實在好唔願意再喺度開帖,因為呢度係一個傷心嘅地方。
加拿大時間約晚上十時半,湯丸決定去彩虹橋搵波子了! 由發覺湯丸有問題,帶佢睇醫生直至佢喺醫院離開只係太約八小時。醫生診斷湯丸腸停,體溫比正常低咗兩度,諗住安排佢打針同吊鹽水,但喺安排好正準備幫佢嘅時候,情況突然轉壞,就喺兔爸面前離開了!問及醫生為何湯丸會腸停,醫生話湯丸唔係因為毛球,而係應該有Gas。 講及湯丸嘅飲食情況,醫生有以下嘅說法:
其實兔仔係唔可以食太多菜,因為菜中含有不少糖分,有可能係令兔兔腸停嘅主因。 我知道可能有啲兔友會覺得呢個說法好荒謬,但之前我哋一直係一星期倒餵一次菜,但湯丸喺十月九日滿咗一歲後,餵菜嘅次數改為二至三日一次,每次八至九條,食多咗菜反而就出事了,我想大家可以作為參考,希望唔好再有兔兔因為咁而出事了。

雖然我唔能夠百分百肯定湯丸係咪真係因為食咗較多嘅菜而腸停, 但因為最近佢嘅生活習慣性除咗係食菜嘅次數及量數改變外, 其他的係一直都正常, 所以我只係希望大家可以借助湯丸嘅事而作為一個參考, 或者有啲菜可能含糖量冇咁高, 所以多吃都冇事, 但希望大家只作參考, 無須就此作出爭議, 不過我仍會努力去調査一下菜嘅含糖量, 希望日後可以幫助倒更多兔兔。

PS: 我一直未有提及佢哋係食咩菜, 唔好意思, 喺度提返先, 佢哋一直都係以食白菜為主, 間中會食菜心及紹菜, 大家可以作為參考。

smallsuishan 2009-10-26 10:35:12 PM
波子媽..
唔好太難過
Hill仔話佢錫番你
兔仔怡v3v 2009-10-26 10:35:36 PM
真係來得好突然...
以為自己眼花睇錯...
星期六R CHANNEL仲同波子爸傾緊佢地BONDING既問題...
點知今日就....
波子你要好好照顧湯丸呀!!!
Vinkivan 2009-10-26 10:43:34 PM
多謝大家嘅關心, 同埋HILL仔嘅錫錫, 我同兔爸已經好好多了, 因為我哋知道COOKIE要有我哋加倍嘅愛錫, 佢冇咗湯丸一定會好唔開心, 我真怕佢都會有事, 我哋唔可以再失去COOKIE, 佢係我哋唯一嘅希望, 所以我哋會努力振作, 令COOKIE健健康康, 開開心心長大。
small_tra 2009-10-26 10:48:02 PM
波子ma~~你要加油丫~~~!

你要好好照顧cookie啦~!

留意下cookie o既變化~!因佢一定都好傷心~!
Goody09 2009-10-26 10:51:39 PM
波子一定會照顧湯丸既..放心啦波子媽..我日日都餵菜菜比goody仔食...咁我應該點做好呀..
wesky 2009-10-26 11:27:44 PM
唔好餵太多就得 ~
firen_freeze)) 2009-10-26 11:39:50 PM
記得早排有兔友放過一個YOU TUBE VIDEO 上黎....

片中有講白菜白色個梗會令兔兔生GAS......

會唔會係食得太多白菜.....

因為MAX日日都食幾十條菜,但係佢一直都好健康,不過佢食菜心....可能大家真係要睇多次條片睇下兔兔啱食咩菜.....

波子爸爸媽媽,你地一定要加油AR....我地支持你
Vinkivan 2009-10-27 12:13:10 AM
原帖由 firen_freeze 於 2009-10-26 23:39 發表
記得早排有兔友放過一個YOU TUBE VIDEO 上黎....

片中有講白菜白色個梗會令兔兔生GAS......

會唔會係食得太多白菜.....

因為MAX日日都食幾十條菜,但係佢一直都好健康,不過佢食菜心....可能大家真係要睇多 ...

呢個我都知, 但湯丸一向都唔食白色嗰個位置嘅, 所以我就撇取咗呢個可能性囉~!!

多謝你嘅支持~!!
雪姬女 2009-10-27 12:34:12 AM
同我十幾年前一樣的心情~一連二個月內老死了二個至愛的仔女~!
我都好傷心的~睇了樓主呢個post~我淚流心中~!

不過樓主節哀順變啦~將你對波子同湯丸的愛延續下去在其他兔兔身上啦~經一事長一智~!

Peiian)) 2009-10-27 08:53:20 AM
吾好傷心了~~

佢o係天堂將會得到幸福同快樂!!
sabirababy 2009-10-27 09:11:56 AM
不要傷心了
努力照顧之後餘下的仔仔女女:加油吧:051:
minima 2009-10-27 09:29:02 AM
兔兔在彩虹橋會好幸福架..
別太傷心
neutraly 2009-10-27 09:51:37 AM
湯丸rip...

波子媽take care~
芝士媽 2009-10-27 01:58:47 PM
再見了湯丸~
take care呀波子媽,謝謝你响呢個難過既時候都不忘俾advice大家
hamster1013 2009-11-1 07:25:42 PM
我太耐無上嚟, 依家先睇到........
波子媽,爸唔好咁難過,
小心身體呀!!
你哋仲有cookie仔要照顧架!
我都唔知點講好.........

快速發帖