我係1個新手.上個禮拜係龍貓XX到買左隻賓尼兔.2個月大.
買完上網睇資料既時候發現網友話呢間係黑店.
但兔兔都買左,而且見佢都算健康..

目前為止,大家覺得龍貓XX仲係咪黑店 ?
大家有咩心水店推介 ?

前日..屋企人係唔知情既情況下,餵左好多兔糧比兔兔食.
當我返到黎既時候佢e經呆左坐係到唔識動.
不斷哦超軟既大便,因為唔識動,不斷係同1個位去大少便,搞到兔兔patpat超級污做!

我可以點樣去做清潔 ? 因為e經痴住晒!

第2照我發覺嚴重左,佢pa係到1d力都冇,我就帶左佢去到睇e生.
佢話兔兔好嚴重,要入院吊鹽水,不過因為費用太貴,只好帶返屋企!
開左葡萄糖水同1樽排便通(粉黎).

pets central好唔好架 ?

直到依家,兔兔比之前精神左,但都企唔到起身,pa左係到!
但間唔中肯食少少草..

我究竟依家可以點做 ? 好唔好得返 ? 我唔想見到佢咁辛苦:063:

now                                                                                                    before

BB囡 2009-11-7 10:40:18 AM
你睇下叫你家人比$你帶兔兔去睇e生啦
佢好似真係好辛苦咁
都柯左咁多日軟便..真係唔好拖啦
睇到都好心痛
希望佢會冇事啦...因為始終佢都仲細....
elvisli 2009-11-7 12:42:54 PM
唔好比糧了...你比咩糧佢食

而家只可以食藥..飲水..同埋T草

同埋一定要有草粉餵...你住邊區

睇下我地有冇兔友近你可以幫你餵下草粉

stacy. 2009-11-7 01:07:11 PM

回復 17# 的帖子

日本糧黎,粉紅色包裝..係買兔兔返黎佢食開個隻!
我住石硤尾...

尋晚同今朝我都有餵小量既兔糧.
佢比之前更精神..企到行到但好唔穩.
食草量都大左.便便硬返d..
patpat污做既地方佢都自已清潔好!

elvisli 2009-11-7 01:21:28 PM
日本糧真係唔好食..應該一早買番正常既糧慢慢幫佢轉

你過九龍城買草粉啦..你同姑娘講冇錢睇但係兔友叫要餵草粉

你就問一問姑娘點開法
elvisli 2009-11-7 01:25:03 PM
兔糧有糖份..會好影響腸部康復
stacy. 2009-11-7 01:41:42 PM
係咪所有兔糧都有糖份 ?
我應該買邊隻糧最好 ?
草份有咩作用架呢 ?

thz /_\!
elvisli 2009-11-7 01:50:13 PM
草粉係兔兔既救命恩物

尤其係腸部有問題..食草粉可以幫助兔兔吸收益菌同纖維

我要出街了..希望有資深兔友再講多D比你知

你自己可以搵下舊POST睇下關於草粉
stacy. 2009-11-7 02:37:56 PM

回復 22# 的帖子

thz 你既意見
bonedog 2009-11-7 03:26:08 PM
真係建議養兔先前做足準備功夫同功課, 而且係帶番黎既先前同之後都要清楚咁同家人講低兔兔既習性同食物..有乜野食得唔食得..等等..以免發生呢d情況
唔好一時間衝動走去買..
我自己養先前都睇左好耐有既野, 做哂功課, 唔明問人, 先再去領養..
始終都係一條生命, 就好似係生bb先前要準備好d野..學識點照顧 而唔係生左先黎學同埋準備生前都要同屋企人溝通好到底個b係點湊...啦
養動動都一樣..希望你緊記呢一點

而且兔b好弱, 無做足準備功課真係好危險

依家只希望你到仲識去睇多d資料, 淨係呢到都有好多野可以吸收同知道啦~
你話無錢所以兔兔唔可以留醫, 家人會唔會幫到你﹖
因為如果你無錢醫佢而白送一條生命....我希望你明白. 佢係一條生命, 唔可能因為主人無錢而令佢無治病既權利, 何況係因為飼養不當﹖

我真係建議你帶佢去九龍地 睇, 始終佢地有3位vet識睇兔~
而且你買番黎都要帶佢去做body check..

買包oxbow番黎溝俾佢食啦..唔好再俾佢食日本糧啦!
真係唔識既上網睇多d, 買書番黎睇下, 再唔係去九龍城睇醫生個時有唔明就問埋啦!佢地好nice 會樂意答你

同埋講埋你知, book睇兔可能要等成個星期, 所以你真係有心帶佢去就早d 打去book定, 講佢知兔仔既情況..睇佢地俾咩野建議同埋可以排到幾時俾你啦
lingyan 2009-11-7 03:38:38 PM

回復 21# 的帖子

兔糧都有少少糖份,
糧唔係一個必需既食物,食同唔食都得,
但如果食,都只可以俾一定份量,早晚一匙就夠。
唔好見到兔兔好鐘意食就俾太多,
糧一定要控制。
如果唔控制,最後係兔兔同你個荷包受害。

日本糧,有加味精,兔兔食完特別飲得多水。
可以選擇 oxbow / apd。

草粉其實係有藥用成份,如無必要都唔需要食,
但當兔兔唔食野、食慾不佳、便便有問題,就可以餵草粉。
一包草粉大約$150。
firen_freeze)) 2009-11-8 10:25:33 PM
原帖由 喵喵 於 2009-11-6 08:48 PM 發表
PET CENTRAL 醫死我第一隻兔兔架...
唔好去

ME TOO

佢地只係想呃錢....一D愛心都冇...

++++++++++++++++++++++++++++++

同埋睇落兔兔好緊~記住小心D CHECK 住佢大便。

我有時會幫兔兔輕輕按摩肚仔,佢會好舒服,又可以增強腸蠕動,但係唔好太大力AR

唔好俾日本糧啦,建議睇一次DR Betty,佢會教你而家兔兔最需要D咩

riva.)) 2009-11-9 04:16:57 AM
我隻兔仔呢排D 便便都唔係咁靚  
我都停左糧好耐 間唔中比小小 當零食 / 補充劑.
大家仲有冇咩方法可以幫下我的兔子~~?
按摩肚子係怎樣按的?
lingyan 2009-11-9 09:29:14 AM

回復 27# 的帖子

通常遇到呢D情況我都會俾少少草粉兔兔食,
食一餐至兩餐就搞掂。
stacy. 2009-11-9 04:33:35 PM
好多謝你地既意見! 我隻兔兔好返好多啦!
成日周圍走.周圍跳.食超多草同水 ;)
佢d便便比e前大粒左好多!
間唔中d便便會較濕.係咪正常架 ?
同埋佢既小便係比較偏橙紅色..

唔知點解佢好返之後活躍左超多..開始好反叛阿 ;(
姐係好似連抱都唔想我抱想落地玩個d..
但佢初初係好乖,我整咩佢都唔會反抗我架.:066:

有時仲會咬我手指..(通常個陣係有手汗)
我分唔到係輕咬定堅咬我-3-因為次次我都好快縮手.
見到乜都好想咬,超級活躍..
變化咁大係咪冇問題架/.\ ?

sheepman 2009-11-9 08:41:37 PM
其實冇咩需要個籠可以咩都唔洗鋪
除非你兔兔有腳瘡之類啦
就可以鋪vet bed
如果佢唔識去廁所最好就係四角放d紙砂/木粒
最好就紙砂啦
另外餵多d草就最好
糧就真係食唔食都OK
因為糧都只算係補充劑ge作用
希望你隻兔兔健健康康啦#^49^#

快速發帖