無論幾唔想面對,心愛的兔兔終於有一日會離開我地。佢地走左之後已經令主人好唔開心,如果再俾無良奸商呃,搞到真係人寵永隔,就真係好唔抵。

有幫寵物做過火化的兔友們睇睇,順便討論一下你用過的服務,有冇呃人成份。

今日睇到頭條一則新聞:
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
新聞故事——港府無寵物火化服務
現時全港約有七至八間寵物善終店,提供火化和骨灰靈位安放服務,當中不少設於工廈,遭外界質疑違例。陳國基分別在九龍灣一工廈、甚至在銅鑼灣和油麻地商廈,設置靈室,單是九龍灣單位,面積已接近三千呎,提供六百八十個骨灰靈位,讓主人擺放寵物骨灰,更可佈置成精緻寵物屋,放上食物作祭品。

陳國基坦言,過往的確接獲不少投訴,主要涉及對大廈擺送寵物骨灰,引起不安有關,但他指出,地契列明有關工廈和商廈屬貨倉和製造廠性質,開業前也獲屋宇、地政和環保署通過,質疑:「擺放寵物骨灰,等同儲存倉般,只是儲存的物件有點不同,有甚麼不妥?」他指斥,自九九年市政局解散後,香港再無寵物火化服務,更遑論骨灰靈堂,比起加拿大等地落後,希望港府為業界制定標準,並贊成設立籠物墓園,為業界申冤。

地政總署指,有關經營是否違規,需視乎個別地契而定,若發現違反地契,業主可要求有關租戶停止經營。

新聞故事——肥料冒充骨灰 火化集體進行 工廈搞寵物善終多「黑店」 2009-12-04
       港人愛心無限,近年寵物善終服務需求大增。市面有店舖稱聲為離世狗隻火化,並為主人提供永久保留骨灰服務,但有設在工業大廈的善終店,為免火化產出污染物受到市民投訴,竟以肥料「牛骨粉」、香爐灰等假裝火化後的寵物骨灰,更有黑店收取獨立火化價錢,實情是多隻寵物屍體集體火化,涉牟取暴利,且令主人與愛犬「人狗永隔」,十分無良。

凌小姐家中養有四隻狗,去年一隻養了超過十年的雪橇犬因病去世,為了保存愛犬骨灰,在廣告推介下,前往一間設在工業大廈的寵物善終服務店,為愛犬火化。店員在收下狗隻後,卻要求凌小姐先離開,待火化後才前來領取骨灰。

凌小姐不以為意,她憶述整個過程約半至一小時,但當她打開骨灰盒時,第一個感覺是似香爐灰,她稱:「摸下去質地好滑,連小小骨頭碎也沒有!」她懷疑這些並非其愛犬的骨灰,即時與店員理論,並且報警,但徒勞無功。

她無奈地指:「這隻雪橇犬是我十年前一天,在街上執回來,由於當時牠跟著我,感覺好親切。」十年來,她與愛犬朝夕相對,原本希望給牠一個安息,現在連愛犬真正骨灰下落也不得而知,感非常無奈。

同時,亦有寵物主人在網上稱,有黑店聲稱為愛犬獨立火化,收取較高費用,但實際卻採用集體火化,與其他動物一起燒,非常無良。

主人應可親看火化過程

經營寵物善終服務十年的陳國基指,近年愈來愈多人進軍市場,但質素良莠不齊,有行家因其火化系統並不符環保標準,一燒動物就釋出大量廢氣,遭人投訴,遂借故要求主人離開,不准觀看火化過程,乘機以貌似動物骨灰的「牛骨粉」冒充。

陳國基又指,一般集體火化只需要四百至八百元,獨立火化則以重量計,十磅以下如松鼠、西施狗等,每隻收費近千三元,一隻十歲大的雪橇犬、重約廿五至三十磅,收費近一千七百元,但相當於牛骨粉冒充,僅需數十元以下,足見黑店瘋狂牟取暴利。

他提醒,市面絕大部份火化店,均容許主人親身觀看火化過程,而完事後,主人可看見寵物整副骨形,按下去脆如花生殼和合桃,當骨骼被儀器進一步打碎成為骨灰,外貌如麥皮般有粗粒,絕不會類似爽身粉和豆香爐粉般滑,呼籲消費者留意。

記者郭美華

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
希望大家多D講出意見,因為我地大家都唔想兔兔走左連最後一程都走得不明不白。

以下係WESKY o係其他POST 列出的火化服務公司,希望大家可以指出O係邊間做過火化,以及服務係點。(唔一定係兔,唔一定係自己的籠物,總之有咩都講下,等大家知道實情)

我知有好多人兔兔走左就會唔再上FORUM,如果識得有人幫寵物安排過火化,希望大家會問下佢地,然後發表。

+++++++++++++++++++++++++++++
最終有您
http://www.hkpetsparadise.com/        
3579 2728        
九龍觀塘偉業街131-133號長輝工業大廈12樓1226室

寵之天國寵物善終服務
http://www.petsheaven.com.hk/
2755 6000        
九龍灣啟興道2號太平洋貿易中心9樓18室

再見寵兒善後服務中心
http://www.goodbyedear.com.hk/        
2951 0819        
香港銅鑼灣謝菲道468號百達中心10樓01室
新界葵涌永立街8-14號榮來工業大廈A座六樓全層

忘不了寵物善終服務中心
http://www.dontforgetpets.com/        
3188 1355        
九龍旺角砵蘭街138名成商業中心8樓
九龍大角咀必發道118號茂盛中心14樓B室
九龍紅磡漆咸道北399號東貿商業大廈7樓A座

專業寵物善終服務
http://www.petsfuneral.com.hk/        
2621 6666        
新界粉嶺坪輋地段88號

寵愛有家善終服務有限公司
http://www.petwohopshek.com.hk/        
2677 4900        
香港新界粉嶺和合石村51D

太平寵物保健醫院
http://www.mydearpet.com/        
2714 4401        
九龍何文田梭椏道(培正中學對面)九號地下

寵物浩園善終服務
http://www.peacefulpet.com.hk/        
2674 1200        
新界粉嶺坪輋禾徑山路地段2號DD37

伴著牠寵物股務中心
http://www.angelspath.hk        
2464 6628        
屯門洪祥路3B田氏中心第九座12樓D室

firen_freeze)) 2009-12-4 10:40:08 PM
其實我用過LIST上面第一間,個情況同新聞個凌小姐一模一樣.....

唔準我睇火化,又叫我陣間再上去....

又係隔左個幾鐘,佢叫我返上去,當時佢已經用膠封好個骨灰盅,我到而家都未見過入面有乜.....

我本來將肥雪的骨灰埋左O係樓下個公園,日日放學都覺得肥雪好似接我返屋企咁,但睇完個新聞.....今日再經過公園,已經感覺唔到我隻兔兔......個新聞好似變成陰影咁.....

我唔想其他人犯D同我一樣的錯,雖然單就我一個可能證明唔到D乜,但係希望大家注意,唔好好似我咁蠢:054:

wesky 2009-12-4 10:48:16 PM
真係黑暗....  多謝你分享
光之天使)) 2009-12-4 11:04:19 PM
其實我一直都懷疑寵物善終果d店係咪真係會比返真正既寵物骨灰我地....
不過我諗當寵物離世,主人都一定無心機去逐間找....

好多謝你既分享,
雖然話大家都唔想自己既兔兔有事,不過始終都係了解多d好
兔仔怡v3v 2009-12-4 11:24:55 PM
本人曾經試過兩間寵物善終.
一間係寵之天國一間係忘不了....
先講寵之天國...(好似只得獨立火化)
你約左個時間去火化...佢會係火化之後俾你將一D物品交俾你既寵物&見佢最後一面...之後就可以選擇自己親手禁街OR佢地禁...咁火化大約好似4個字~半個鐘左右...火化完佢會叫你去睇下...成隻寵物都只係得返骨...之後佢只係將佢既骨分開...因為佢地話兔兔咁細既骨係好難磨成粉的...之後入落去骨灰UM就俾你帶走佢喇..
第2次就係忘不了.(有得獨立火化OR集體)
相對呢一間個感覺就比較差...佢都會有個地方俾你去見佢最後一面...如果你想可以上香俾佢...之後就火化...係睇住佢放入去之後我地自己禁制的...但禁完制之後佢就會叫我地走嫁喇...仲要過多幾日先可以去拎返D骨灰...
聽MAX媽講完...我有一點心寒我依家放係屋企既初五BB到底係唔係佢黎:011:
redbean 2009-12-4 11:30:11 PM
多謝你地的資料呀
如果唔係, 我第時都會去第一間tim......
咁睇黎, 好似竉之天國 ok

firen_freeze)) 2009-12-4 11:32:20 PM
原帖由 兔仔怡v3v 於 2009-12-4 11:24 PM 發表
本人曾經試過兩間寵物善終.
一間係寵之天國一間係忘不了....
先講寵之天國...(好似只得獨立火化)
你約左個時間去火化...佢會係火化之後俾你將一D物品交俾你既寵物&見佢最後一面...之後就可以選擇自己親手禁街OR佢 ...

起碼第一間係真係有返D灰俾你....

我而家真係好唔SURE 樓下公園入面仲係唔係我O既肥雪:022:
兔仔怡v3v 2009-12-4 11:36:06 PM
原帖由 firen_freeze 於 2009-12-4 11:32 PM 發表

起碼第一間係真係有返D灰俾你....

我而家真係好唔SURE 樓下公園入面仲係唔係我O既肥雪:022:

係...
所以我覺得係我心目中寵之天國比較可信~
diobonnie 2009-12-4 11:40:13 PM
我之前有隻養左+七年既貓貓..佢今年離開左我啦..
我起kwai chung 既工廠building 幫佢搞佢既身後事...好似叫做"再見寵兒"..

佢地拎lucky 去burn 既時候...我係睇住佢推入去既..
不過之後佢地就叫我地去間好似休息室既地方wait啦...

lucky burn 完之後出返黎係好完整架...你可以見到佢whole skeleton...

佢地既service 都ok..果度仲有少少 cats/dogs..可以比人領養..
你又可以同下佢地玩...等d 客人calm down 一下..

不過佢地係做生意既..so 都會sale 下佢地d product..eg 話做用枝toothbrush brush 你既pet's teeth..咁就會有你隻pet's口水...佢就會用呢個individual 既toothbrush 上既口水既dna 幫你make 條necklace..

b4 拎你既pet 去burn..佢又會話"你既xx等陣就會訓起個鐵床仔上面..再推入去burn..如果你唔想佢咁走既..你可以加個棺木比佢..等佢可以同佢鍾意既食物一齊走 ( 因為你可以prepare一d佢地平時like 既野食放起鐵床上面..一齊推入去burn..
Panda)) 2009-12-4 11:46:06 PM
前一排~我朋友養左8年既兔兔去左彩虹橋~
我朋友選擇左>>>寵之天國寵物善終服務<< 呢間~
我亦都有陪佢去~~所以過程我都睇晒~~
呢間野位於工廈入面~門面都ok~

過程:
一開始就叫我地入左間用玻璃間開既房~員工拎左兔兔落黎,放左係個籃度,叫我地陪多佢一陣~~等員工ready好火化d野就叫我地~大約30mins島,員工帶我地上左上一層,果度就直程係一個工場,有部好大部既火化爐,員工放左兔兔係個爐既盆度..
之後我地親眼望住員工放個盆入爐..仲俾左個手制我朋友,叫佢禁~(呢刻我地都已經喊晒= =" 最終我朋友都係叫佢男朋友禁)  火化10秒後開始,我地都見到火光~員工叫我地等45 mins 島<<<好似係~ 咁我地就上上面睇下人地租俾自己寶貝既格仔<<(真係好似格仔鋪果d一樣) 每個都放左骨灰中同d食物咁~有d都design得好靚~
45mins過後~員工話兔兔已經火化完~我地上返去見到兔兔d骨位置郁左少少~
(原本係灣灣地放係盆上面的),不過我地就覺得有可能火化過程d火or風整到兔兔位置唔同左~盆上面有兔兔d骨..胃入面既消化物(員工話呢d係燒唔到既)...d骨灰望落就唔係太粉~都有碎片果d~~員工話要等一陣~放涼d先拎上黎俾我朋友~咁我地又上返去等~過左一陣~員工拎左上黎~問我朋友磨唔磨碎埋兔兔d骨~我朋友say no~因為佢覺得碎晒就好似已經唔係佢兔兔~最後我朋友自己拎走左佢d骨同骨灰~

收費:
大約$1xxx  (for 朋友兔兔)  (家兔size,都算大隻)
已包普通骨灰中/ 佣袋 << 唔係太記得
店內亦有寵物dna手機繩...相架...比較精美既骨灰中etc. 俾主人購買

最後,我自己就覺得呢間服務就ok,火化過程我地睇唔到爐入面仲有冇其他動物,只到員工放兔兔入去,不過照咁樣睇,員工叫個個主人都自己禁制~應該就只係一次一隻~
骨灰方面都唔覺得話似用左其他野代替~

希望information幫到主人選擇~and 希望朋友既兔兔已經係彩虹橋同朋友仔玩緊啦

嘩~~打左好耐~~好似好長咁tim~希望唔會睇到大家悶#^64^#
咕咕媽 2009-12-4 11:46:36 PM
我都好想知多d....原來真係有黑暗ga一面:067:
katatata 2009-12-5 01:43:38 AM
我去過"最終有你"火化, 先交俾佢, 之後佢會幫我消毒,
OK之後問我要唔要做DNA鏈, 同埋叫我去睇下條屍,
佢整得O唔OK, 之後會係我面前放佢入爐,
會問我要唔要我親自按制去火化...
之後等1-2HRS就可以就有骨灰, 之後係我面前,
叫我睇下, (佢入哂落袋), 係我面前入樽, 之後貼相同封樽!!
`Shusonbaby||' 2009-12-5 01:15:22 PM
太過份喇-/\-''
呢d野都可以呃人..一d良心都冇-''-
到時真係要小心d先得!!!
ka@+ 2009-12-5 04:31:36 PM

回復 10# 的帖子

店內亦有寵物dna手機繩...相架...比較精美既骨灰中etc. 俾主人購

我睇啲廣告可以整呢啲..
不過其實火化完可唔可以放返自己屋企..
唔放喺個啲公司度??
lingyan 2009-12-5 04:46:12 PM

回復 14# 的帖子

可以拎返自己屋企。
不過真係要睇下屋企人知唔知同會唔會介意~
條dna鍊一條好似5百蚊。

快速發帖