普樂突然係廁所外面痾左尿..但發現尿有沈澱物係 到..好嚇人. 到底發生咩事﹖﹖

我都有諗過會唔會係鈣既問題, 但呢排既飲食又無咩大轉變
因為前2日都見普樂又係出面痾過, 都無呢d沈澱物
我怕會係尿道炎或者係膀胱既炎症....

katy)) 2009-12-16 01:27:53 PM
原帖由 bonedog 於 2009-12-16 01:10 PM 發表

等我試下呢個方法佢肯唔肯飲水先~
平時我俾菜佢佢夜晚點都會食哂既, 我地俾白色位佢會發脾氣#^32^#

不過真係唔該哂你呀, 我今晚番去試下睇下佢點先~

我諗返起我隻兔開頭都唔多飲水… 之後我地就改獎勵政策XDD
佢一飲水就立即讚佢乖/叻叻同摸頭頭… (因為佢好受呢一套) 之後佢會為左討摸摸而特登飲水… "lam"一下然後定格望住你,直至你讚佢… 果排真係飲多左水,(看尿尿淺色左) 真係比佢笑死!當然而家飲水量多左

但係白菜的莖(白色部份)吃了不是會放屁的麼?
"http://mini-house.info/thread-6334-1-1.html"
Vinkivan 2009-12-16 06:14:51 PM
原帖由 katy 於 2009-12-16 13:27 發表

我諗返起我隻兔開頭都唔多飲水… 之後我地就改獎勵政策XDD
佢一飲水就立即讚佢乖/叻叻同摸頭頭… (因為佢好受呢一套) 之後佢會為左討摸摸而特登飲水… "lam"一下然後定格望住你,直至你讚佢… 果排真係飲多左水 ...

白菜嘅白色部份不宜俾兔兔食, 因為會另兔兔有GAS而有機會導致腸停~!!
wincy)) 2009-12-17 01:39:26 AM
不過飲太多水會唔會有問題??
BURGER 1日起碼飲500ML 以上GE 水
有時仲話佢飲水多過我- -
珊迪小姐 2009-12-17 12:11:52 PM
個菜表無菜心&油墨菜啊 我個仔成日食...
我係第二個網搵到每100克含鈣量)
菜心 =140 毫克
油墨菜 = 70 毫克  (油麥菜有利於血管張力,加強利尿,改善心肌收縮功能,對高血壓心臟病、腎臟病都有食療作用)
死啦 原來菜心甘高鈣 要食少d先得了~~都係油墨菜比較健康!!!
katy)) 2009-12-17 01:06:08 PM
原帖由 wincy 於 2009-12-17 01:39 AM 發表
不過飲太多水會唔會有問題??
BURGER 1日起碼飲500ML 以上GE 水
有時仲話佢飲水多過我- -

會唔會因為飼料 "味精" 重而兔兔要多喝水?#^44^#
bonedog 2009-12-17 03:41:52 PM
原帖由 珊迪小姐 於 2009-12-17 12:11 PM 發表
個菜表無菜心&油墨菜啊 我個仔成日食...
我係第二個網搵到每100克含鈣量)
菜心 =140 毫克
油墨菜 = 70 毫克  (油麥菜有利於血管張力,加強利尿,改善心肌收縮功能,對高血壓心臟病、腎臟病都有食療作用)
死啦 ...

乜原來菜心咁勁呀
可唔可以放埋條link出黎﹖
整理一下我有時間可以出個list出黎添

我都成日俾菜心普樂食..
琴晚訓覺到今朝我出門口都無飲過水
琴晚俾菜已經整濕哂先俾佢食..用碗仔放水佢又咬走佢..唔高興..
依家唔知仲有咩野方法好
wincy)) 2009-12-18 05:52:35 AM
burger食緊oxbow囉!
就算唔係岩岩食完糧佢都係勁飲!

快速發帖