元朗揭發餓死兔仔虐畜案,冷血青年將一兔四狗棄在石屋缺水缺糧,自己一去無蹤,狗隻連日捱餓悲吠,昨午街坊不忍,致電報警,消防員破門入屋,發現賓尼兔已死,四犬則餓至明顯消瘦,由愛護動物協會人員帶走,警方正找尋涉案青年。
為米埔隴村一間石屋,業主於上月二十三日將石屋租給一名青年,對方將四狗一兔放在屋內,三頭身形較大的金毛尋回犬、狼狗及唐狗,用狗帶綁在屋外鐵絲網,細小芝娃娃與一頭賓尼兔則放屋內鐵籠。街坊指青年遷入翌日見過他,後再無露面,狗隻因肚餓吠叫,臭氣熏天,街坊忍無可忍於上周一通知業主,惟業主找不到青年。

昨午十二時許,姓吳(四十八歲)女街坊仍聽聞狗吠聲,不忍狗隻捱餓遂報警。警員召消防員到場破門,發現賓尼兔已餓死,四犬明顯瘦削,遂通知愛護動物協會派員到場,將兔屍連同犬隻帶走。愛護動物協會發言人稱,四犬健康無問題,只有狼狗皮膚因被綁受傷,但傷勢不重。:061:

小糖^^ 2010-1-4 11:12:47 AM
勞仔 2010-1-4 12:29:30 PM
剛看完這段新聞...
對於警方多次接獲市民報案,卻未有即時召消防將動物救出,間接令兔子餓死。黃認為警方應檢討跟進動物案件的速度,「警方處理涉及動物的投訴總是慢些,但動物也是生命,應該尊重」。案中的村屋業主曾買糧餵狗,黃認為已算是盡力去幫助動物,不應怪罪。
這段很認同,為什麼警察總是這麼慢處理動物問題..
也祝願該賓尼兔到彩虹橋後可以更快樂,新主人一定會對他更好..
elvisli 2010-1-4 02:28:29 PM
兔兔死前都咬住個籠想走出來..可惜救佢的人實在太遲..見到真心痛
Vinkivan 2010-1-4 02:43:50 PM
呢個都唔知係乜嘢人嚟嘅?? 一走了之, 啲動物就尤得佢哋捱餓, 狗仔幸好總算捱得過, 依家救返希望將來搵倒戶好人家啦~ 難為兔兔咁弱小, 要捱餓之餘仲要喺個有網嘅籠生活, 生前一定好痛苦..T.T 希望兔兔去到彩虹橋會開開心心, 重投好命嘅下一生啦~!!
lung_1209 2010-1-4 03:01:27 PM
呢個都唔知係乜嘢人嚟嘅?? 一走了之#^62^#
喵喵 2010-1-4 03:09:13 PM
可憐的兔兔 真係無陰公呀 ><
希望佢去到彩虹橋更多朋友仔同佢玩 開開心心啦~
至於果個pk....告佢虐畜
一係唔好告佢 餓返佢4日 等佢睇下咩料.... 有病架....
FATO_W 2010-1-4 03:23:53 PM
好陰公 兔兔個籠空架...
點解佢要帶佢地返屋企又唔好好照顧佢?
依件事個主人仲未出現
我係度諗佢會唔會死左 -_-
ANYWAY, 我認為應該告佢!!
希望兔兔RIP 狗狗快D好返...
Goody09 2010-1-4 04:41:11 PM
無陰公囉..#^77^#
Jessie)) 2010-1-4 06:03:33 PM
死得太慘喇.....................................................:041: 點解做動物要咁慘
祝兔兔係彩虹橋快快樂樂
sheepman 2010-1-4 07:09:14 PM
原帖由 fato_w 於 2010-1-4 03:23 PM 發表
好陰公 兔兔個籠空架...
點解佢要帶佢地返屋企又唔好好照顧佢?
依件事個主人仲未出現
我係度諗佢會唔會死左 -_-
ANYWAY, 我認為應該告佢!!
希望兔兔RIP 狗狗快D好返...

個主人應該俾天收緊=.=
波丸媽 2010-1-4 07:10:45 PM
又係呢d冇良心既人...............
希望兔兔起彩虹橋會忘記以往不幸
快樂地生活
small_tra 2010-1-4 07:56:23 PM
應該捉果條友~餓到佢死為止~!

餓死係一件痛苦o既事~!

做得出咁衰o既野要受返咁o既苦~~!
wm20472 2010-1-4 09:27:10 PM
個個青年好過份好無良心呀
金毛尋回犬、狼狗、唐狗細小芝娃娃、賓尼兔
全部都係生命嚟的~
應該捉個個青年餓佢8日
喵女)) 2010-1-5 12:01:46 AM
好心痛...............我見到自己 GE小吉肥肥白白,,,我一定唔會俾佢捱餓!!!!!!!!可憐的兔兔....祝福你...

快速發帖