仲有幾日,就黎左澳洲一個月la...
悉尼華人好多,黎左成個月英文無進步到,反而普通話進步左
搵左成個月都未搵到工,終於係今個星期搵到野做la
係一間freshmarket度做cashier
其實都幾大挑戰
因為我唔係澳洲人,澳元既樣又好奇怪
尤其銀仔,最大果個係50c...但最大幣值既得利$2反而幾乎係最細....
而且我要識晒所有生果同菜既名...
有d連中文名都唔知既菜我要識個英文名
apple都唔係apple咁簡單...淨係apple都有近10種..仲有分唔同賣法...
不過經過3日既training,我已經係尋日收到employment letter
即係出左offer la^0^
因為我識得既朋友,除左係專業人士(如account同工程c)
全部黎到都要做黑工...
我搵到一份正式既工真係一件好值得高興既事(感恩!)
(雖然要供強積金同交稅...)
我係澳洲無人無物,好彩得兔友feona同jojo既支持
呵呵~我有咩問題即刻搵佢地求救
布布媽你幾時黎??
我一個人好悶,想搵人陪呀:050:
勞仔 2009-8-7 07:22:23 PM
今日係唔係第一日返工丫?狀況如何嚕??比心機丫~~支持你~~加油加油
vivipig 2009-8-7 08:25:44 PM
強積金可以withdraw 唔供架WOR~~~
firen_freeze)) 2009-8-7 10:05:20 PM
#^39^# 樓上VIVIPIG隻兔兔好似曲奇餅AR~~~~~~~
smallsuishan 2009-8-7 11:08:01 PM
珍媽 咁多apple :037:
寄D番黎俾我地品嚐下各種APPLE既味道嘛

快速發帖