我養左摩摩短短2個星期,
都經歷唔少,
見住摩摩, 個心就諗,
摩摩呀摩摩, 您大個仔會點既樣架,
老左會唔會好論盡,
如果您有老婆仔, 會係點既呢,
您會唔會同埋佢上媽媽張床wewe,
又會唔會生bb呢,黑色?同老婆仔同色?定係溝埋咁??
諗諗下, 就有左呢個問題,
我好明白絕育對佢地不論邊一方面既重要性,
都明白如果生bb之後我金錢上時間上既負擔,
但係, 我諗,
俾佢生一次, 之後就再做手術減低佢之後病既危險,
又可唔可以呢
一直一直都諗呢個問題...
單選投票, 共有 41 人參與投票
4.88% (2)
87.80% (36)
7.32% (3)
您所在的用戶組沒有投票權限
bbandwingki 2010-3-18 03:49:41 PM
我隻兔兔都有左....等佢生左先bring佢去絕育.....不過太貴....f2仔冇money
baby_fire 2010-3-24 01:44:59 AM
其實我諗過呢個問題吖....仲考慮緊*
wincy)) 2010-4-17 01:31:48 AM
我之前有諗過LI個問題~
不過諗深1層  
本身兔兔自己可能都唔想生BB
生BB又會有D危險性
生左BB出黎要照顧佢地   仲有有D可能會有問題GE BB
照顧BB要用GE時間會多好多
仲有$呢   有時有唔舒服睇醫生又會好貴
生完出黎GE BB又唔知會唔會唔夾呢
D BB會唔會又攪番大MAMI個肚呢
到時幫D BB 做DESEX又要幾多$呢
屋企又有冇咁多地方比佢地呢(如果佢地唔岩又要分到好開GA WOW~)

有好多好多問題都解決到先得
icelun 2010-4-17 10:35:47 AM
呢個問題我相信各位兔友都一定諗過
因為大家都應該好鍾意自己隻兔兔,少少都會有d想養佢ge後代
但可惜兔仔一次過生太多了,如果可以控制到一次只生一兩隻ge話
我諗我都會俾我家隻死肥高生左先絕育
KooDevil 2010-11-10 05:02:31 PM
我阿媽想ga不過我吾被因爲好傷我啊b
同埋太麻煩啦
raywong521 2010-11-11 02:50:42 AM
我巳經唔會諗呢個問題囉~我而家隻狗仲差幾個月就十歲,想當年呢隻狗係朋友唔要,9年前我就有諗比唔比佢生呢佪問題,但係一直拖,一直拖,拖到狗狗子宮發炎,要做絕育手術,果陣不知幾咁擔心,成9歲女麻醉幾驚會出事,好彩狗狗一直係健康,開果刀先至無問題

若果呢刻同我講,我隻老兔女子宮發炎,要麻醉,我諗我會比狗狗麻醉果陣,擔心多十倍囉~因為體質上,兔兔真係無狗狗咁捱得~

而家個心都只會諗領養,領養就一定係巳經絕左育,唔洗再諗生唔生~

我領養,或別人唔要我接手養既動物,巳經有3隻,其中2隻兔兔養到7歲走了~狗狗而家仲陪緊我

二隻兔栛領養既兔兔<<剛養半個月

細過果陣,阿媽汁返黎養既果d仲未計

太多被人棄養既寵物喇~跟本養唔晒,好多動物都好想有個"家"但係未必每一隻都可以搵到一個愛疼佢既人

與其要自己既寵物生bb,我情願領養,起碼可以多一隻動物有人照顧
berki 2010-11-11 03:09:29 PM
我覺得動物都有佢地既天性
其實我地唔應該阻止佢地既慾望
但係呢個世界太多棄兔啦

如果冇能力養哂咁多隻咁等同令多D兔仔慘
咁不如絕育,令少D兔仔被遺棄

如果有能力同精神+金錢
又肯俾返咁多時間佢地
又俾到足夠金錢俾D BB絕育
又可以照顧到兔媽媽身體
生BB唔係問題既
不過一定要自己養返囉!