好嬲好嬲好嬲;
之前未養童童果陣.
我有上過好多好多兔仔既網.
但都無見過話食草分邊幾種.
跟住去買童童.
i l0ve r果到個sell話要買呢樣要買果樣.
講到吾買果樣要死咁濟..
咁未買囉.
買左童童.我就日日上網睇呢樣睇果樣.
因為我承略過要照顧好童童.
搵到呢個壇.
就知道兔友話"家有寶貝兔"呢本書好正< :
所以專燈去買一本.
睇完之後.
先知.原來個sell左個tim0thy比二個月大既童童.
重要我買木(木康)囉;明知唔好都要我買.
重要講到似層層咁.v.
近黎見到好多人都受害;
買左d病左既兔兔番屋企.
我忍吾到luuuu;
所以打左呢篇野比黎.
希望新手吾好信sell講既野\口/

rock_his 2009-7-12 12:18:21 AM
先知.原來個sell左個tim0thy比二個月大既童童.
重要我買木(木康)囉;明知唔好都要我買.

佢地都有 A草賣,WHY 佢唔比A草您架 ?
佢地都有木粒賣,WHY 佢唔比木粒您架 ?
可能D SALES 無先訓練過就出來瓜!!!?
燒雞。﹏。)) 2009-7-12 12:57:02 AM
我個日出旺角,見到有隻兔兔喺 i love rabbit到剪毛
個職員好似當兔兔係玩具咁反黎反去,(粗暴個隻)
之後個主人打電話黎,叫佢有咁短剪咁短。兔兔就又要繼續比人再反過
最後兔兔咬左一下個職員,個職員就狂鬧兔兔=.=唉
chiyiyiyi 2009-7-12 01:51:22 AM
二個月唔可以食T草??
咁三個月食得未? 可以食T草為主嗎??
wesky 2009-7-12 01:55:20 AM
A 草含較高蛋白質和鈣質,
七個月以下都以 A 草為主, 根據兔兔的消化能力調節A:T 份量比例
elvisli 2009-7-12 03:42:56 AM
其實只要自己做定功課,了解整件事

就算人地間店幾黑都好..都可以百毒不侵~

唔好話新手咩都唔知..我諗呢到好多兔友都同我一樣..有時都係好多野唔知

.都要不斷學不斷了解..就係為左比最好既野兔兔
kumi)) 2009-7-12 12:06:50 PM

回復 21# 的帖子

非常同意.....!
bonedog 2009-7-14 02:25:02 AM
原帖由 lingyan 於 2009-7-11 10:22 PM 發表
佢地係專攻新手,幾乎大部份寵物店都係咁。

好老實講,唔好話寵物店,
去任何一間舖頭,萬一你俾sales知道你係第一次接觸某樣野,
佢一定sales你買超多野。
呢d係商業手法。

對..講得岩..
但只係我覺得近期既人愈黎愈無良心..
我明白sales 會落力叫人買一d無咩用/用唔著既野..
但唔係要人買一d會危害到小動物既事..呢一點我覺得真係太過份..
明知有d野係唔岩用又要人買..你叫人買左番去人地信你用左..害左隻動物

以前我做寵物鋪個時就算點sale d客買野..最多都係買左番去未必真係會岩用(e.g 可能佢唔鐘意玩個隻玩具叫佢去買..) 買左番去最多係用唔著..而唔係用左會害到佢..
呢一點我執得好緊..

所以我覺得依家既人係做得太過份...俾人厄買野哂錢唔緊要..唔好宮到一條生命lor
Jessie)) 2009-7-14 02:45:45 AM
原帖由 bonedog 於 2009-7-14 02:25 AM 發表

對..講得岩..
但只係我覺得近期既人愈黎愈無良心..
我明白sales 會落力叫人買一d無咩用/用唔著既野..
但唔係要人買一d會危害到小動物既事..呢一點我覺得真係太過份..
明知有d野係唔岩用又要人買..你叫人買左番 ...

我都agree你講既野, 俾sales sell我買d唔岩用既野唔緊要, 最多放埋一邊,
但係sales D會害到動物既野, 我都覺得好有問題!!

如果 果個人真係買左返屋企, 隻兔仔真係食左, 死左, 個sales過唔過到自己先,
敬業樂業既大前題係要有職業道德, 佢大可以sell我買紙砂~但是不能sell我買木"木康"
bonedog 2009-7-14 06:54:32 PM
原帖由 Jessie 於 2009-7-14 02:45 AM 發表

我都agree你講既野, 俾sales sell我買d唔岩用既野唔緊要, 最多放埋一邊,
但係sales D會害到動物既野, 我都覺得好有問題!!

如果 果個人真係買左返屋企, 隻兔仔真係食左, 死左, 個sales過唔過到自己先,
敬業 ...

唉..最慘就係呢d 人.. 依家係出面全部都係..買一大堆明知佢食左會有機會有問題/明知係有問題既..
為錢都唔係連自己良心都唔要架...
人地隻動物出左事..番去講番. 就講人地養得唔好..:050:

我覺得作為sales係應該理解同埋清楚個件貨物既正確保養同清潔
而作為係寵物店做既應該要清楚知道正確既護理同飼養方法
自己一日害咁多隻動物唔覺得羞恥既咩..
﹏s!u凝. 2009-7-14 09:38:50 PM
哎 我 初 初 都 系 系 i l0ve r 果 到 買 呀 bee -3-
個 sales 又 系 話 呀 bee 食 開 邊 隻 糧 邊 隻 t 同 a 草 ,
跟 住 又 叫 我 買 呢 樣 果 樣 -_-"
後 尾 睇 到 呢 個 forum 先 知 事 實 吾 系 咁 -_-+
choi_ching 2009-7-15 04:27:50 PM
我果日行過ILR,,見到有人買兔,,佢地買左一大咋野
佢地"簡"果隻兔兔仲細過我個手板,見佢地出左門口,我同兔爸就追左出去
叫佢地唔好用木糠,,叫佢地睇下換唔換到
點知....佢地應該唔成功,,,因為見佢地拎住包木糠走左
FATO_W 2009-7-15 05:18:25 PM

回復 27# 的帖子

你好好 會提佢地
有好多人唔知頭唔知路又無人提
結果買左勁多害死兔兔既野
個d人先慘
最緊要係自己睇清楚資料先去買兔同養兔
咁先唔會比人呃

快速發帖