我岩岩買左隻新既alfafa,
同之前隻牌子係唔同既
但係唔知係咪隻味唔同左所以佢拒絕食alfafa
點先可以令到佢食呀???:022:
(佢而家係聞兩聞,食少少但又唔食咁)
草又唔食,水又唔飲,都唔知佢做咩
wesky 2010-1-26 10:00:20 PM
買返包舊既 alfafa, 混新既俾佢食
草要慢慢轉, 太急就會唔肯食
elvisli 2010-1-27 12:02:07 AM
新牌子係咩牌子...
bonedog 2010-1-27 03:24:29 AM
兔轉草糧都要慢慢轉..一次過轉佢地唔適應..
而且佢唔食ALFALFA.. 仲有T草俾佢食, 佢食唔食T草﹖
ssc314 2010-1-28 03:10:03 AM
新牌子係:american pet diner
其實係因為以前食開個隻冇晒,,,所以逼住食新草
佢而家都有食少少既,不過食埋呢包都要介alfafa la
T草就麻麻地食,,食菜多lor~(可能因為係碎草)
而家當床墊lor俾佢
bonedog 2010-1-28 04:52:42 AM
如果就黎開始戒alfafa 既話就記住要慢慢減, 等佢慣食番T草啦..
T草食開咩牌子﹖始終T草都唔及ALFAFA 香...
其實我自己覺得如果佢差唔多戒得ALFALFA既話佢食小D , 多食T草都係好事...
ssc314 2010-1-28 03:18:17 PM
呃~~T同A都係食開O牌架
但T草不嬲都有食開既~~但呢排食少左
(可能食到最尾太碎佢唔食啦)
但而家都食緊T草
A草我不嬲都係早晚俾既(其實之前都唔係俾好多)
而家我係KEEP住早晚俾定點呢??
唔該晒
bonedog 2010-1-28 03:31:52 PM
反而我個隻成日執d 草碎食#^81^#
我又係OXBOW, 但到最尾D碎我都唔要,開過箱算.. 因為試過見佢一路食一路打乞痴#^51^#
其實我覺得可以照俾既..只不過我就覺得反正佢食埋呢包都要戒的話其實佢依家食小左a草都唔洗太擔心, 食番T草就得,
我覺得可以淨番最後一,兩星期開始慢慢減小每次俾既份量
(呢點可以睇下有無其他更熟既兔友意見參考一下)

不過睇清楚D 兔係真係因為草既問題定係腸胃/其他唔舒服, 因為我記得你好似話佢無咩點飲水.. 會唔會係D 水凍 或者有味 ..

有時呢D情況要留心D. 確認一下問題所在, 如果真係唔舒服, 早D睇醫生.
希望佢只係因為草既問題啦..
ssc314 2010-1-28 03:45:01 PM
講起打哈痴,我個隻尋日先打完黎xDD
佢仲要對住我打,個時我地好近,聽到佢:哈痴!xDD
T草就細細個都keep住俾架啦~~但呢排份量增多左
A草都有俾正常份量LOR而家
都KEEP住一日俾少少菜佢食........
其實會唔會因為菜有水份而佢減少左飲水呢??
如果係既,加少少螢養水佢會唔會飲多D呢????

同埋點解兔兔一大個就唔俾得A草佢食既???
bonedog 2010-1-28 04:26:19 PM
營養水你係唔係指 益生菌﹖﹖
我自己個隻就唔鐘意益生菌既味..
如果D水太凍試下俾暖水 前排我隻衰仔都唔太肯飲水, 搞左我好耐依家先正常番
其實平時就咁俾熟開水佢飲就得唔洗突別加D咩落去..
我都未試過近距離對住我打乞痴..#^64^#
其實到時減A草量既同時加番T草量應該OKAY...

A草個營養係比較多, 如果大個食好易令佢過肥過重~
發育緊需要既營養需求緊係多D啦, 咁大個左再咁高營養就會過度吸引變肥變重~
岩架啦 由細培養佢要食T草既習慣...

如果食草小左 你留意下佢近期D 屎既大細同量有無唔同到
食草小會唔會多比左其他零食或者糧太多, 正常既大約係早晚半平匙至一平外賣膠匙, 記住係平匙..如果係滿哂既就等於2匙啦
wesky 2010-1-28 05:42:29 PM
兔仔唔需要營養水
平時食下菜, 已經補充左好多維他命, 礦物質等營養

A草鈣質豐富, 適合幼兔成長, 但成兔就唔需要咁多, 有可能引致腎結石
ssc314 2010-1-28 05:47:48 PM
營養水係上次去朋友屋企個時佢俾choco飲既
但係佢又好快咁飲
會唔會係關我換左水樽事呢??
因為之前我有換過~~~(之前個個俾佢咬到爛晒,唔用得)
我而家試下俾d暖水佢睇下佢飲唔飲....
而家開左新草俾佢食佢都食返草啦~~
糧我都唔係俾平匙,,都唔敢俾太多
草同菜都俾多d~菜就一日一顆到~~~(一顆大概有3~5塊大細葉)
講起屎,我發覺佢d屎自從轉左大兔糧之後好似黑色左???
ssc314 2010-1-28 05:49:12 PM
原帖由 wesky 於 2010-1-28 05:42 PM 發表
兔仔唔需要營養水
平時食下菜, 已經補充左好多維他命, 礦物質等營養

A草鈣質豐富, 適合幼兔成長, 但成兔就唔需要咁多, 有可能引致腎結石

原來係咁架??
唔該晒~~
我本身冇買到營養水,係因為上次去朋友到d水加左營養水佢有飲先以為要用
emily_520825 2010-2-5 04:31:23 PM
營養水係乜黎架....乜咩成份??
katy)) 2010-2-5 05:11:50 PM
草要慢慢轉(舊+新), 如果唔係佢會唔適應ga...

至於營養水...咩東東黎........ o.O
係咪for兔兔飲ga..................?

快速發帖