我買左小卡番黎冇耐/,\ 1月30買番黎.
之前哩幾日同佢玩發現佢其中1隻前腳
有紅左同埋冇毛 , 但係佢係屋企行得好快.
我想問點解會咁/,\?

幫忙解答thanks

ssc314 2010-2-9 12:08:18 AM
原帖由 波子 於 2010-2-8 11:00 PM 發表

請這位兔友回覆前留意一下自己的回覆, 若對問題不太清楚, 請不要以自己的認為回答。謝謝!!

如果經常為兔兔起居定時清潔乾淨, 兔兔係唔會有臭味嘅。
即使兔兔有臭味,都絕對唔建議用沖涼粉幫兔兔沖涼, 若 ...

sor~~我會del左佢^^
Aka 2010-2-9 12:09:47 AM
...好像太誇張了...這樣的大字報...:026:
新手們看完記著就好了...
elvisli 2010-2-9 12:12:50 AM
其實見到都是幾影響深遠的問題..今次可能只係小事..但下次如果有其他兔友教左一d直接影響一條生命的問題時..如果又有兔友答了不正確的問題的話

就真係冇眼睇了....所以而家想誇張小小...以正視聽
baby_fire 2010-2-9 01:14:58 AM
其實最主要沖涼粉市面上賣黎賣去都係果隻牌子既沖涼粉= =,
所以果隻日本字既沖涼粉大家都唔知個成份係咩野,
所以連個成效係點樣都唔知道喇...[如果有識日文既朋友幫忙翻譯可能會增加說服力叫新手唔好用],MAYBE可能有防腐劑架:059:
我係台灣網站見到有愛兔兔既朋友自製沖涼粉,成份係玉米粉,BABYJOHNSON等嬰兒用品製成,但佢地都唔係成日用...
BU爸都有比SALES呃,買左刷同沖涼粉,依家我都係淨用刷,同佢梳下換緊舊毛咋...
佢無沖涼都成個月喇[好似好多咁:043: ]BUBU不知幾香呀,一大堆草味,清新怡人,
置身家中尤如置身田園之中呀:073:
ssc314 2010-2-9 01:54:26 AM
咁不如開多個post係講
d唔需要既物品
(建議下姐,可以不受理既)
elvisli 2010-2-9 02:00:20 AM
其實健康版及兔兔寶典已經有關於兔兔所需物品既post

ssc314 2010-2-9 02:37:32 AM
我知,i mean係
"唔需要"既post,
不過算啦~~
波丸媽 2010-2-9 08:39:25 AM
原帖由 ssc314 於 2010-2-9 02:37 AM 發表
我知,i mean係
"唔需要"既post,
不過算啦~~

http://mini-house.info/thread-42-1-2.html
其實起呢篇於"兔兔寶典"區中的"兔兔必需品"最後兩行都有紅字字寫出邊幾樣唔應該用既
可能得2行,未必個個睇到

http://mini-house.info/viewthrea ... %26amp%3Btypeid%3D6
而呢一篇於"兔兔用品及糧草區"中, "兔兔基本用品"的最後部分也以紅色字較仔細說到不需要的用品

但你既建議都有道理
可以容後商議

lingyan 2010-2-9 01:41:20 PM
原帖由 ssc314 於 9-2-2010 02:37 AM 發表
我知,i mean係
"唔需要"既post,
不過算啦~~

其實係兔兔用品都已經有....
你俾店員呃到,即係你養兔前既準備功夫做得唔足夠....
大部份養兔資料,都已經係呢個forum都有,
只要自己俾心機搵搵就會知道。
就算係yahoo打兔兔沖涼粉,
都會有好多資料。

emily_520825 2010-2-9 01:57:01 PM
咁....其實隻腳仔睇左醫生未?
ssc314 2010-2-9 11:53:30 PM
原帖由 lingyan 於 2010-2-9 01:41 PM 發表

其實係兔兔用品都已經有....
你俾店員呃到,即係你養兔前既準備功夫做得唔足夠....
大部份養兔資料,都已經係呢個forum都有,
只要自己俾心機搵搵就會知道。
就算係yahoo打兔兔沖涼粉,
都會有好多資料。

其實我知係有,我都有做過research先建議
我都有見到下面有2行字(紅字)係寫住不需要
我都係養左兔仔先research到mini house
不過我就係到諗,,出面有好多個d養兔網站
佢地講既野又係唔係大部分都係岩??
i mean好多野都有偏差,睇書又有書講
睇網站又有網站講,聽人講又係另一回事
mandycpi 2010-2-11 10:14:25 AM
:015: 兔兔睇左醫生未呀??
小糖^^ 2010-2-11 10:18:20 AM
lingyan 2010-2-11 01:03:46 PM
原帖由 ssc314 於 9-2-2010 11:53 PM 發表

其實我知係有,我都有做過research先建議
我都有見到下面有2行字(紅字)係寫住不需要
我都係養左兔仔先research到mini house
不過我就係到諗,,出面有好多個d養兔網站
佢地講既野又係唔係大部分都係岩??
i mea ...

所以就靠你既判斷能力啦,
因為我前幾年開始養兔,養兔之前都有做reserch,
加上個陣都未有 mini-house tim,
都搵到資料指沖涼粉同止all水係唔駛買。,
btw,希望你可以對你而家既兔兔細心d,因為兔兔唔舒服,
唔識自己同你講,你要細心觀察佢既行為呀 ^^

出面d養兔網站,
其實都唔可以話o岩唔o岩,只係每個國家養兔既方法同知道都唔一樣,
特別係香港,其實好少香港適合既網站 / 出自香港既網站,
通常都係外國 / 台灣比較多,
所以香港既兔主都通常睇 "家有寶貝兔",
因為個作者係香港住,
呢到好多兔友都買一本返屋企看門口。

就用糧黎做比喻,其實呢個都係一個爭拗,
有獸醫建議兔主戒糧/將糧轉做零食(總之食少d啦),
戒左糧既兔主就認為,糧入面既糖份係令兔兔腸停既主要原因,所以就戒糧,
但亦有其他兔主認為,糧入面既營養係兔兔所需,所以俾兔兔每日都適量咁食。
無人可以話係邊方面o岩或者錯,最重要係睇主人點樣諗。

呢個 forum 個d資料,其實好多都係兔主自己既親身經驗,
雖然唔係每隻兔都會發生同一件事,
但係都睇下,吸收一下,就算 touch wood 真係發生,
自己都知道應該點樣處理。
同埋,其實你可以儲起d問題,係兔兔每次做 body check個陣問獸醫,
我相信某d獸醫會全部解答,又或者知道邊d兔主會去帶兔兔做 body check,
托佢地問獸醫又可以。
已有 1 人評分P 點 P 幣 收起 理由
elvisli + 1 + 1 我很贊同

總評分: P 點 + 1  P 幣 + 1   查看全部評分

快速發帖