究竟兔兔有冇需要好似貓貓狗狗咁打針??
lingyan 2009-6-26 07:19:29 PM
原帖由 `Shusonbaby||' 於 26-6-2009 07:05 PM 發表
lingyan 好比心機搵資料啊>v

因為關係到我兩隻寶貝兔丫嘛~
係網上面又搵唔到關於兔兔打預防針既資料 (我指HK),
咪厚面皮D打電話去診所問囉 XD

如果真係要打,我就一定帶佢地去打,
但問題係...問完哂幾間有聲譽既診所,都話唔駛打同無呢隻針 ...

bonedog 2009-6-26 08:08:54 PM
原帖由 lingyan 於 2009-6-26 07:19 PM 發表

因為關係到我兩隻寶貝兔丫嘛~
係網上面又搵唔到關於兔兔打預防針既資料 (我指HK),
咪厚面皮D打電話去診所問囉 XD

如果真係要打,我就一定帶佢地去打,
但問題係...問完哂幾間有聲譽既診所,都話唔駛打同 ...

其實我初初養兔都擔心架..我初時唔信兔仔唔洗打針..
因為貓兔都要打..
而且兔都會有機會感染到街既病菌...所以當初個個答我唔洗打我都唔信..
直到連問兔協佢地都話無兔仔預防針

睇黎係香港兔仔真係無針打..
下次帶去兔兔去body check個時順手問多次先:033:

另外唔該哂你咁辛苦打哂去咁多間問呀:032:
Jojo)) 2009-6-26 08:41:34 PM
其實RCD唔係病菌。我都唔知點解釋,RCD就好似SARS, SWINE FLU咁。係一種病。
香港可能未有相關病例report出黎,所以唔洗打掛。。。
RCD係澳洲于1995發現首列之後俾嘅名,係歐洲係叫另外一個名。
不過既然第一例係中國發現,同埋spread到好多亞洲國家,如果香港有得打就盡量幫兔兔打喇。因為未有offical report唔一定係無,講真喇,係香港如果有兔兔無拉拉死左,又有邊果醫院會驗尸check清楚。。畢竟兔兔無貓貓狗狗咁common。
lingyan 2009-6-26 10:27:03 PM
最大既問題係,唔知邊到有得打,識醫兔個幾間都話無得打。
就算搵到有得打,去到一間唔知醫兔掂唔掂既診所去打,
點知係唔係俾打貓貓狗狗既防疫針俾兔兔...

講真,真係過唔到自己個心理關口。
bonedog 2009-6-27 01:08:49 AM
原帖由 lingyan 於 2009-6-26 10:27 PM 發表
最大既問題係,唔知邊到有得打,識醫兔個幾間都話無得打。
就算搵到有得打,去到一間唔知醫兔掂唔掂既診所去打,
點知係唔係俾打貓貓狗狗既防疫針俾兔兔...

講真,真係過唔到自己個心理關口。

我都認為如果識醫兔既無得打
就算去第2度話有得打我都唔係咁信得過..
理由同你一樣

快速發帖