BUBU三個半月大,正常呢個年紀應該食幾多?
我睇到其他兔媽兔爸既仔女好似食草食得好快,一個月可以食到一箱:057:
但我買左A草5.5IBS,T草48OZ,佢都唔係每日食清D草,或者要加,
咁係正常OR NOT?
我見佢夜晚會出黎食糧同草,但都好少佢就返入佢自己間房到訓喇,
醫生都話佢依家雖然重左D,但都係偏瘦,
點先令佢食多D草?
我試過拎走D糧成日,返到黎,草既份量無乜點郁過= =a
點搞好?
sheena 2010-1-25 02:49:22 AM
你平時俾幾多糧佢呀??會唔會俾得太多糧所以唔食草?
如果係因為咁, 你就算拎走D糧一日, 都好難即時改變佢食草習慣, 佢會覺得你反正之後都會俾返糧佢食
你試下俾多D A草佢丫, 一般兔兔都好鐘意食A草架
又或者轉下牌子
小糖^^ 2010-1-25 11:11:01 AM
bonedog 2010-1-25 02:50:07 PM
兔每日正常應該食等同佢身體既1.5~2 (壓實草計)
可能係d草放得太耐, 香味唔夠, 或者牌子, 糧太多, 你俾幾多糧佢呀﹖
同埋佢地晏就用左黎訓覺, 食草係小d..
lingyan 2010-1-25 02:51:07 PM
A草通常都唔會買箱裝,因為好易走味,走左兔地就唔會食,
會唔會真係走左味所以兔兔唔食呀 ??
記得以前買A草,大約一包可以食到5日左右。

糧唔可以俾太多,
糧入面有糖份,會好易令兔兔腸停GA,
每日俾2次,每次1個外賣匙就好啦。
baby_fire 2010-1-25 05:42:03 PM
糧我實在比得太多喇如果照你地咁講,我諗我減返好似你地講果個份量就好*
我用個鐵架裝滿草,第二朝都係食左一半,咁係好定唔好呢?
baby_fire 2010-1-25 05:43:31 PM
原帖由 lingyan 於 2010-1-25 02:51 PM 發表
A草通常都唔會買箱裝,因為好易走味,走左兔地就唔會食,
會唔會真係走左味所以兔兔唔食呀 ??
記得以前買A草,大約一包可以食到5日左右。

糧唔可以俾太多,
糧入面有糖份,會好易令兔兔腸停GA,
每日俾2次,每 ...

同埋我都覺得我買A草買多了= =,咁點辦好?
應該要向兔友分享是嘛=v=a?
我聞過A草無走味,都OKAY既,仲係青綠色的=]
FATO_W 2010-1-25 06:52:58 PM
如果無走味既話
你仲可以KEEP住比佢食
草係早晚都無限量供應
糧就好似兔友咁講早晚一匙 唔好比多
或者你試下買包新草睇下佢有無食多D
你買咩牌子草? 建議你買OXBOW
baby_fire 2010-1-27 08:14:31 PM
兔爸送既係KAYTEE T草,我買既係MOMI A草,OXBOW其實我有諗過買,
但因為R記MOMI A草做特價,於是我買左MOMI,其實未買之前我聽都未聽過MOMI係咩牌子= =a
katy)) 2010-1-27 09:47:33 PM
原帖由 baby_fire 於 2010-1-25 05:42 PM 發表
糧我實在比得太多喇如果照你地咁講,我諗我減返好似你地講果個份量就好*
我用個鐵架裝滿草,第二朝都係食左一半,咁係好定唔好呢?

糧不用吃太多. 因為食得多糧佢地食飽左相對食少左草,食草量少就會少左磨牙ge機會ga la!
除左鐵架放滿草,仲可以再放D草舖係籠ge地下, 試下第二朝睇下佢有冇食多d~~~~
因為有機會d草"戟"住左難d拎出黎...

ps: 有陣時呀b一晚都食淨左一半草, 可能佢去左睡覺冇食到...{我冇證實過...} 不過佢有陣時好衰的,明明草架有草都唔食(得返佢唔鍾意食果d),叫我地加新鮮草比佢...:077:
elvisli 2010-2-1 02:34:15 PM
兔兔好醒...知道自已唔會餓死...因為知道主人唔會餓親自己

其實餵兩餐糧有地方唔好就係...兔兔明知有兩餐...唔食草都唔緊要..餓到夠鐘食糧就得了

所以mocha而家我都係比得一餐糧食,仲要係勁小...比餵都係比佢了左件心事....早上番工前餵左

佢就知道食完早上一餐就無..老豆放工都唔會有糧食..所以一餓就會去食草

而家平均5磅apd食到3個星期..而一包5磅糧食左3個幾月都仲有一半係防潮箱
bonedog 2010-2-1 06:12:38 PM
其實真可以試下放草係地下, 唔好用架(或者照放架但地地下都放一堆), 有時D兔懶得食架D草, 食得辛苦或者要花功夫
普樂可以懶到長攤係到申前小小個頭去咬草食, 又或者中槍個時咬口前既草..#^71^#
sheepman 2010-2-1 06:47:35 PM
我不嬲都放草係地下...因為佢懶
所以放地下佢就訓住係度食..<-懶!-_-
糧一匙左右,有時一日得一餐
佢好快清晒草
9磅草食一月半左右
sheepman 2010-2-1 06:48:21 PM
原帖由 bonedog 於 2010-2-1 06:12 PM 發表
其實真可以試下放草係地下, 唔好用架(或者照放架但地地下都放一堆), 有時D兔懶得食架D草, 食得辛苦或者要花功夫
普樂可以懶到長攤係到申前小小個頭去咬草食, 又或者中槍個時咬口前既草..#^71^#

肥艇都係-_-
懶到佢地Y
訓覺都要叼住條草#^57^#
bonedog 2010-2-1 07:03:52 PM
原帖由 sheepman 於 2010-2-1 06:48 PM 發表

肥艇都係-_-
懶到佢地Y
訓覺都要叼住條草#^57^#

係呀點解可以懶到咁, 肥艇會唔會叼住d草伸懶腰加打呵欠﹖
普樂夠膽死可以叼住草伸住懶腰, 擘大個口打呵欠...#^71^#

快速發帖