昨日去開citysuper, 買了蘿蔔苗、苦白菜、百里草、鼠尾草
每餐比兔兔試一款

蘿蔔苗唔係好鍾意食, 食小小就走開
苦白菜就好OK, 好快食完

稍後試左百里草、鼠尾草再update

cordero 2009-6-30 03:57:05 PM
我有種紅蘿蔔~
bonedog 2009-6-30 05:19:33 PM
原帖由 cordero 於 2009-6-30 03:57 PM 發表
我有種紅蘿蔔~

用咩野種呀﹖種子定係就咁放一條呀﹖
我想知要種子幾耐先有收成..
cordero 2009-6-30 05:28:38 PM
用連葉果d甘荀埋落泥,佢自己會生葉,d葉可以不停收割
seefun 2009-6-30 05:46:13 PM
原帖由 bonedog 於 2009-6-30 02:26 PM 發表
我先前見過, 但唔知蘿蔔苗佢地鐘唔鐘意食, 同埋佢下面粒種子唔知俾唔俾得食呢﹖
我有諗過試下可唔可以種得出有頂葉既蘿蔔~

蘿蔔苗應該係白蘿蔔仔既苗唔係紅蘿蔔(甘荀)呀.
蘿蔔苗比起Alfalfa sprout(苜蓿苗)兔兔會鍾意Alfalfa sprout多d.
種子果部份都係唔好俾羅,seed難消化又惹氣喎.
紅蘿蔔是生長於秋冬季,夏天應該難種羅.
cordero 2009-6-30 05:57:23 PM
係呀~蘿蔔苗種既係radish...
我種既係carrot top...種黎種去個carrot都唔大...但d葉就又綠又靚
bonedog 2009-6-30 07:13:09 PM
原帖由 cordero 於 2009-6-30 05:28 PM 發表
用連葉果d甘荀埋落泥,佢自己會生葉,d葉可以不停收割

去邊到可以搵到, 我到依家都搵唔到有業既甘荀..有人話就咁買d唔急凍既都得, 但我見全部都係急凍.:077:
仲可以不停收咁勁..
教下路呀..我都想種俾兔仔食..
係邊到買到同埋用幾大既盆呀﹖
通常幾耐俾次水﹖
bonedog 2009-6-30 07:14:36 PM
原帖由 seefun 於 2009-6-30 05:46 PM 發表

蘿蔔苗應該係白蘿蔔仔既苗唔係紅蘿蔔(甘荀)呀.
蘿蔔苗比起Alfalfa sprout(苜蓿苗)兔兔會鍾意Alfalfa sprout多d.
種子果部份都係唔好俾羅,seed難消化又惹氣喎.
紅蘿蔔是生長於秋冬季,夏天應該難種羅.

因為我記得睇過兔書話種子對種有毒..所以上次見到唔敢買, 唔知應該點俾佢食..
依家放心哂.. 下次去city super就買先
想試多d唔同既野俾佢食:073:
bonedog 2009-7-1 09:31:45 PM
有無人知到有葉既甘荀可以係邊到買到呀﹖
Jojo)) 2009-7-1 10:04:34 PM
係香港係好難搵到carrot tops買架。。。你去果D有機超級市場可能有,不過一定超貴。。。
自己種係最好不過。 我係澳洲可以買到種子(澳洲幾乎人人都住HOUSE,所以有花園可以種野好平常)。
單單carrot tops就有好多種架。最好就係baby carrots果D嘅葉。(baby carrots都有2,3種)
如果有人要,我可以買D種子post俾你地。好多草藥種子都有得賣。

仲有radish係果D 細細嘅紅色蘿卜仔(好似個波咁圓架),兔兔多數都唔like。。
cordero 2009-7-1 10:18:58 PM
紅色radish珍珍鍾意呀~呵呵
btw....carrot top唔難搵架....問下d拜神既阿媽...d人用黎拜神會有架
好似個名叫雪梨紅....
過年果陣街市一定有...平日就未必度度有...
但應該都唔太難搵
wm20472 2009-7-1 10:19:05 PM
有葉既甘荀 (白蘿蔔連葉), 我係有機農莊見過 (大圍火車站有一間)
cordero 2009-7-1 10:28:34 PM
carrot係甘荀,既係橙色果d...但都有白甘荀...
radish係蘿蔔,即係我地普遍白色果d...兔兔唔食得呢隻...
大圍果間係新生農社...好似唔只果間@.@"
星期日中環碼頭都有農展,唔知有無
Jojo)) 2009-7-1 10:37:11 PM
原帖由 cordero 於 2009-7-1 10:18 PM 發表
紅色radish珍珍鍾意呀~呵呵
btw....carrot top唔難搵架....問下d拜神既阿媽...d人用黎拜神會有架
好似個名叫雪梨紅....
過年果陣街市一定有...平日就未必度度有...
但應該都唔太難搵

珍珍鐘意紅色radish咁特別嘅。。。我聽醫生話好小兔兔鐘意食。。(可能個味),又可能香港好味D。。哈哈
Anyway..如果大家要D咩種子,我可以幫手買∼∼我8月可能會番香港,可以俾到大家
cordero 2009-7-1 10:52:23 PM
jojo你要帶我去買...我要買俾珍珍.....
bonedog 2009-7-2 11:29:44 AM
唔該哂咁多位呀~
cordero, 我都聽過過新年個時有, 先前都問過其他人, 佢地話唔係新年出面唔會有貨..:056:
我又想者d開始種

jojo, 我去過某d有機既地方問..佢地都無既..:050: 同埋好似唔見有蘿蔔添呀
其實我係yahoo都見有人賣呢d種子, 但我又唔肯定種唔種到:046:
其實種既話大約幾耐先有架﹖

快速發帖