4 月尾肥雪走左,仲要臨近考試,成個人就快崩潰....我媽捉住MAX(捉佢隻耳.ORZ) 枰下話佢太瘦(以佢以前賣肉兔經驗評價)

我媽話MAX 都營養不良....

可能因為我一個人住,又要湊兩隻兔,單親媽媽真係好難做呀....

雖然我媽以前係養兔來賣的,但係我一心自責,又諗住首先俾MAX 肥返先算,所以就將MAX交俾我媽湊。#^77^#

雖然咁對MAX好衰...但係見到佢我就諗到啱啱死左O既肥雪,根本溫唔到書,一個星期後就大考,咁O既情緒同壓力照顧唔到MAX,無謂佢捱苦.....

點知一個星期唔見,隻衰兔居然唔認得我....淨係認得我搖D糧O既聲..(好吧,咁都算認得少少...)

我媽冇同佢梳過毛,一個星期唔梳隻衰兔佢唔記得左自己要俾人梳毛,所以係咁掙扎...生猛左,食野又快左,實在太好啦.....

用O既係農村養兔O既方法....以前俾佢地食菜、T草同兔糧,可能真係太寡啦...

我媽俾蕃薯"騰"...仲有一隻佢話叫兔草的野草佢食...都係樓下公園摘的,近日俾佢摘哂樓下公園D草,佢變成得閒就行山,屋企後面座山仲有豐富資源...

D草摘完就剪左D枯草,洗乾淨D泥,同埋可能會有的老鼠藥....

有時買左蕃薯又會切一小舊俾MAX....食蘋果,梨,今日仲有西瓜,會俾少少佢食....

最重要都係T草....其他以上O既野就代替左兔糧...同埋佢而家對兔糧已經唔係咁熱衷啦....見到舊蕃薯仲癲過見兔糧....

我諗,俾MAX食到人間美食(比起以前實驗室D草同糧ONLY的生活),己經夠啦,得閒陪佢玩,整乾淨個籠俾佢住已經好好....以前就係太緊張,肥少少就同佢地減糧,甚至肥雪就快死都要周圍帶佢睇醫生,折騰佢...養兔兔用個天然方法就好...

病左我同佢醫...如果唔係外傷、生虱,我都唔會再帶佢睇醫生啦...經pet central 庸醫一次教訓,我知道只要我對MAX夠了解,己經可以俾到佢好好O既野....

兩個星期我媽咪已經「醫」好MAX...屋企人係佢玩伴,雜亂O既屋企係佢O既玩具,我諗佢差唔多已經習慣冇肥雪O既生活啦...(當然肥雪走左我睇得出MAX變左...變到比較驚人,以前傍住肥雪佢就一副紳士樣偷我未晾乾的菜,枱下面係肥雪做接應#^33^#我走埋黎趕都唔走,仲咬我#^40^#  )

當然我唔係鼓吹大家執野草,唔帶兔兔睇醫生啦...又可能我太愛佢地兩個,突然走左一個令我攢牛角尖...

總之我個寶貝仔健康活潑就好...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

貼MAX 啲相先....

(條尾D黃色可能係以前肚痾的痕跡)

(跳左上籠頂食我媽放的野草)

屋企鐵閘咁啱夠佢捐出去玩....但係隔離狗吠就會嚇到佢衝返入來)

MAX喜歡的角落...

鐵窗邊緣

王的寶座.....其實係佢個廁所....

++++++++++++++++++++++++++++++++++++
多謝欣賞....第一次幫自己隻仔仔貼相...#^39^#
波丸媽 2009-5-18 10:19:47 PM
原帖由 hamster1013 於 2009-5-18 08:31 PM 發表
MAX好大隻喎~
最緊要都係MAX健康~

同意+贊成^^
最緊要都係MAX健康
講得好岩呀~~
firen_freeze)) 2009-5-21 02:56:57 PM
最近發現MAX居然有超重O既趨勢......

睇佢第一張相,個頭變到好細.....(雖然影相個角度都有關啦...)

睇黎要戒口啦....#^44^#
cordero 2009-5-21 03:06:59 PM
vet話max超重?
超重比過瘦好既.....健康既兔先肥得起
8月~10月係兔兔減肥既好時機...呢排d天氣...兔兔應該食得少ga bor@@
firen_freeze)) 2009-5-22 01:33:21 AM
唔駛睇VET....只係用眼已經睇到佢肥左好多
因為兔兔個頭唔會變大MA,但係好明顯MAX個頭細左......

咁咪即係個身肥左.#^44^#

抱起手都覺重左好多....#^15^#

到底我媽一日喂幾多野佢食架....(典型婆婆竉壞孫仔例子)

快速發帖