千千 2010-2-6 02:54:11 AM
算 la
佢地 有 自己  生活 方式
我地 未必 理解#^66^#
話 唔 定 佢 係 想 同 你 玩 呢

唔 好 心灰 la
#^80^#
lingyan 2010-2-6 03:15:05 AM
算吧啦,無需介意,
無一隻兔唔係蝦主人,
但陌生人抱佢又乜事都無。

佢咬你一定有佢原因,只係可能你睇唔出姐。

我尋日幫miffy檢查耳仔時俾佢咬,大脾立即瘀左+二個牙印,
我都要忍痛keep住檢查,要俾佢知道就算咬我都係對付唔到我 ...
小米 2010-2-6 04:25:49 AM
會唔會你0個時隻手指有豆釘唔鍾意既味呀?
可能你自己唔覺, 但兔兔既嗅覺比人靈好多..
所以佢先咬你呢~
小糖^^ 2010-2-6 08:54:18 AM
勞仔 2010-2-6 10:31:54 AM
算吧啦,會唔會係佢當左你隻手指係草,所以想咬一啖...點知咬錯左:053:
佢係就係--->食我既、住我既、用我既<--
但呢d都無得計,佢又可以帶給你好歡樂丫:033:

送比你-->>:026:
愛 豆釘 是恆久忍耐、又有恩慈﹐愛是不嫉妒﹐愛是不自誇、不張狂﹐
不作害羞的事、
不求自己的益處﹐<--愛豆釘,沒太多事可以計較
不輕易發怒、<---就算比佢咬,也要忍耐喔
不計算豆釘的惡﹐<----重點
不喜歡不義、只喜歡真理﹐
凡事包容、
凡事相信、
凡事盼望、
凡事忍耐。

你對豆釘的愛是永不止息。:031:
smallsuishan 2010-2-6 10:32:30 AM
每朝我/兔婆餵糧 幫佢執屎 佢都會咬我地
係因為佢覺得有人入侵佢既地方

兔同人係唔同
所以唔用用自己既角度去睇兔仔
小糖^^ 2010-2-6 11:56:46 AM
勞仔 2010-2-6 12:07:09 PM

回復 22# 的帖子

對喔,你一定要原諒佢一百個七次嘅七次丫:031:
小糖^^ 2010-2-6 12:14:34 PM
光之天使)) 2010-2-6 01:13:54 PM
其實兔兔們好少可無原無故咁咬人架~(特別係一d本身都乖既兔)
一定係有d咩令佢地唔順眼/唔舒服佢先會咬你~
特別係你講話佢係自己食食下草都走埋黎咬你添~(通常食草都好專心架嘛)

其實豆釘desex左未呀?
如果佢未絕育,可能係佢地盤意識比較強,
認為你坐係佢籠邊都係侵略緊佢地方掛~

如果佢desex左,可能係佢本身佔有慾高d~(desex都無幫助掛)

因為就算絕左育既兔兔都好la~
如果有人無原無故伸手入佢個籠,佢都會第一時間衝埋黎想咬~
分別係佢會唔會意識到係你,然後停唔停架je~
連我total都一樣~~如果我無端端伸手入去想整理個籠,佢都會衝埋黎架!(都幾驚)
所以如果要伸手入籠等等~最好都係先摸一摸佢~等佢知你係惡意先~

至於你話佢食食下草都走埋黎咬你~
可能真係你個身/手上有d佢唔鍾意既氣味掛~

anyways,
既然有呢個咬人既問題,(而且佢仲係出力咬,唔係輕輕咬想嚇你走果隻添)
你要慢慢開始教佢~~例如佢一咬左你就罵下佢~困下佢~
每次都係咁~
日子耐左,佢會知道佢咬人係唔岩~應該會減少既~
勞仔 2010-2-6 03:30:34 PM
豆釘咬你,証明左佢好健康:037:
佢係會識保護自己嫁:021:
baby_fire 2010-2-6 08:03:05 PM
BUBU都係咁樣丫,可能呢個係親切既表現呢?
佢係唔熟唔食嘛:056:
BUBU一睇醫生就識得走埋我到求救,(當然我係唔會理佢架= =")
EVEN佢對我同對爸爸都唔一樣,佢對爸爸客氣D,
對我,佢總係直接踩上我個身到或者我係身上挖洞:043:
所以唔好心灰,可能佢想撩你玩呢=P
小糖^^ 2010-2-8 10:32:53 AM
otola 2010-2-8 11:21:38 AM
我 david 呢幾日都特別 暴躁 , 我問過兔協姐姐,
係因為太 潮 濕 , 影響心情,

其實人都會咁, 我都係, 因為太 潮 濕, 好似周身吾自在 , 會好忟憎,

你原諒佢 la ,  你忍多幾日 , 希望吾好成日 咁潮濕
就好似女仔咁, 每月總有幾日好忟憎 , (對女仔黎講) 發皮四好少事之麻, 吾通我老公又吾要我咩 .... hahaha

可以的話, 開冷氣  / fan /  抽 濕機 ,

小糖^^ 2010-2-8 11:27:02 AM

快速發帖