大家快d話我知啦
要帶兔兔出街,點帶好?
用咩袋,要有d咩?
點答車會安全?
eggegg 2009-8-27 01:42:29 PM
原帖由 lunar 於 2009-8-27 09:16 AM 發表

如果兔仔係入面掙紮點好?

就我d兔兔黎講, 我開頭都驚...點知佢地一入袋就郁都唔郁, 野都唔多食, 水都唔飲.

所以應該唔會有太大問題, 不過個袋唔好有大開口, 佢地知道有窿0既話就一定走人
otistou 2009-8-27 03:17:07 PM
原帖由 elvisli 於 2009-8-26 11:57 PM 發表

我自己都係住上水

帶mocha出九龍城睇醫生通常都係塔火車.係旺角轉的士去到診所門口
只要記住幾樣野
1.籠一定要有尿片墊同冰種
2.兔兔可能會唔肯食草.因為出街感到不安
3.可以係屋企餵小小水先出門口
4 ...

係又一城..轉小巴都到啦@@平好多wo
lunar 2009-8-27 10:32:33 PM
原帖由 otistou 於 2009-8-27 03:17 PM 發表

係又一城..轉小巴都到啦@@平好多wo

幾多號小巴啊??
katatata 2009-8-27 10:41:33 PM
-口-" 九龍城 係太子/黃大仙/又一城附近...

小巴o.o我只識mk去黃大仙/官塘都經過 (係先達右邊7-11 上車)
巴士o.o 上網係巴士公司網頁都可以seach,
因為個到有好多巴士站都經過...可以睇下有冇d方便d~
或者 直接係 附近mtr 轉 的士...

:046: 我花b 可能習慣左...係個籠到~照柯照食...=  ="
但就記得要冰墊同水樽... 依家天氣仲好熱...要消暑~
vickymcchong425 2009-8-28 02:11:33 PM
原帖由 lunar 於 2009-8-27 09:16 AM 發表

如果兔仔係入面掙紮點好?

你可以試下放D草入袋OR籠呀...之前我帶啫喱出街我係用膠兔仔籠既....我用件唔要既綿質衫舖底,其實個籠本身有個鐵網底,不過我拆咗因為驚整親啫喱...之後我就放咗D草入籠,將個兔仔籠放係啫喱個籠門口等啫喱自己行入兔仔籠...因為如果強行捉佢入去又會嚇親佢,又驚佢一掙扎會整親手腳,之後等佢入咗個兔仔籠之後比兩三粒糧OR小食比佢,等佢定d...跟住攞個細盒仔裝小小糧or小食(我建議糧唔好比小食,冇益),如果兔兔掙扎就比1-2粒糧佢....再摸下佢等佢冇咁不安...如果可以既話係搭車途中同兔兔講下野,摸下佢...等兔兔聽到你把聲,咁會定d...
因為我住九龍既,所以我就咁抽住個兔仔籠搭地鐵,搭的士,van仔都試過...冇人話過我,應該唔怕...不過搭地鐵既話我唔建議籠口位對住地鐵門位,因地鐵開門個下超大風,咁好易吹親兔兔...門住門會好d,同埋其實如果你加冰種,基本上都唔怕...地鐵又有冷氣,不過揀非繁忙時間好d...
好長氣...不過希望幫到你啦^^
lunar 2009-8-28 09:56:06 PM
原帖由 eggegg 於 2009-8-27 01:42 PM 發表

就我d兔兔黎講, 我開頭都驚...點知佢地一入袋就郁都唔郁, 野都唔多食, 水都唔飲.

所以應該唔會有太大問題, 不過個袋唔好有大開口, 佢地知道有窿0既話就一定走人

係囉,個袋口大會走出來
細又驚佢焗
lunar 2009-8-28 09:56:34 PM
原帖由 katatata 於 2009-8-27 10:41 PM 發表
-口-" 九龍城 係太子/黃大仙/又一城附近...

小巴o.o我只識mk去黃大仙/官塘都經過 (係先達右邊7-11 上車)
巴士o.o 上網係巴士公司網頁都可以seach,
因為個到有好多巴士站都經過...可以睇下有冇d方便d~
或者 直接 ...

明白明白
lunar 2009-8-28 09:58:44 PM
原帖由 vickymcchong425 於 2009-8-28 02:11 PM 發表

你可以試下放D草入袋OR籠呀...之前我帶啫喱出街我係用膠兔仔籠既....我用件唔要既綿質衫舖底,其實個籠本身有個鐵網底,不過我拆咗因為驚整親啫喱...之後我就放咗D草入籠,將個兔仔籠放係& ...

非常有用,謝謝你了

快速發帖