這星期心緒不寧,這幾晚也夢見身處千理之外的兔婆兔公。

今天打了通電話給父母請安,與父親閒聊,仿佛一切如常。

後來母親搶去電話,用父親不懂的東南亞語言向我透露了老爸的病情,老爸要她瞞着我下個月十二號要動膽管結石切除手術的事,成功率70%。

原來我的第六感準得利害,老爸進了醫院幾天,昨天才出院。

非常非常擔心,除了祈禱外無事可做。

午夜夢徊時會鄙視於自己的自私,為了追求想要的生活方式,留下老弱父母。

一年一次的相聚其實是彌補不了其餘三白多天他們沒孩子在身邊的孤寂。

忽然想起了一首古老詩歌"燕詩",乳燕離巢是千古不變的定律嗎?前人真是把人生看得有夠透徹,人生到處是無奈。
TrianPO 2009-5-22 09:25:46 PM
無論點都好....唔好太過唔開心~
我會同你祈禱架!
尤尤 2009-5-22 09:37:58 PM
加油牙....
Bolin放心啦...
一定會無事既....
為你和你的家人禱告....
Bolin 2009-5-22 09:54:27 PM

回復 9# 的帖子

多謝BB囡, 有你哋既祝福我的確多咗好多正能量呀。
Bolin 2009-5-22 09:57:15 PM

回復 10# 的帖子

cheuk123456多謝你同兔爸嘅祝福,你隻兔兔的確係少少肥。
Bolin 2009-5-22 10:14:00 PM

回覆12#

多謝呀波子,「樹欲靜而風不息 子欲養而親不在」講得完全正確呀。

我其實諗住五月尾前返去,即使咩都做唔到,都或者可以陪住佢哋。

所以想等兔爸放工同佢商量Book機票,佢有安慰我話手術風險唔高,我返去都做唔到啲乜,相當於事無補。

我聽到當場打咗個"突"!

佢話唔係唔俾我返去,只不過有冇咁嘅必要喎。佢係非常理性嘅人,但係我身處嘅位置已經唔容許我咁客觀。

我心諗作為家中唯一子女,平日不能陪伴兩老左右已經好不孝。依加有事都唔返去我過唔到自己個關囉!

喂一覺得有啲矛盾嘅,就係順得哥情失嫂意。
Bolin 2009-5-22 10:17:18 PM

回復 13# 的帖子

多謝呀small_tra,希望兔公同糯米糍一樣咁叻咁好運!

糯米糍有咁多人支持所以佢冇事,相信兔公都係。
Bolin 2009-5-22 10:19:43 PM

回復 14# 的帖子

多謝你呀fato_w, 多謝你為我?祈禱呀,我接收哂啲正能量啦!
`Shusonbaby||' 2009-5-22 10:23:14 PM
我會幫你屋企人祈禱嫁
希望兔公冇事吧
Bolin 2009-5-22 10:23:28 PM

回復 15# 的帖子

喵女 多謝你,希望承你貴言啦!
Bolin 2009-5-22 10:29:09 PM

回復 16# 的帖子

多謝TrianPO你為我哋祈禱, 我係呢度講吓打吓字同有你哋支持我心情已經好好多架啦,我知道幾唔開心都冇用,要對自己好啲,Keep住唔好咁悲觀對兔公先係最好嘅!,
Bolin 2009-5-22 10:31:57 PM

回復 17# 的帖子

多謝尤尤為我哋祈禱, 我都會懷住信心相信會冇事嘅
Bolin 2009-5-22 10:35:27 PM

回復 23# 的帖子

多謝哂`Shusonbaby, 多謝你為我哋祈禱,兔公一定會冇事嘅!
ms_babii 2009-5-22 10:39:52 PM
祈禱祝福
1定會冇事的=)
Bolin 2009-5-22 10:40:39 PM
原帖由 BB囡 於 2009-5-22 03:59 PM 發表

你諗下佢好番同佢去邊到玩仲好啦
係咪...??:033:

我一直都想叫佢嚟澳洲,雖然佢未必適應呢度嘅生活。希望佢好番嘅話,我就算迫都要帶佢過嚟。
Bolin 2009-5-22 10:44:31 PM

回復 28# 的帖子

係呀ms_babii,多謝你嘅祈禱同祝福。

我相信一大班人一齊做同一件事會產生好多正能量呀!多謝你

快速發帖