迷你牧羊犬--6歲, 男, 未絕育, 名字Hero, 聽話, 會sit sit, 識俾hand hand,鍾意"痴"人...現在住粉嶺,

bbandwingki 2010-3-18 03:41:27 PM
我都好想養呀....不過我又有2隻dog天有兔仔.....如果唔係一早養左啦
win_sorb 2010-3-18 09:13:15 PM
原帖由 勞仔 於 2010-1-16 03:08 PM 發表
好奇一問,本人本身也有養狗的,好想知道,為何村屋不能養狗?
為何會有這樣的關聯--->漁農處通知必須盡快移走此狗, 否則會叫動物協會捉走...
漁農處要捉狗,佢地本身都有捉狗隊,有必要找動協嗎?
如真的因人為問題 ...

同意丫,我都係有養狗的, 而我個隻亦都係小牧, 我隻小牧亦都係成日吠, 我之前住唐樓2樓, 我隻狗成日都好鍾意自己伸個頭出個窗到睇風景, 逢親樓下有人行過or有狗經過佢都會吠到傻, 日子耐左, 有一日我都接到漁護處既信, 話有人投訴我隻狗滋擾到人, 跟住約左個時間上黎check下隻狗有冇牌, check完後漁護處d人話叫我唔好比佢吠咁多喇, 跟住就走左喇!
之後我隻狗都一樣咁係成日伸個頭出窗到吠, 但都再冇收過信了.....

想問佢地有冇黎check過你個狗牌??愛護動物協會應該唔會黎捉你隻狗的, 因為捉狗係漁護處負責的!!同埋隻狗冇傷人同搵左係屋入面, 漁護處應該唔會無端端黎捉佢走架喎!!不如你問清楚先!!

我問過做警察既朋友, 佢話比隱君子騷擾, 你可以去報警, 警察自然會處理呢個人!!
ssc314 2010-3-18 09:27:54 PM

回復 17# 的帖子

我本身屋企人都有養狗,我都由細到大接觸狗狗的
其實有人經過呢d野係天性!我隻狗都係咁架,就算上過堂都好難改得到
係wor!!呢個個人既問題~你隻狗都係想保護大家姐
同埋呀,有乜理由佢唔鐘意就叫你隻狗走!!佢唔鐘意既咪自己搬走lor!
人養狗係人地既事,關人咩事姐~之前我隔離屋隻狗都成日吠~但我地都冇投訴過佢呀
而且你又養左6年,,真係有感情架麻
唔好咁輕易送走佢啦
同埋問題唔係出自你身,係隱君子既問題lor~

快速發帖