變態...

老虎b 發表於 2009-10-05 11:34|只看該作者|倒序瀏覽|打印
都唔知d人係咪變態,中秋要搞d咁既野#^62^#
小朋友都黎參加....都唔知講咩好...

大陸新聞中心�成都綜合報導

廣東人愛美食,什麼動物都敢吃,現在四川成都恐怕也不遑多讓!成都最近連續8天舉辦小朋友吃兔子頭比賽,吃最快的人還可以在獲得8個「麻辣味兔子頭」,聽起來似乎很可怕。

擺在擂台上,一盆盆的像是滷味的東西,就是一顆顆的兔子頭,成都街上舉辦的3百個兔子頭讓你吃,吃的快還有獎品,這個飲食習慣,對台灣人來說,似乎看起來是毛骨聳然。比賽還根據年齡分組,最受關注的是小朋友組。

一聲令下,台上參加比賽的小朋友可是一點都不含糊,一顆顆滷味兔子頭,就像台灣人啃雞腳鴨脖子,邊吃邊喊讚!其實在成都吃兔子頭並不稀奇,就像台灣人愛啃豬腳、雞腳,第一次看到滿滿一鍋的兔子頭,還是會讓許多台灣人心裡覺得毛毛的,最後獲得冠軍,吃最快的人,還獲得8個麻辣味兔子頭當獎品,主單位說,這活動要連續舉辦8天,天天要吃掉3百個兔子頭。(新聞來源:東森新聞記者林天瓊)
firen_freeze)) 2009-10-5 10:13:27 PM
原帖由 redbean 於 2009-10-5 08:40 PM 發表
我成日返大陸做野
d餐牌例牌有兔肉叫

每次心裡面都祈禱
希望d客唔好叫
好彩so far 都無

不過我有同事食過
佢連頭成隻起片上
個同事無養兔都唔開胃

我諗如果係我一定喊出黎
不過大陸人就當食雞咁普通
...

好似香港d魚蛋咁...........#^40^#

上次有人(親戚)叫左白切兔....仲係咁企圖屈我食....

佢地一路食又一路問我要唔要白切埋MAX..........#^21^#

(其實偷偷地俾嚇到眼濕濕.....雖然知道食兔係人地文化,但係心入面無法坦然接受....)
孤疑仔 2009-10-5 10:24:05 PM
="=!!扲寵物當野食都真係幾難接受到.
聽閒香港圍村都有人食兔肉..女人都敢落手擋..
都5明D人點落得手-3-!!!嘔丫.:035:
尤尤 2009-10-6 01:59:14 AM
上次我牙媽個朋友比左一包野我....
問我食唔食得辣...
我咪食囉....
點知我正想開既時候....
我先見到個包野係兔肉乾黎....#^20^#
嚇到我立即放返低...#^21^#
如果我冇睇清楚....我就會食左架喇....#^40^#
小糖^^ 2009-10-6 12:14:20 PM
Jessie)) 2009-10-6 03:48:39 PM
原帖由 小糖^^ 於 2009-10-6 12:14 PM 發表

當佢地再問你的時候,你下次問佢,要唔要白切自己個仔、女丫,仲話一定好味過白切max﹗

AGREE!!!!!!!!!!!!!你親戚講既野一D都唔好笑LOW, 下次咁樣答返佢
小糖^^ 2009-10-6 06:00:07 PM

快速發帖