好耐冇出過POST喇~ 今次同大家享"木糠小小杯", 啱晒屋企冇焗爐嘅兔友可以一嚐整甜品嘅滋味~^^

唔講咁多喇~ 一齊睇食譜啦!!

材料: (約三小杯)
消化餅 ------ 80克
粟米麥片 ------ 60克
煉奶 ------ 30克
淡忌廉 ------ 200克

做法:
(1) 將消化餅和粟米片混合壓碎備用
(2) 淡忌廉用電動打蛋器打至七成軟忌廉狀, 再加入煉奶伴勻
(3) 將已打好忌廉用小匙羹放入一至兩羹於小小杯舖好底層, 然後再用小匙羹放入一至兩羹餅碎舖好第二層, 再重覆舖上忌廉... 餅碎... 如此類推... 直至放滿杯子
(4) 放入雪櫃約一小時
(5) 取出後, 可隨意裝飾

製成品:

Vinkivan 2009-8-3 07:34:11 PM
原帖由 千千 於 2009-8-1 01:16 發表

大家有  興趣 既""最 好  星期一至 五 上晝10點到下晝 2點幾  ""
但 如果 係 星期 六日  就可能  只可以  得 4~6 個人 黎""
因為  屋企會係 到  怕人太多

咁就真係要研究下先~
Vinkivan 2009-8-3 07:35:23 PM
原帖由 明月 於 2009-8-1 17:10 發表
頭先一開個post,個囡見到就話好想食左佢,
真係好吸引,好想食。
波子媽,你的廚藝真了得。

第時等你帶你囡囡出嚟嗰陣我整俾佢食呀~!!
Vinkivan 2009-8-3 07:37:19 PM
原帖由 cordero 於 2009-8-1 17:30 發表
我之前整都用瑪利餅,無咁肥嘛XD
不過兔婆話我整得好難食:050:

瑪利餅係冇咁肥, 但就真係好乾涸, 唔係人人都接受, 可能因為咁兔婆先會覺得難食啦~ 唔一定係因為你整得唔好嘅~!!
cordero 2009-8-6 09:41:39 AM
唔係呀...佢話我落得太多煉奶
我就覺得好好味la...雪硬埋佢當雪糕食...
小晴兒 2009-8-14 12:54:41 PM
好好味呀~相相都好令呀~
下次真係要試下整啦
光之天使)) 2009-8-14 01:55:56 PM
我建議要落多少少餅碎~
因為其實個布甸都幾"流"架~
用多少少餅碎中和下會好味d~
所以餅可以用多d....
我整果陣...用得少餅...最後果杯無晒餅碎用:008:
喵女)) 2009-8-15 12:45:54 AM
霖霖姐姐#^30^#
棋棋十卜十卜咖~
等我試下整先..
Vinkivan 2009-8-15 05:04:15 AM
原帖由 光之天使 於 2009-8-14 13:55 發表
我建議要落多少少餅碎~
因為其實個布甸都幾"流"架~
用多少少餅碎中和下會好味d~
所以餅可以用多d....
我整果陣...用得少餅...最後果杯無晒餅碎用:008:

我就比較平均嘅, 每樣一半就最好, 因為太多餅碎又會太乾口, 不過, 其實都係睇個人口味, 有啲人食成杯CREAM都唔會覺得漏咖~ 我就係其中一個喇~~~ HEHEHE
Vinkivan 2009-8-15 05:05:26 AM
原帖由 喵女 於 2009-8-15 00:45 發表
霖霖姐姐#^30^#
棋棋十卜十卜咖~
等我試下整先..

多謝你嘅十卜呀~!!
你都快啲整啦~ 整完記得POST相上嚟呀~!!
siu''520 2010-7-28 02:07:51 PM
做你既兔兔一定好幸福#^10^#
Michelle)) 2010-7-29 02:05:57 PM
好正呀。
我就係想食呢種
Maggie)) 2010-7-29 11:48:45 PM
:050: 打至七成軟忌廉狀.....唔知係唔係打得太高興,我好似打到個忌廉奶同油分開了.......我唔太清潔七成軟係大約幾多.....可否告知?
katy)) 2010-7-30 03:29:38 PM
原帖由 Maggie 於 2010-7-29 11:48 PM 發表
:050: 打至七成軟忌廉狀.....唔知係唔係打得太高興,我好似打到個忌廉奶同油分開了.......我唔太清潔七成軟係大約幾多.....可否告知?

係咪打到出哂油呀? 你可以加返D淡忌廉中和返再打多一陣,打到佢杰杰地好似乳酩咁就OK GA LA
我後期係度玩...連谷古粉都落埋 XDDDD~
Maggie)) 2010-7-30 05:52:49 PM
原帖由 katy 於 2010-7-30 03:29 PM 發表

係咪打到出哂油呀? 你可以加返D淡忌廉中和返再打多一陣,打到佢杰杰地好似乳酩咁就OK GA LA
我後期係度玩...連谷古粉都落埋 XDDDD~

原來係似乳酩就OK……咁早知我收手唔打快D 啦,我仲要係用人手果D打蛋器打......琴日打到我丫...... -_-"
Vinkivan 2010-8-2 01:57:22 AM
原帖由 Maggie 於 2010-7-30 17:52 發表

原來係似乳酩就OK……咁早知我收手唔打快D 啦,我仲要係用人手果D打蛋器打......琴日打到我丫...... -_-"

淡忌廉過度打發就會分解咖喇~ 咁就唔可以再用, 食咗都冇益~!!
你下次再打嘅時候, 見倒杰杰哋, 邊攪嘅時候有出紋嘅現象就即係OK咖喇~!!

快速發帖