幫鼠鼠沖涼同洗籠都仲有..
仲跳埋落屋企d家私度..
我同呀媽都比蝨咬..
what can I do:050:
wesky 2008-7-16 10:42:18 AM
視乎情況,  木槺每日清左濕果d,
籠, 如果得閒, 一星期洗兩三次都無所謂~
燒雞。﹏。 2008-7-29 09:40:45 PM
我每2天就換一次木糠加埋洗籠..次次換果陣.我隻鼠鼠就會好緊張~驚我倒晒佢收埋果d野食~:061:
拉比藍 2008-7-29 11:36:03 PM
奶油而家都有虱

切記
千萬唔好用外面買架虱水,
有機會劑量唔岩,食殺鼠,
出面全部都係for貓狗,鼠鼠只係貓狗架1/50左右....
你地有無諗過?

生虱,最好同醫生傾傾,
奶油生我都即時去book醫生睇,
好在無傳俾鼠鼠,
佢開左隻幼貓狗滴劑,而且只係用好少好少...
小天都要用減劑量,咁你話倉鼠呢?

生虱要睇源頭,
墊料、本身屋企環境、糧食,
一切都可能成為生虱架源頭,最好自己check清楚先,
以免再重覆生虱,到時害己害鼠啊...
優.Siusi 2008-7-30 02:40:12 PM
原帖由 拉比藍 於 2008-7-29 11:36 PM 發表
奶油而家都有虱

切記
千萬唔好用外面買架虱水,
有機會劑量唔岩,食殺鼠,
出面全部都係for貓狗,鼠鼠只係貓狗架1/50左右....
你地有無諗過?

生虱,最好同醫生傾傾,
奶油生我都即時去book醫生睇,
好在無傳俾鼠 ...

我之前個computer壞左,上唔到個網
死啦:046:
我個呀姨識個醫生..
佢叫我用殺虱水滴1小滴,我滴左:050:
e家其中1個鼠鼠滴果度甩毛,第2個冇事
我好驚呀:056:  要帶佢睇醫生嗎?
拉比藍 2008-7-30 04:56:01 PM

回復 19# 的帖子

有無稀釋?
鼠鼠必須見醫生,就咁一滴又稀釋會「拿」爛皮膚架...
你有無試過囉滴純漂白水滴一滴落皮膚?我試過..「拿」到我...係皮膚慢慢出現痛楚...
而且鼠鼠識得抹全身,食左虱水都唔知...

我諗長期甩毛真係要睇一睇醫生
優.Siusi 2008-7-30 06:02:32 PM
原帖由 拉比藍 於 2008-7-30 04:56 PM 發表
有無稀釋?
鼠鼠必須見醫生,就咁一滴又稀釋會「拿」爛皮膚架...
你有無試過囉滴純漂白水滴一滴落皮膚?我試過..「拿」到我...係皮膚慢慢出現痛楚...
而且鼠鼠識得抹全身,食左虱水都唔知...

我諗長期甩毛真係要睇 ...

我呀姨淨係拎左支酒店牙膏size既殺虱水滴1滴佢2個條nick
冇稀釋:056:
佢話比我知係貓用既殺虱水..因為冇鼠鼠用既殺虱水
會唔會係d殺虱水搞鼠鼠甩毛呢
但呀姨幫佢地2個滴殺虱水已經係1-2星期前
e家有1個鼠鼠淨係nick有1處冇啦啦甩毛,唔係好覺眼..
第2個冇事
我都係琴日同佢玩緊時先留意到
不過2個都成日r痕
定會唔會係皮膚病呢???
用藥用沖凉粉唔知得唔得呢..:050:
TinG 2008-7-30 06:02:42 PM
uM..
我系 Q - Pxx 見過小動物滅虱水牙..
好似 $5x 支,, 系 F0R 鼠鼠 + 兔兔 & 小天架 ~~
優.Siusi 2008-7-30 06:14:52 PM
原帖由 TinG 於 2008-7-30 06:02 PM 發表
uM..
我系 Q - Pxx 見過小動物滅虱水牙..
好似 $5x 支,, 系 F0R 鼠鼠 + 兔兔 & 小天架 ~~

原來有架:046:
我之前係Q免X買左支bio care,
佢都係比貓狗用,但係個老板娘話鼠鼠都用得
我冇噴鼠鼠淨係噴左d家私..
係唔係用返小動物殺虱水好d??
TinG 2008-7-31 03:37:56 PM
原帖由 優.Siusi 於 2008-7-30 06:14 PM 發表

原來有架:046:
我之前係Q免X買左支bio care,
佢都係比貓狗用,但係個老板娘話鼠鼠都用得
我冇噴鼠鼠淨係噴左d家私..
係唔係用返小動物殺虱水好d??

嗯嗯 ~~ 用返小動物殺虱水好d`
我係系粉嶺Q- PXX (10蚊店 inside)
始終貓狗唔同鼠鼠佢地
拉比藍 2008-7-31 08:53:47 PM

回復 22# 的帖子

小天同鼠鼠個size又唔同-_-
話係for 呢3種小動物都係呃你啦...
我上次見醫生,醫生都話小天用架要稀釋好x倍先可以用係鼠鼠身上-____-
TinG 2008-8-1 10:38:36 PM
原帖由 拉比藍 於 2008-7-31 08:53 PM 發表
小天同鼠鼠個size又唔同-_-
話係for 呢3種小動物都係呃你啦...
我上次見醫生,醫生都話小天用架要稀釋好x倍先可以用係鼠鼠身上-____-

我想講 - - 系有吾同裝
系我撈埋一齊講姐 -_-
拉比藍 2008-8-1 11:18:25 PM

回復 26# 的帖子

=  =
我都想講,請你囉左俾醫生睇成份先...
今日我同第2個天友又學左一樣野...
睇成份係好緊要...

算啦,我地都係為鼠鼠好,
如果有睇開獸醫,打個電話同醫生傾一傾成份已經ok,
因為我唔會搵鼠鼠黎博,
而且無人清楚係咪真係虱,定係其他生物~
TinG 2008-8-1 11:35:48 PM
原帖由 拉比藍 於 2008-8-1 11:18 PM 發表
=  =
我都想講,請你囉左俾醫生睇成份先...
今日我同第2個天友又學左一樣野...
睇成份係好緊要...

算啦,我地都係為鼠鼠好,
如果有睇開獸醫,打個電話同醫生傾一傾成份已經ok,
因為我唔會搵鼠鼠黎博,
而且無人 ...

嘿嘿 ~~ 我又冇睇喎
不過我都想講,, Siusi 你帶佢地去睇醫生啦 !
因為我地吾系醫生` 只可供作 CoMmeT
如果你話小寵d毛脫落
又系因為 "喇" 甩左
吾理佢架話後果可能更嚴重 !
PS : 尊重 生命!
拉比藍 2008-8-2 03:12:33 PM
其實最怕佢換左包裝,
但劑量仍然過多...
最想知有無問題,打個電話問一問會比較好~
0772 2009-4-7 09:59:57 PM
夏天時要3  -  4日洗1次籠嫁`

快速發帖