_1989 2009-5-6 10:54:50 PM
我都係係咁開冷氣比個仔算~
唔使比電費....
尤尤 2009-5-7 12:13:04 AM
個設計好正牙....
我都想試下...
哈哈....#^64^#
Panda)) 2009-5-7 01:34:01 AM
勁呀~咁都比你諗到~!!
我都試下先~~不過我驚我整唔實掉左落黎=3=
我見到屯門$10店有白色網賣~~#^27^#
波丸媽 2009-5-7 10:41:55 AM
爽呢~~
丫女,你老豆都算唔話得啦~~~
不過,佢向我投訴,女女你過份8掛,阻住老豆set野~~~kekek:057:
cordero 2009-5-7 10:55:25 AM
我之前都諗住咁整,不過買左野未動工.....懶呀.....#^58^#

快速發帖