各位兔爸兔媽~~~我好開心什果又做媽媽啦....有兩隻bb....黑豬 & 白豬~~
不過我覺得好意外...因為自從上次什果生完第一胎之後都分開咗佢同啫喱,但唔知點解什果都會生到bb...不過,既然bb已經出咗世,我都會好好照顧bb...吸取上次既教訓,咁次d兔bb好健康,什果亦都好細心照顧好bb...為免什果唔夠營養,我已經即時比A糧同A草比什果...上次珍珍媽話比D三葉草什果食,仲有紅桑梅...不過我買唔到...比車厘子什果食得唔得呢?仲有可以比D咩什果補身呢?

day 2 (03)_19-08-09.JPG (175.43 KB, 下載次數: 54)

day 2 (03)_19-08-09.JPG

day 4 (05)_21-08-09.JPG (178.22 KB, 下載次數: 52)

day 4 (05)_21-08-09.JPG

day 5 [02]_22-08-09.JPG (168.34 KB, 下載次數: 54)

day 5 [02]_22-08-09.JPG

day 6 [05]_23-08-09.JPG (164.75 KB, 下載次數: 49)

day 6 [05]_23-08-09.JPG

豆腐 2009-8-24 12:59:00 AM
好得意阿~

BB兔>3<
chrisyan 2009-8-24 01:20:06 AM
兔兔生咁多次.....................
雖然我祝福兔bb~
不過兔兔生咁多次, 食幾多補品都無用, 兔媽媽好易有子宮cancer, 你知唔知?
另外兔兔要desex,你要預曬所有bb同兔爸媽ge desex費(每隻$1000up), 仲有每月都要幫咁多隻兔兔儲錢睇醫生, 做body check(每個月起碼要儲千零2000)
我希望你真係有一份穩定ge工+經濟好好~
另外點解你會俾格網兔兔用, 佢地隻腳會痛+好易生腳瘡, 你快d去買返d腳墊, 用豬仔板都好過用格網, 即使係普通廁所ge鐵網都好過你用呢d,
你愛兔ge話請你重新檢討你養兔ge方式.
choi_ching 2009-8-24 01:45:50 AM
兔bb真係好可愛丫...得閒影多d想鋪上黎丫
vickymcchong425 2009-8-24 10:40:02 AM
原帖由 chrisyan 於 2009-8-24 01:20 AM 發表
兔兔生咁多次.....................
雖然我祝福兔bb~
不過兔兔生咁多次, 食幾多補品都無用, 兔媽媽好易有子宮cancer, 你知唔知?
另外兔兔要desex,你要預曬所有bb同兔爸媽ge desex費(每隻$1000up), 仲有每月都要幫 ...

多謝你既關心...我知道養兔兔每月既費用要幾多!而我既經濟能力係可以負擔得到...我準備9月會同啫喱做絕育,我已經將什果同啫喱分開咗養,但我都唔知點解什果會生咗兩隻bb?不過,點都好啦~我會好好養大bb,之後會再同佢地絕育...
另外,你所提及既格仔板有問題?但塊板係膠架喎...都會令兔兔生腳瘡既咩?我睇其他兔友都冇講話唔得...不過,anyway多謝你關心我既兔兔...我會同佢地換返d珠仔板~thanks~
kittyz 2009-8-24 11:23:19 AM
好細隻喔∼∼#^65^#
祝兔bb快高長大#^9_003^#
sheepman 2009-8-24 12:05:46 PM
好可愛呀
我之前隻鼠鼠都有生過..XD
不嬲都想睇下兔仔個d bb會點...
要好好照顧佢地呀:021:
小米 2009-8-24 12:20:05 PM
bb 好肥, 好可愛呀^^
要影多 d 相報告一下 bb 既成長過程呀!!
Vinkivan 2009-8-24 12:40:30 PM
祝願兔BB們健康成長~!!
chrisyan 2009-8-24 06:25:15 PM
原帖由 vickymcchong425 於 2009-8-24 10:40 AM 發表

多謝你既關心...我知道養兔兔每月既費用要幾多!而我既經濟能力係可以負擔得到...我準備9月會同啫喱做絕育,我已經將什果同啫喱分開咗養,但我都唔知點解什果會生咗兩隻bb?不過,點都好啦~我 ...

膠造唔代表唔會生腳瘡, 點解你會咁諗? 塊膠板條邊好幼, 係好容易會生腳瘡, 呢度依家多左好多新人,
即使連佢地自己都未清楚, 亦未必留意到你塊格網.
以前呢度如果有人Post生第二胎, 我諗已經被人鬧到7彩, 不過我留意到呢個post 好多人只留意到d bb可唔可愛,
而忽略左兔媽媽本身身體問題.
點解會生到bb呢樣可能係你未及時分開佢地,因為兔媽媽每次生bb後,24小時內可以再度懷孕 或係佢地一齊玩時搞埋左.
另外即使你有能力照顧咁多隻兔仔, 始終生完bb, 或係未及早絕育,兔媽都好容易有子宮癌、卵巢癌、乳腺癌等病(機率係非常大,50%-80%),而雄兔亦有可能有睪丸癌
唔知道你之前有無考慮過呢個問題, 基本上4個月-6個月大兔女就要去絕育架喇.
唔知你覺得為左生BB而要什果承受呢D病值唔值得...
好好諗清楚...
當然事情已經發生, 最緊要係好好同什果body check, 因為通常4歲開始, 問題會浮現~ 要加緊睇識佢情況~~
什果依家幾多歲?

Cody)) 2009-8-24 07:03:41 PM
你地兩個都係關心兔兔既人, 可能只係小誤會, 唔好傷大家既感情呀!
希望兔兔一家四口健康快樂啦! ^_^
chrisyan 2009-8-24 07:27:51 PM
原帖由 Cody 於 2009-8-24 07:03 PM 發表
你地兩個都係關心兔兔既人, 可能只係小誤會, 唔好傷大家既感情呀!
希望兔兔一家四口健康快樂啦! ^_^

大家都喜歡兔兔, 不過有時候真係會忽略或者有唔清楚~我想幫手提一提大家~
想幫手宣傳返良好ge養兔意識~~
個人覺得係比意見,唔會傷感情~^^~
尤尤 2009-8-24 07:35:24 PM
原帖由 chrisyan 於 2009-8-24 07:27 PM 發表

大家都喜歡兔兔, 不過有時候真係會忽略或者有唔清楚~我想幫手提一提大家~
想幫手宣傳返良好ge養兔意識~~
個人覺得係比意見,唔會傷感情~^^~

都係既....
有一d問題真係容易會忽略或者有唔清楚.....
兔友們唔好怪呢個兔友多事....
佢只係想提一提大家...
光之天使)) 2009-8-24 07:56:50 PM
呢隻格仔板又真係唔好~盡快換la~
另外,兔媽媽咁短時間再生,真係要注意佢健康~
比返多d有營養既野食佢~

兔bb好得意呀~~
最近天氣好熱...要小心照顧佢地~
記得睇返相關既資訊~
vickymcchong425 2009-8-25 10:07:04 AM
原帖由 chrisyan 於 2009-8-24 06:25 PM 發表

膠造唔代表唔會生腳瘡, 點解你會咁諗? 塊膠板條邊好幼, 係好容易會生腳瘡, 呢度依家多左好多新人,
即使連佢地自己都未清楚, 亦未必留意到你塊格網.
以前呢度如果有人Post生第二胎, 我諗已經被人鬧到7彩, 不過我 ...

其實我都知自己唔係一個好既兔媽,所以我冇怪你咁講,你都係緊張什果啫,如果什果有咩事我都會好內疚,不過我想問既係,什果依家未夠1歲,但佢啱啱生完,我幾時可以同什果做絕育呢?
其實之前什果生第一胎之前兩個星期度我已經分開咗什果同啫喱,之後一直都冇放埋一齊過,就算佢地玩都係分開出黎玩,之後什果生完第一胎,我都冇諗過要比佢再生,因為我驚什果會有咩事,但依家什果生第二胎,我初初都好擔心什果會唔會死,之前,我上網睇過好多關於兔仔既資料,我睇過有個網講話公兔既精子會留係母兔既體內,係咪真係架?不過,我都會帶什果比醫生CHECK下!同埋我都想問下,我仲可以買d咩比什果食呢?如果我有d咩做得唔啱,希望大家都可以比意見,我唔會怪大家,我都希望自己可以吸取多d養兔經驗^^可以比到幸福比什果.啫喱,黑豬同白豬....
hh0 2009-8-25 11:35:07 AM
比多d A粮A草什果食la
好好照顧佢地

快速發帖