事源 何Hill仔要吃菜心
經過樓下菜檔 $6/斤菜

Me: 唔該一斤菜心丫
「阿姐就係度執菜啦...」
執完既時候
阿姐:「$7.5 得唔得」
當時就睇下銀包有冇$7.5
只可惜我只有$7.3
Me:阿姐 我得7.3咋wo
阿姐: 我地唔收毫子架wo
當時我呆左........
Me: 你唔收毫子 我點俾5毫子你...

考考你.......

有咩方法可以係唔俾亳子既情況下俾呢5亳子...

* 答中有獎

好耐冇post相了
Hill仔近照

IMG_2673 (Small).JPG (104.67 KB, 下載次數: 53)

IMG_2673 (Small).JPG

kwankiuleung 2009-12-7 04:00:49 AM
你同佢講5毫你又收~

我得7.3,要唔要唔要走人:053:
tracy)) 2009-12-7 08:54:16 AM
同佢講淨係要一斤,叫佢磅返一斤俾你~~~
lingyan 2009-12-7 09:33:55 AM

回復 15# 的帖子

咁我都可以講,5毫我唔收。
街市買菜成日都係咁,買一斤就成日叫你買多少少,
以前我都無所謂,
但而家會同嬸嬸講我係得咁多,一係你送俾我,
一係就拎走d = =||||

強烈抗議,毫子都係$$$$$$
點解人地可以找毫子俾我,
但我唔可以俾毫子人!!!!
屋企已經有二個大奶樽放毫子啦陰公。
smallsuishan 2009-12-7 10:48:09 AM
睇黎我地要整個牌掛係自己身上
「本人不收所有毫子」 HAHA

唔買唔得啦 屋企隻肥hILL長期處於飢餓狀況...#^5_002^#
佢而家一餓就咬人 #^73^#
勞仔 2009-12-7 11:41:39 AM
6蚊~堅持6蚊菜芯,佢比多過6蚊..唔要:053:
cordero 2009-12-7 11:45:42 AM
原帖由 vivipig 於 2009-12-6 05:24 PM 發表
wahahaa~ 係紐西蘭既話~~~~
碌卡!!!!! 外國咩都係EPS同credit card 架~~~
6蚊斤真係好~~~ 我呢到6蚊買到3條菜芯, 但係丁丁勁鐘意食~~~

我做果間菜鋪EFTPOS MINIMUM AUD$10-.-
D人成日帶幾十蚊神砂俾我數WOR.....
katatata 2009-12-7 11:47:04 AM
叫佢拎返起幾條菜咪算 xDDD  唔收咪買少幾條~
elvisli 2009-12-7 01:08:56 PM
比我轉頭走人...又唔係買電器開左盒..
bonedog 2009-12-7 05:43:20 PM
原帖由 elvisli 於 2009-12-7 01:08 PM 發表
比我轉頭走人...又唔係買電器開左盒..

買電器開左盒 佢唔收毫子我都另轉面走人啦
毫子都係錢, 有法例可以講明拒收某一個數既散銀, 但無話可以拒收以內既散銀
再唔係我有時間會同佢放大D  報警LOR
一係你同我拎走D菜 我淨係要一斤 同佢講我都唔收毫子, 一係你唔收就唔好賣有零頭既價錢!
個個都唔收毫子找番俾我, 咁我拎D毫子去邊到用﹖
癲癲地!
smallsuishan 2009-12-7 07:15:50 PM
haha 估唔到大家對呢個topic反應咁激烈#^75^#
vivipig 2009-12-7 08:41:02 PM
原帖由 cordero 於 2009-12-7 11:45 AM 發表

我做果間菜鋪EFTPOS MINIMUM AUD$10-.-
D人成日帶幾十蚊神砂俾我數WOR.....

really?? 我呢邊冇架, EFTPOS幾錢都得, credit card 有D就有min. amount.
不過我係星巴X到做, 公司收credit card, 最cheap試過碌2毫子credit card~#^20^#
真係cheap到O晒嘴~
我住左係到咁多年, 都慣左用卡~~ 銀包冇錢~~
返到香港成日都要拑錢勁唔慣~~~ 哈哈~#^23^#

估返先, 我估阿婆都係想借D易收$8姐~~
vivipig 2009-12-9 10:06:09 PM
唔開估既???? #^54^#

快速發帖