1)我領養了牠(男,末夠一歲)2個多星期,牠仍是不会去廁所,到處去,草和便也有尿一起,很dirty.已用白醋抹角了,仍是失敗.我把草放在草架,因不想牠把dirty的草吃下。但牠仍把草抓下籠去,又dirty了。
2)每次清潔籠子也很腰痛...........牠第三次在我清時在外尿尿,我很嬲,又倦,很惡的罵牠和打牠pat pat.這兩天不睬牠,只告訴牠新年後也不会去厠所,便不要牠了.牠也明白嗎?  牠只坐在外面不動。我知牠不開心,但我有心無力呢!
3我現在好像潔癖一樣,每次掂牠後也洗手,甚至上床時的衣服是牠沒有沾污的,又常洗衫。見到牠的手脚yellow/green in colour。
4)牠不給我抱,梳不到毛,只愛我摸牠和按摩.很不開心.

我知要多些耐性,但自己身體又不好,都唔知点好!!!!!!!

請教下我啦!
光之天使)) 2010-2-8 12:23:27 AM
........貓沙? 木糠?
..................

我希望你可以去論壇既兔兔寶典度學一學養兔知識先

貓沙/木糠我地都唔應該用~
呢d墊材兔兔吸左入鼻會唔舒服,甚至呼吸道感染~
應該用紙砂/木粒等等
tracy)) 2010-2-8 01:05:43 AM
唔可以打兔兔架,你要明白兔兔唔係人,佢唔明你點解要佢响個廁所度vivi架,俾多少少耐性啦。
你可以試下留意多幾日佢習慣响邊個角尿尿先再放個廁所响果個位度,
將佢個草兜同水樽都放近廁所,等佢企上個廁所度食草同飲水,
慢慢佢就習慣响廁所度尿尿同屎屎架啦。
但你都要有心理準備.有d兔兔係點教都唔識去廁所,好似我果隻咁,我教咗成年都係唔識用廁所架。同埋你唔可以期望你教一,兩次佢就會識去廁所,都係俾d耐性啦。
宜且兔兔只係返咗屋企兩個星期,佢四圍屎尿應該係想霸地盤,佢出嚟屎屎尿尿你就大聲話下佢啦,但千其唔好打佢呀!!!你話得多,佢自然知出嚟屎尿係唔啱架啦。

正常嚟講,掂完兔兔都會洗手架啦,我宜家都係日日都洗好多次架,
仲俾我阿媽話我"side"水費tim~~~
其實你見佢隻手仔同腳仔黃黃地,覺得佢污糟都好正常,你養佢耐d,隻手變返白,你就唔
會覺得佢污糟,到時就唔會要換咗衫先訓架啦~

最後都係果句,俾d耐性啦,只要你唔放棄,總有一日教得識佢去廁所既
williamchw 2010-2-8 01:54:25 AM
其實教兔兔去廁所真係要好有耐性,之前兔爸教我家大小姐時,佢係兔爸面前十五分鐘內勁飲水,然後即刻係個廁所以外即疴六七篤五毫子咁大篤尿,擺明同你作對,激到兔爸投降!!:077: :077: :043: :043:
後來將個草架對廁所,教佢食草要企上廁所食,每次見佢無企上去就推佢上去,教足兩個月六十日,總算學識了.但到宜家佢依然會係籠其他地方疴,一星期都有兩三次架.:067: :067:
燒雞。﹏。)) 2010-2-8 02:52:53 AM
加油!!!!!!!千祈唔好放棄呀,教兔兔去廁所呢條路真係好好好漫長。
只要兔兔每一次喺廁所上面痾殊殊就讚佢同比少少少少獎勵,一見兔兔想去殊殊就即刻推佢上去廁所。如果亂痾就會鬧佢同埋要即刻坐監困籠一陣,久而久之兔兔會知道自己到底衰d咩野。
我都用左4個月先教識totwo去廁所9成,而家有陣時都會出黎亂痾.不過情況已經好左好多。(當兔兔開始學識去廁所個陣,真係有好大嘅成功感!!!)

至於抱兔呢樣,我都好羨慕有d兔兔願意比人抱。
totwo由細到大都唔比人抱嘅,睇醫生個陣都係要狂掙扎,好彩Dr.betty好有經驗先禁得住佢。因為以前未睇betty個陣睇Dr.gerry,totwo掙扎個陣,gerry係捉住兔耳嚟禁住totwo.睇到都心痛>"<..所以呢,平日幫佢梳毛都係摸到佢扁左先可以一路按摩一路梳到,肚仔同腳仔就...只可以偷雞梳少少,一發現就即時跳走。
hilahila 2010-2-8 03:19:06 AM
第一次養小動物,遇上令人煩惱和不知怎樣處理的事是很正常的:063: ,每一隻兔兔的特性都不同,帶來的挑戰也不同,好像我家那隻雖然很快便學會上厠所,但他特別喜歡咬東西,簡直已經變成一種癖好...所以你慢慢來不要急,他總會學會的。有事多上來傾下啦。

關於教上厠所,初時試下在厠所上放草,其他地方不放,這樣應該會比較容易學會。
bonedog 2010-2-8 04:20:27 AM
可以慢慢教既, 同埋佢地好快會唔記得你罰佢咩事, 所以你罰佢2日都係無意思
你見去係廁所外既地方去就拿拿聲捉佢上廁所, 試多d 佢就會開始明白

仲有 你個廁所放係邊﹖有無放番係佢經常係籠入面痾既位置﹖ 佢地有指定既一.兩個地方去, 有d兔會有2個廁所, 因為2角都會去..

打兔無用, 只會嚇怕佢, 如果一見佢係出面痾左, 你就搵紙索左d尿, 執起d屎, 俾佢睇, 同佢講係出面去no. 要係廁所去, 當佢面前放入廁所..

如果見到佢走上廁所到有便同尿既話, 完事後趁佢仲係廁所上面就即刻摸佢, 讚佢, 等佢知道咁做係有摸有人讚, 係開心既..咁對教去廁所都有幫助~

依家教動物已經主章係用快樂既回憶, 即係令佢地覺得做完一件事係會聯想起快樂同開心..
而唔係用打佢嚇怕佢去做某件事..因為呢個做法對某d性格既動物會做成反效果~
你可以鬧佢, 等佢知道咁做係錯, 鬧佢同平時講野既語氣要差別大d (唔一定要大聲喝佢) 可以俾佢知咁做你會唔開心, 會嬲.. 同佢解釋下~ 佢地都會感受到你既心情波動架~

腰痛問題我都有, 本身我番工個時整傷左條腰,  一灣身或者就唔岩個位就痛痛痛..
但呢d野可以自己去就番個姿勢, 如果要"mun"得太耐就搵張矮椅坐..

我初初都係一日早晚清一次籠, 有時仲可能要清3,4次..
就算係籠一面一發現佢痾左尿係出面就要即抹俾佢睇同聞, 解釋, 放係廁所..
俾多d耐性啦~ 同埋兔仔絕育未﹖ 未絕育可能有霸地盤, 所以會周圍痾尿~
其實屎佢唔係全部痾哂係廁所都無問題~出黎玩好多兔都總會唔全部上番廁所痾~
可以等佢學識去廁所或者已經學緊去廁所個時放多一個係佢出面玩個時等佢試下用唔用lor~

另外兔自己一日都同自己清潔好多次, 所以唔會dirty, 佢係因為未識去廁所手仔腳仔先會咁黃~
識之後就會慢慢白番小小, 但佢地點都會有d 黃, 同埋有時d 草濕左佢地踩番上去都會黃黃地架..
唔洗話次次摸完佢都要洗手呢, 我自己番屋企之後洗一次, 放佢出黎玩, 同佢玩, 摸佢 都唔會特別再洗..
抱完佢都無問題架.. 係除左食過野會洗手先摸佢之外就係梳完毛會洗一洗手~
佢地真係好乾淨架~

希望你唔好因為呢樣野而放棄兔兔, 佢已經俾人放棄左一次.. 唔好受架, 你肯去領養佢即係你都有心想好好咁照顧佢..慢慢黎啦~兔兔有時係比較慢熱, 所以關係要慢慢建立~

同埋兔兔係無俾人抱既慨念..因為佢地天生係食物鏈底層.所以抱起佢地個感覺好似俾野叼起左咁..佢地好驚好怕
但可以慢慢抱多d, 摸下佢, 抱起佢俾d菜/糧佢食.. 等佢覺得抱起都有好事發生..慢慢等佢無咁抗拒(唔一定所有兔都肯俾抱)
同埋佢點反抗點咬你都要俾佢知道佢做乜野都無用, 你唔會放手, 試多幾次佢就知道做無謂反抗都無用, 而且事後都有d好事發生.. 放佢地落去都可以俾小小甜頭佢~ 令到佢無咁怕無咁抗拒..

naBboy 2010-2-8 09:45:34 PM
thanks for yr advices, thanks a lot.  I am sorry to write here in English becasue the Chinese words were deleted after fail to send just 2 mins before.  I am very frustrated now.

I want to give u some photos but I still fail to do it. I used my mobile to take photos.  They are from 2xx-4xx kb but still fail to do it.  How can I do it?  please teach me.....I am so foolish to this.

Before I put the toilet at left upper corner(he likes to pp at the right and left upper corner, compared with 4 conrners), the water bottle put in the front(right), the food container put near the water bottle and the door.  From yesterday, I heard u and put the big glass container at left laternal (outside).  the toilet put at right upper corner.  the water bottle and food container keep unchange.  I found he ate glass in the toilet sometimes, but he went out of the toilet to eat glass later.  Then I found many glass in the toilet today.   

I have attended the courses from HKRS, and most of the product bought from it.  Please take care!  貓沙&木糠也是。

I used towel and paper to cover the head of fence to prevent him jumping out. He is very boring now.  I play with him now.  

sorry to typing in English.  I will using Chinese to explain if needed.  thanks.
wesky 2010-2-8 09:50:27 PM
try to upload one photo / time
naBboy 2010-2-9 12:26:19 AM
回覆:你話佢今日特別曳, 好可能係因為你收細左佢個籠----清潔籠時才收細size咋

回覆:牠已絕育了,領養前.

回覆:我已每次upload一張了,仍不行呢!

又有很多草掉下廁所...很浪費呢!牠pat pat、手、脚d毛打結呀!

請門個籠有80cmx50cmx50cm,点可以食草飲水都企在廁所呢?  我的廁所在右上角,水在門口右邊,大草架在右外側(佔了差不多40cm),食物碗在水樽前(近門口),可以嗎?

naB

naB

naBboy 2010-2-9 12:40:44 AM
ah...ok la.  but still 整不到做頭像??

naB's toilet

naB's toilet

naBboy 2010-2-9 12:43:16 AM

photo of naB

cute?  lovely?

naB

naB

wesky 2010-2-9 12:56:27 AM
~ 不要用木糠 , 改用紙粒, 更吸水更健康
~ 1/3 的草被浪費掉是很普遍的事......
~&quot;&quot;!牠pat pat、手、脚d毛打結呀!&quot;&quot;  每日同佢梳下毛, pat pat 既污糟毛可剪短
~ 水樽可以固定係廁所的上方, 不怕滴水

快速發帖