病情穩定了,出黎玩喇可以,
仲好有力, 跑上跑落, 走出走入
會keep住update.

小毛毛 2010-1-4 01:07:08 AM
><我兔兔死前都係咁徵狀。
我都唔知咩事><
希望你救得返你兔兔><:050:
elvisli 2010-1-4 01:22:12 AM
希望可以再交代下點解會兔兔無啦啦4肢無力啦...好似好大件事咁

仲有..下次聽電話呀..好多人擔心的
Aka 2010-1-4 01:28:23 AM
診証過程:

醫生一黎就問我係咪旺角買,
我話係, 大約十日前
佢話叫我有心理準備, 最近佢地發現有一批差唔多時期既兔兔有相同病徵
有好多隻都醫唔到死左,
可能係巴c德氏菌
佢話佢skinny, 好瘦,
心跳太慢, 血糖太底,
咀內乾乾的, 有脫水跡象
肚肚鼓鼓的有氣積住, 佢可能已經覺得痛,
即刻打左止痛針, 同埋比左dhoney佢食, 食得好快
摸到結腸有成形臭臭, kidney ok, 膀胱ok
有鼻水少少,
佢suggest我要住icu, 吊針, check血...etc.
價錢大約: 1st day $29xx, 2nd day...$2000
佢問我覺得點, 係咪學生黎...我話係呀.../.\
佢就幫我諗辦法.
佢就同摩摩打左皮下水(for脫水)
開左草粉咁我即場鍡,
佢開左: 草粉,加營素, 眼水(for鼻), 抗生素,
佢話依加最緊要佢食多好多野,
睇佢情況點, 聽日再返去打針之類的
佢話bb冇營養storage, 如果一們下就會好難醫返好.
結果再約左聽日11點復診.

另外唔好意思呀咁多位, 我miss晒您地call,
因為我唔知係太緊張定咩, 我由佢有事就開始唔舒服...
我一醒就照顧佢, 佢一訓左我又訓, 佢醒又餵佢...
我都搞到miss晒call, 要您地擔心喇, 我會一宜update摩摩既情況
波丸媽 2010-1-4 01:42:04 AM
你睇邊間呀?
又會suggest你去pet-centre 睇既?
Aka 2010-1-4 01:43:53 AM
taiwai積信街個間
佢話pet-center24hrs唔洗等
Aka 2010-1-4 01:45:05 AM
我就係記得您地講過pet-centre唔係咁好, 我又唔想摩摩周車勞動,
elvisli 2010-1-4 01:52:08 AM
咁記唔記得係睇邊個醫生~
光之天使)) 2010-1-4 01:53:50 AM
如果你交通近的話...我都係建議你去返betty/yen度~

我就咁睇你打既情況,
可以想像到兔兔病成點...
一定好擔心~
希望兔兔可以好返~
始終兩個月大真係仲好細好細......

btw, d寵物店呢排真係愈來愈衰.....兩個月大其實係唔應該拎出黎賣架....
emily_520825 2010-1-4 09:08:33 AM
上次我係Tai Wan 等緊, 聽到應該有人打去想睇急證,應該係兔仔因為佢叫人地餵住草粉先, 個recept 問一問另一個recept好唔好俾佢插,另一個recep問係唔係佢地自己既兔 (means 係唔係以前睇過) 個recept 話唔係,佢就叫佢recommend Pet Central la!
#^56^#

大家唔好買兔啦.....去SPCA or 兔恊領養啦#^65^#
Aka 2010-1-4 10:33:01 AM
睇nicole,佢都好細心
emily_520825 2010-1-4 10:49:33 AM
Nicole 都OK 我小B 最後一次都係睇佢~ 而家都好番好多 #^54^#
Aka 2010-1-4 11:12:31 AM
我依家同佢覆診先, 返黎再話俾您地知醫生點講啦
smallsuishan 2010-1-4 11:35:39 AM
希望兔兔快D好番~#^44^#
Vinkivan 2010-1-4 03:23:45 PM
摩摩要加油~ 快啲好番呀~!!
Aka 2010-1-4 08:42:25 PM
琴日睇完醫生, 返左屋企就keep住2~3個中餵5ml草粉+加營素,
摩摩狀態好左, 俯身向前既動作都做到(食野呀,去廁所之類)
都有用手隻幫自己洗面,
但一重心向後就會失平衡, 訓低(洗肚仔之類)
同埋起身訓低既動作唔流暢.
但總結精神好左,有訓覺但唔算係不由自主咁恰著.
食草粉自動自覺, 又係咁食hay同糧(醫生話bb可以冇限量alfafa)
又比平時飲多左水.
晚上食左藥同滴鼻鼻(佢好中意既士多啤梨味)

今日20100104 - 12:00
睇醫生,醫生同佢磅重,
一晚重左60g!!!
醫生都話佢叻仔, 又讚佢精神左,
nicole仲忍唔住鍚左佢兩啖~~
佢話佢地之前好擔心佢/.\
不過講返正題, 摩摩都仲係瘦, 得0.53kg(前一日係0.47kg)
腸胃都仲係乾乾地, 但好過琴日,
肚裡面有好多野食, 腸度都有便便排緊隊
鼻水收左, 但check耳仔有少少紅,
醫生提醒:
養lop既話, 每日都要摸佢地耳仔,
睇下佢地有冇突然躲開(好似好痛咁)
因為佢地比起其他兔兔係容易同常見有耳朵毛病!!!
醫生今日同佢打左皮下水,
叫我keep住餵草粉, 每日餵40ml(我琴晚+今朝餵左20ml)
keep藥,星期一返去覆診.
但佢都話唔好掉以輕心住,
因為bb既病情好似起起落落, 要keep住留意,有咩事即刻打返去.

快速發帖