Hello, 我養咗免仔兩年, 佢叫粒粒, 好可愛架. 俾將相俾大家睇, 其他日常生活再分享.

事倩係咁, 我知大家都希望人地可以領養兔仔, 正如我都會"見議"朋友去領養. 但係今日我我真係見到一個極端事情.
有個朋友A叫咗我同另外一個朋友B去旺角買兔, 原來A一早就睇中咗一隻兔仔, 但係想叫我同B幫下眼. 點知B死都唔俾A買兔仔, 又話可以幫到兔仔, 又話健康D, 聽話D. 我同意, 我並都有叫佢去兔協睇下, 話唔定睇中呢. 但係A話佢去咗個網到睇, 但無一隻鐘意, 佢鐘意O個隻兔, 响I LOVE RABBIT, 睇咗三次, 真係好鐘意. 話已經買晒野, 準備一買就帶佢去BODY CHECK. 我話OK, 如果你鐘意我無必要逼你吔. 但係B就發晒脾氣, 話點都要去免協, 話口口聲聲愛兔, 根本就唔愛. 佢話旺角隻隻都係病兔,點都唔会幫眼. 仲走埋.

講到呢到, 我覺得係兩回事, 我同B講, 愛兔係主觀感受, "救兔"係客觀決定同理論上有具體行為, 兩者可以有關係, 但係唔相同架喎, A睇中咗一隻兔仔, 愛上並想買下, 點解你(B)唔俾人愛自己愛既兔, 死都要人去救兔, 必定要愛上那些兔呢? 我真係希望A可以親身去兔協睇下, 但係絕不同意領養兔的愛才是真, 買兔的愛就不是愛. 那麽領養十隻会不會比領養九隻兔仔的人更愛兔仔呢? 我也愛兔, 但我盡了力去提議, 但講真, A真的愛上了那兔仔, 為何"必定"要A去領養, "不準"A去買他所愛的呢?

不如大家DISCUSS 下. 什麼是愛兔的根本? 買二手但不喜歡的電器, 當然比較環保, 但就能因為這個理由就不準他人買自己喜愛的電器嗎?

講到未, 我既觀點係點解要逼人, 又堅持自己主觀的一套呢?

ringowong 2009-12-2 04:44:36 PM
Thank you for sharing.
I love rabbit, especially bunny, so the motivation of me is giving a shelter for my love.
what I thought is if we adopt a rabbit, we are saving the life of the rabbit, as most will be put down. we will also allow another dumped rabbit to be rescued.

However, I think my friend A is pretty responsible for feeding and breeding pet. A did research for many information about rabbit care and some knowledge about house rabbit, and also consider RA too, but it is about a subject emotional respond for loving pet. Therefore, should friend A have no interest in RA, go to pet shop and buy what A loves is alright.

雪姬女 2009-12-2 05:04:09 PM
好似我咁我囡囡都係起pet sohp買返黎的~我買之前都有去過兔協睇過一次架~!
但兔協果d唔岩自己眼緣咪去pet  sohp買lo~我覺得冇咩問題wo~!
正等如我本人係有戴眼鏡的~!
假若如果你朋友b選擇左一副唔岩自己心意既眼鏡~你自己都戴得唔舒服架啦~!
養咩野寵物都一樣比喻的~唔岩自己心意的~索性唔養~!
費事又害左一條無"古"小生命啦~你話我講得岩唔岩聽先???
FATO_W 2009-12-2 08:43:26 PM
我諗你既朋友b太偏激
就好似我地forum既兔友
見到有新人上黎問買兔既野 我都會答 不過都會建議佢去領養
不過唔會迫人 就算有人係petshop買返黎分享
我地都好樂意同welcome佢咁做
我諗係你朋友愛兔心切 唔可以怪佢 不過當然理性小小係最好啦
愛唔愛兔唔可以係邊個途徑拎隻兔返黎去測度既
只要你真係睇中個隻兔就代表你會好好照顧佢同愛佢啦
sheena 2009-12-2 10:16:30 PM
我都覺得你朋友B太偏激
養寵物其實真係好講合唔合眼緣, 真係好鐘意個隻兔仔既, 你會錫到佢燶
既然朋友A都去兔協睇過,
與其要隻冇咁鐘意既兔仔, 之後冇咁錫佢, 又或者成日羨慕其他人既兔仔, 又好掛住本身鐘意個隻兔仔, 咁樣咪仲衰!!
我覺得既然你朋友A咁鐘意寵物店個隻, 仲咁有心睇過佢咁多次, 我係你一定會勸佢買左先!
elyse)) 2009-12-3 12:53:16 AM
點樣為之愛兔好難答到...
我2個囡囡都係收養,其中一位在街執...所以無其他兔友所說的合眼緣之類的說法,
養養下就3年,我對佢地既愛係慢慢累積
由對佢地感覺一般般,到現在比任何野黎得重要

所以都係睇返個主人
就算係領養既人都可以因為各種原因又再遺棄他們。
買既都可以照顧,愛佢地一生一 世。
我們對佢地都係不求回報既愛,同埋睇下有無個心去維繫。
無心養,就算把口講到幾愛兔,都可以搵到理由棄養

咁當然我地養開兔會建議人家去收養,因為聽得太多,見得太多...
而且愛屋及烏....我們見到佢d朋友仔咁可憐,都想幫一幫...
自不然一有人想養兔,就叫人收養
佢只不過是可能用錯方法,所以會咁姐....

快速發帖