我隻阿妹由琴晚開d便便已經濕濕地,點算?
佢係咪肚瀉??
Vinkivan 2010-2-10 02:04:09 AM
遲咗返嚟, 兔兔真係出咗事... T_T

其實尋晚見你開POST講嘅嘢, 已經估倒你係喺MK的寵物店買, 今日用電話上嚟睇倒你話真係, 仲要講佢已經好唔妥, 我已經好想留POST叫你即刻帶佢睇醫生, 點知個電話又HAND咗,攪到留唔倒言, 今晚又夜返, 點知... 真係出咗事~!!

你嘅養兔知識真係零, 我勸籲樓主, 如果真係好喜歡兔兔, 又真係好想再養嘅話, 希望你先學好如何養兔, 先好再買/領養兔兔, 唔好再令無辜嘅兔兔犧牲。

但願兔兔喺彩虹橋過得快樂~!!
ssc314 2010-2-10 02:31:22 AM
我都讚同千千講法
佢都已經好傷心架啦
同埋我相信佢自己都好後悔內疚
otola 2010-2-10 12:57:05 PM
CCYT1225 你好,
你養左 兔兔一個月 , 你希望養佢一世, 咁都睇得出你愛佢,
但你真係無乜養兔仔的知識 (我都只係識少少) ,
問心 , 如果你要考試 , 你都會温習下,
就算無温習, 都會帶支筆, 係paper 度寫個名
但 , 點解養兔仔就乜都無準備
養兔仔吾係一件小事, 係關乎一隻生命,
如果係生老病死必經的問題, 無人可以控制到,
但如果係主人的疏忽, 你會內疚嗎 ? (如果係我, 我一定會萬分內疚 )
仲有, 養兔兔, 要準備一筆錢, 隨時用黎睇醫生 ...
我諗你係學生, 如果無家人 support, 希望你吾好養任何動物
:054:
otola 2010-2-10 01:06:43 PM
仲有 , 如果真係想養兔仔, 請去領養,
http://www.spca.org.hk/chi/adopt/homing_detail.asp?number=228424

CCYT1225 2010-2-10 07:09:28 PM
其實我冇上論壇嘅習慣,
我係買左兔仔先開始搵資料...
我17號(1月)買兔仔
係我後來去寵物節見到兔協之後先會番屋企上網scarch
先至scarch到呢個論壇
講真,
我都知mk多人...
但係見個個人都係果度買.....就以為冇事....
諗住一間鋪頭開得就唔會賣D病嘅ET...
原來唔係咁.....
唉...我覺得宜家我點解釋都冇用...
有d野發生左就係發生左....
我都冇辦法去改變...
我都唔知宜家仲會唔會再養兔仔....
我今日有上過兔協...
佢話要做義工學照顧兔仔
我琴日叫左同學幫我print左d資料
我諗應該都有用
冇錯,我係一個學生,但係我成家人都支持我養兔仔
我唔會話唔冇$去用黎睇醫生 ...
同埋我下次就算再養兔仔都唔會再買
我會去兔協度領養
係度我要講聲sorry
麻煩左大家....
而且我今次真係得到一個教訓
但係我想講我真係會內疚...
我會諗係咪我害死左佢......
我認我係無知...
但係你地鬧我雖然係會唔開心
但係又唔係話你地鬧得唔啱....
所以我有咩唔明一定會問,
我亦相信你地應該會好樂意幫我....
麻煩晒...

wesky 2010-2-10 07:57:45 PM
雖然你係養左先搵資料, 但已經比乜都唔做既人好
好多兔友都不再希望見到有人係MK買兔後不久便離開的事 , 實在見到太多
看見你這番話, 相信你是明白事理的人, 如日後有任何問題, 請盡情發問~
elvisli 2010-2-10 08:33:32 PM
其實用語氣較重的話是想你對今次教訓更加深刻

好高興聽到你應承大家重新學照顧兔兔.相信各位兔友都會更加支持你

以後對養兔兔上有難處一定要多問多分享.這討論區上下都會樂意為你一一解答

加油~!:010:
CCYT1225 2010-2-10 09:04:33 PM
多謝你地!!~
我會係新年假去兔協做義工!
小糖^^ 2010-2-10 10:42:40 PM
Vinkivan 2010-2-11 02:34:11 AM
知錯能改, 係人生中好重要嘅事, 見倒你嘅回覆, 我都好開心, 雖然今次嘅事無法反轉頭, 但係... 你能夠拎出個心去學習養兔, 你唔單止為你自己作出交代, 更為已犧牲嘅兔兔作出交代, 兔兔嘅離開去喚醒你去好好照顧其他嘅兔兔, 我相信... 兔兔會認為佢嘅犧牲係值得嘅~!! 你要加油呀~ 為將來嘅兔兔去做一個有責任嘅人。
千千 2010-2-11 03:49:20 AM
樓主"
真係 好好 牙  :022:
最少 你 願意去 做 去 兔協做義工  
同 搵 資料

好多  人係 mk 買 完  兔兔
都只係 俾 佢 食 紅蘿白
或者  聽晒 d pet shop sale 講
俾d 唔適合 既 野 兔兔食

不過  下次 養 兔兔  既 時候
一定 要 先 帶 佢做 醫生  做個body check 先

一黎 自己 買個 安心
二 黎  兔兔 真係 有 咩 事  都可以 及早 醫治

希望 我 地可以係 mini house 再 見到你 同兔兔  一齊 黎 傾計 la:021:

快速發帖